Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Τι ακριβώς σημαίνει Πάσχα;


Την έξοδό τους από την Αίγυπτο οι Ισραηλίτες τη γιορτάζουν  κάθε χρόνο στις 14 του μήνα Νισάν και την ονομάζουν Πάσχα πού σημαίνει έξοδος,
πέρασμα, διάβαση, γιατί με τη διέλευση της Ερυθράς Θάλασσας το έσκασαν από την  τη Αίγυπτο στην λεγόμενη γη της επαγγελίας (ναι εκεί δεν έχει πετρέλαια, μόνο στις γειτονικές χώρες...), βέβαια ο θεός των Εβραίων δεν είχε τότε GPRS και η έξοδος είχε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. 
 https://pics.me.me/godless-irreligious-fb-briseofatheism-moses-wandered-the-desert-for-40-18813473.png

  Η γιορτή του Πάσχα (στα εβραϊκά Πεσάχ) είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Εβραίων και διαρκεί μαζί με την Εβδομάδα των Αζύμων οκτώ μέρες.

Εκείνο το βράδυ κάθε οικογένεια πρόσφερε ως θυσία στο υποτιθέμενο Θεό ένα αρνί για τη σωτηρία όλου του λαού. Το έφαγαν, χωρίς να σπάσουν τα κόκαλά του, μαζί με άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα. Έτσι και σήμερα, κάθε εβραϊκή οικογένεια γιορτάζει το Πάσχα στο σπίτι της. Δειπνούν τρώγοντας αρνί, άζυμο ψωμί και πικρά χόρτα και θυμούνται τα σπουδαία γεγονότα της Εξόδου.

 Η έξοδος των Ισραηλιτών από την Αίγυπτο είναι και το χριστιανικό Πάσχα. Τότε εκείνοι ελευθερώθηκαν από τη μακρόχρονη εργατική εστία τους, την Αίγυπτο και οδηγήθηκαν στην  Χαναάν. Γι αυτό τον λόγο έκανε την νηστεία και ο Ιησούς, σαν καλός Εβραίος τιμούσε τα πατροπαράδοτα έθιμα. https://pics.me.me/godless-irreligious-fb-briseofatheism-moses-wandered-the-desert-for-40-18813473.png

Πάντως, γιατί αναφέρει ο Δ. Σολωμός στον Υμνο εις Την Ελευθερία τους Αιγύπτιους σαν μισητούς, παραμένει άγνωστο.
118
A! γιατί δεν έχω τώρα
τη φωνή του Mωυσή;
Mεγαλόφωνα, την ώρα
οπού εσβηούντο οι μισητοί,

119
τον Θεόν ευχαριστούσε
στου πελάου τη λύσσα εμπρός,
και τα λόγια ηχολογούσε
αναρίθμητος λαός

120
ακλουθάει την αρμονία
η αδελφή του Aαρών,
η προφήτισσα Mαρία,
μ' ένα τύμπανο τερπνόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: