Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009

Λερούνης: Διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του εθελοντή Αθ. Λερούνη στο Πακιστάν


Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μελών της μουσουλμανικής κοινότητας Σιχ της κοιλάδας Μπουμπουρέτ των Καλάς στο Πακιστάν με τους Ταλιμπάν για την απευλευθέρωση του Έλληνα εθελοντή, Αθανάσιου Λερούνη.

Ο Λερούνης είχε πέσει θύμα απαγωγής στις 8 Σεπτεμβρίου, ύστερα από επίθεση στο καλασικό χωριό Μπρουν, όπου διέμενε.

Εξαμελής αποστολή από προύχοντες της μουσουλμανικής κοινότητας στην κοιλάδα Μπουμπουρέτ, με επικεφαλής τον πρώην τοπικό άρχοντα της περιοχής, Αμπντούλ Ματζίντ, επισκέφτηκε για δεύτερη φορά την περιοχή Νουριστάν (γειτονική επαρχία του Αφγανιστάν), όπου μέλη των Ταλιμπάν κρατούν όμηρο τον Έλληνα εθελοντή.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα του Πακιστάν «Chitral Times», η 6μελής αποστολή αναχώρησε για τα δύσβατα βουνά του Νουριστάν στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου κατάφερε να συναντήσει τους απαγωγείς, αλλά και τον Αθανάσιο Λερούνη.

Τέσσερα από τα έξι μέλη παραμένουν στην περιοχή για τις διαπραγματεύσεις, ενώ δύο επέστρεψαν στην κοιλάδα Μπουμπουρέτ.

Δημοσιογράφοι της τοπικής εφημερίδας ανέφεραν ότι οι απαγωγείς Ταλιμπάν απέσυραν το αίτημα καταβολής λύτρων, ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων, ως προϋπόθεση για την απελευθέρωση του Έλληνα εθελοντή, ωστόσο εμμένουν στο δεύτερο αίτημα για την απελευθέρωση τριών σημαντικών ηγετών των Ταλιμπάν από τις πακιστανικές αρχές.

«Τα δύο από τα μέλη της αποστολής, που επέστρεψαν, δήλωσαν πως ο Έλληνας εθελοντής είναι καλά στην υγεία του», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, Μ. Αχμαναντίζ, και πρόσθεσε ότι η αποστολή «χαρακτηρίζει ως θετικό το αποτέλεσμα της απόσυρσης της καταβολής των λύτρων και εκφράζει ελπίδες για την απελευθέρωση του ομήρου».

«Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής βρίσκονται στην περιοχή Γκουαρντές του Νουριστάν, όπου κρατείται ο Έλληνας εθελοντής και θα επιστρέψουν όταν θα έχουν κάτι θετικό στα χέρια τους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η τοπική διοίκηση του Τσιτράλ στο Πακιστάν τηρεί «σιγή ιχθύος» για την αποδοχή, ή όχι, των όρων που θέτουν οι απαγωγείς, ωστόσο ασκεί πιέσεις στη μουσουλμανική αποστολή της κοινότητας Σιχ να μεσολαβήσει για την απελευθέρωση, καθώς οι πρόγονοί τους προέρχονται από την ίδια περιοχή του Νουριστάν, από την οποία μετανάστευσαν προς τις καλασικές κοιλάδες.

Μετά την πρώτη επίσκεψη της αποστολής στο Νουριστάν, το Σεπτέμβριο, μέλη της είχαν δηλώσει ότι συνάντησαν τον Λερούνη, διαπίστωσαν ότι είναι καλά στην υγεία του, ότι τού παρέχονται κατάλληλη τροφή και στέγη και παρουσίασαν γράμμα του ίδιου, στο οποίο επιβεβαίωνε τα λεγόμενά τους.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: