Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Το εθνόσημο της Ουκρανίας (Tryzub)

 Το εθνόσημο της Ουκρανίας (Tryzub= τρία δόντια)

  έχει τα ίδια χρώματα με τη σημαία της Ουκρανίας: γαλάζιος θυρεός με κίτρινη τρίαινα, λένε ότι ήταν σύμβολο των αρχαίων σλαβικών φύλων που τελικά υποτάχθηκαν στους Ρως ή αλλιώς 

 


Κιεβινή Ρωσία (παλαιά Ανατολικά Σλαβικά και Εκκλησιαστικά Σλαβονικά: рѹсь, рѹсьскаѧ землѧ, , Λατινικά: Russia, Ruscia, Ruzzia, Ruthenia, Παλαιά Σκανδιναβικά: Garðaríki) ήταν μια χαλαρή ομοσπονδία ανατολικών σλαβικών φυλών στην Ευρώπη από τα τέλη του 9ου μέχρι τα μέσα του 13ου αιώνα, υπό τη βασιλεία των Ρουρικιδών. Λένε ότι οι σύγχρονοι λαοί της Λευκορωσίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας διεκδικούν τους Ρως ως πολιτιστικούς τους προγόνους.

 Η πρώτη γνωστή αρχαιολογική μαρτυρία και ιστορικό τεκμήριο για το σύμβολο βρίσκεται στις σφραγίδες της δυναστείας των Ρούρικ. Η αρχαιότερη από αυτές είναι αυτή του ηγεμόνα Σβιατοσλάβου του Κιέβου, ο οποίος πέθανε το 972). 

 


 

 

 

Στόν 2ο Παγκόσμιο πόλεμο ήταν και σύμβολο σε 36 στρατιωτικά τάγματα Ιταλών που πολέμησαν στό πλευρό της ναζιστικής Γερμανίας, ευρύτερα γνωστό σύμβολο στους τότε Ελληνες, από την ιταλική ομάδα αλπινιστών Julia, (δεν θα μας ξεχάσουν...).



 

 


 

 

 

 

 

 

 


Φωτογραφία: Νόμισμα του

Λένε ότι το σύμβολο παλαιότερα υποσκελίστηκε από χριστιανικά σύμβολα: Στό Γιαροσλάβο ἀνῆκει ἡ σύνταξη τοῦ πρώτου Νομικοῦ Κώδικα τῆς Ρωσίας,  ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως “Ρωσική Αλήθεια”.

Η λεγόμενη τρίαινα δεν θεωρούνταν εθνικό σύμβολο μέχρι το 1917, οπότε και προτάθηκε από τον ιστορικό Μιχαήλο Χρουσέβσκι, αν και πολλοί θεωρούν ότι υπήρξε σύμβολο των Χαζάρων.

Το σύμβολο υπάρχει μέχρι και σήμερα στην ειδική Ιταλική στρατιωτική μονάδα τραίνων, Reggimento Genio Ferrovieri =Μηχανοκίνητο τάγμα τραίνων, η οποία μάλιστα είναι και η μοναδική στο είδος της, στο ΝΑΤΟ:


 



Νίκος Σάμιος με πληροφορίες και φωτογραφίες απο Βικιπαίδειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: