Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Βιργίλιος και Χριστός


Την εποχή που η Ρώμη ήταν κυρίαρχη του τότε γνωστού κόσμου γεννήθηκε ο Βιργίλιος (15.10.70 π.Χ.), ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της Ρώμης και ολόκληρου του κόσμου, που με τα έργα του επιδίωξε να θεμελιώσει το πνευματικό και ιστορικό μεγαλείο της πατρίδας του. Τα τρία μεγάλα έργα που άφησε τον τοποθετούν ανάμεσα στους μεγάλους ποιητές των αιώνων.Παιδί αγροτών, μεγάλωσε στο πατρικό του αγρόκτημα στη Μάντοβα και αργότερα πήγε να σπουδάσει στην Κρεμόνα, Μιλάνο και Ρώμη, όπου γνώρισε και συνδέθηκε με τους σπουδαιότερους Ρωμαίους των χρόνων του: το Μαικήνα, τον Οράτιο, το Μάρκο Αντώνιο και τον Οκτάβιο.

Eφτασε στη Ρώμη περί το 55 π.Χ., όπου ασχολήθηκε με τη Ρητορική, την Ιατρική και την Αστρονομία. Επίσης μελέτησε τη φιλοσοφία των επικουρείων και αργότερα των στωικών. Ήταν μαθητής του Έλληνα ποιητή Παρθενίου και στη συνέχεια του επικούρειου φιλοσόφου Σείρωνα. Λόγω της φιλίας του με τον Αύγουστο Καίσαρα διέσωσε το πατρικό αγρόκτημα από τη δήμευση προς όφελος των απομάχων. Από το έτος 39 ανήκε ο Βιργίλιος στον κύκλο ποιητών του Μαικήνα (Gaius Maecenas). Τα υπόλοιπα χρόνια του απεσύρθη στη Νεάπολη, όπου και θάφτηκε μετά το θάνατό του. Ο τάφος τού Βιργιλίου, του οποίου η αυθεντικότητα σήμερα αμφισβητείται, αποτελούσε την αρχαία εποχή για μεγάλο διάστημα σημείο λατρείας και αποδόσεως τιμών.

Πρώιμα έργα του Βιργιλίου των ετών 42-39 είναι οι «Εκλογές» (Eclogae), μία συλλογή βουκολικών ποιημάτων, τα οποία είναι εμπνευσμένα από τα «Ειδύλλια» του Θεόκριτου. Στο έργο του «Georgica» των ετών 39-29, ένα αγροτικό ποίημα σε 4 τόμους με 2.200 στίχους γεμάτους τελειότητα και χάρη, περιγράφει την εργασία και τις συνήθειες των αγροτών και επαινεί το δεσμό τους με τη ζωή στην εξοχή και στη φύση. Κύριο και σημαντικότερο έργο του Βιργιλίου είναι η «Αινειάδα» (Aeneis), στην οποία ο ποιητής περιγράφει το ηρωικό έπος του Αινεία που ταξίδεψε μετά την πτώση της Τροίας και έφτασε, ύστερα από πολλές απρόβλεπτες περιπέτειες, στο Λάτιο, όπου βρήκε μια νέα πατρίδα. Η Αινειάδα, από το οποίο συνάγεται η ιστορική και ηθική αποστολή της Ρώμης, έγινε το εθνικό έπος των Ρωμαίων που απετέλεσε από την αρχαιότητα μέχρι την εποχή του μπαρόκ σημείο αναφοράς για την ποίηση υψηλού επιπέδου.

Αινειάδα

Η Αινειάδα αποτελεί το σημαντικότερο έργο του Βιργίλιου. Το προπαγανδιστικό αυτό έργο τού ανατέθηκε από τον Οκταβιανό, τον πρώτο Ρωμαίο Αυτοκράτορα, στον οποίο είχε γνωρίσει τον Βιργίλιο ο Μαικήνας. Η Αινειάδα αποτελεί ένα έπος μεγάλης ιστορικής σημασίας που επιπλέον καταξίωσε τον Βιργίλιο ως μείζονα ποιητή. Το έργο ολοκληρώθηκε σε ένα διάστημα περίπου δέκα ετών και περιγράφει μέσα σε συνολικά δώδεκα τόμους το ηρωικό έπος του Αινεία, ο οποίος μετά την πτώση της Τροίας, ταξιδεύει και φθάνει μετά από πολλές περιπέτειες στην Ιταλία, όπου και ιδρύει τη Ρώμη. Τα έξι πρώτα βιβλία της Αινειάδας είναι γραμμένα στο πρότυπο της Οδύσσειας του Ομήρου, ενώ τα υπόλοιπα έξι ακολουθούν το παράδειγμα της Ιλιάδας. Η Αινειάδα έχει χαρακτήρα ανεξάρτητο από τον Όμηρο. Τα ομηρικά ποιήματα είναι το πιο τέλειο φυσικό έπος και η Αινειάδα είναι μίμηση τους, αλλά συνάμα είναι δημιούργημα καινούργιο και προσωπικό. Ο Αινείας είναι ένας νέος τύπος επικού ήρωα που δεν εντάσσεται σε κανένα σχήμα, καθώς τυραννιέται από διλήμματα σχετικά με το ηρωικό πεπρωμένο του. Η Αινειάδα συμβόλισε ουσιαστικά την ιστορική αποστολή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και για το λόγο αυτό προωθήθηκε ως εθνικό έπος από το αυγούστειο καθεστώς.

Ο Θάνατος

Ο Βιργίλιος πέθανε το έτος 19 π.Χ. και ενώ επισκεπτόταν την Ελλάδα. Κατά την επίσκεψή του στα Μέγαρα αρρώστησε από ελονοσία και πέθανε, ενώ επέστρεφε στη Νάπολη, στο σημερινό Μπρίντιζι. Στη διαθήκη του Βιργίλιου υπήρχε εντολή να μη δημοσιευτεί ποτέ η ανολοκλήρωτη Αινειάδα, ωστόσο ο Οκταβιανός Αύγουστος διέταξε τη δημοσίευσή της, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη αξία του έργου.

Φήμη

Κατά τον Μεσαίωνα ο Βιργίλιος απέκτησε στην Ευρώπη τη φήμη μάντη και το όνομα του συνδέθηκε με μαγικές πρακτικές. Από την άλλη η Αινειάδα διδασκόταν στα σχολεία ως βασικό λατινικό κείμενο και ο ίδιος ο Βιργίλιος θεωρούνταν προφήτης του χριστιανισμού, με βάση μία αναφορά του έργου του σε ένα αναμενόμενο παιδί που θα αλλάξει τον κόσμο.

Κάθε νέα θρησκεία προσπαθεί να βρει σε διάσημους αρχαίους συγγραφείς προφητείες που βολεύουν. Ετσι και ο χριστιανισμός ο οποίος μάλιστα δεν είχε κανένα ενδοιασμό να αναφέρει μέχρι και ...τον Προμηθέα προφήτη του Χριστού! Δεν πειράζει, καλό είναι να ακούγονται όλες οι φωνές. Έστω και εάν πρόκειται για κακοφωνία.

Σχετικό θέμα:

Βιργίλιος - Βικιφθέγματα

Ζώσιμου: Ιστορία Νέα

Ρώμη και Λατινικά;

Το ξεκίνημα της Ρώμης, έγινε από την Αρκαδία! | Arcadia Portal

Πηγές:

http://sfrang.com/selides/mm1/html/Virgil.htm, http://www.livepedia.gr, Βικιπαίδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: