Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Αυστραλία- Των ...Θερμοπυλών στη Μελβούρνη για την προτομή του Λεωνίδα!


Στην απόφαση τοποθέτησης προτομής του Λεωνίδα σε πλατεία προαστίου της Μελβούρνης και στις αντιδράσεις ιδιοκτητών καταστημάτων της περιοχής αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας.
Όπως επισημαίνεται, έμποροι του προαστίου Μπρούνσγουικ αντιτίθενται στην τοποθέτηση χάλκινου αγάλματος του Λεωνίδα ύψους 2.6 μέτρων σε πλάτεμα δρόμου της περιοχής, το οποίο και θα ονομαστεί Πλατεία Σπάρτης.
Τοπικοί καταστηματάρχες ισχυρίζονται ότι δεν είχαν τη δυνατότητα έκφρασης της άποψής τους κατά τη λήψη της απόφασης, ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι αξιοποίησης των χρημάτων του δήμου και καταλληλότερα μέρη για την τοποθέτηση της προτομής.
Η προτομή εκτιμάται ότι θα κοστίσει 32.000 δολάρια, εκ των οποίων τα 20.000 θα προσφέρει ο δήμος της περιοχής - δήμος Μόρλαντ .
Παρατίθενται δηλώσεις δύο ιδιοκτητών καταστημάτων που εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις στην τοποθέτηση του αγάλματος για οικονομικούς αλλά και αισθητικούς λόγους.
Ωστόσο θετική είναι η άποψη του ομογενή δημάρχου της περιοχής κ. Λάμπρου Ταπεινού.

"Είναι σημαντικό να επισημάνει κανείς ότι ο βασιλιάς Λεωνίδας έχει μεγάλη συμβολική σημασία όχι μόνο για την ελληνική κοινότητα αλλά και για το δυτικό πολιτισμό.
Αν η νέα τότε αθηναϊκή δημοκρατία και φιλοσοφία είχαν συντριβεί από την περσική αυτοκρατορία, τότε ο κόσμος σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετικός ",
δήλωσε ο κ. Ταπεινός.
Και πρόσθεσε ότι το μνημείο αποτελεί ένα κοινό πρόγραμμα με συμμετοχή του Δήμου Μόρλαντ, της Παλλακωνικής Αδελφότητας και του Δήμου Σπάρτης.
Ο κ. Ταπεινός επεσήμανε επίσης ότι το Μόρλαντ αποτελεί το τρίτο κατά σειρά προάστιο της Μελβούρνης με τους περισσότερους ελληνόφωνους κατοίκους και τόνισε ότι το μνημείο εκφράζει τη συμβολή της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή.
Η προτομή αναμένεται να φτάσει από την Ελλάδα εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, ενώ τα αποκαλυπτήρια έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ, Express.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: