Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Κορίν Μεντζελόπουλος : Η συνέντευξη της καινοτομίας


Corinne_Mentzelopoulos_Hero1.jpg
Κορίν Mεντζελόπουλος ιδιοκτήτρια και Διευθύνων Σύμβουλος τουChateaux Margaux μοιράζεται τις σκέψεις της σχετικά με την ιστορία τουChateaux Margaux και την καινοτομία του, καθώς και για το Εργαστηρίο Έρευνας & Ανάπτυξης του.

Αφού απέκτησε πτυχίο Κλασικής Φιλολογίας και μεταπτυχιακό από το Ινστιτούτο των Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Science-Po) το 1977, ηCorinne Μεντζελόπουλος ξεκίνησε την καριέρα της στον Havas, μια μεγάλη διεθνή διαφημιστική εταιρεία και συνεχίσε ως ελεγκτής στην Primistθres, την εταιρεία που επέβλεπε τα καταστήματα FιlixPotin.
Μετά το θάνατο του πατέρα της το 1980, ανέλαβε τη διαχείριση τουChateauMargaux. Η νεαρή της ηλικίας την εμπόδισε ίσως από το να διαπιστώσει την τεράστια πρόκληση στην οποία υποβλήθηκε. Περιτριγυρισμένη από το διάσημο οινολόγο Emile Paynaud, καθώς και από την ομάδα του κτήματος, υπό την επίβλεψη του Philippe Barrι τότε, η Κορίν Μεντζελόπουλος άρχισε να εργάζεταιμ ακολουθόντας την δυναμική που ξεκίνησε από τον πατέρα της. Τίποτα στην κατάρτιση της δεν την είχε προετοιμάσει για βιομηχανία του κρασιού, αλλά σύντομα τοChateauMargauxτης έγινε πάθος.
Η Κορίν Μεντζελόπουλος διαχειρίστηκε το κτήμα για πάνω από τριάντα χρόνια μέσα σε ένα πνεύμα μακροπρόθεσμης δέσμευσης και αριστείας χάρη στην πολύ ταλαντούχα ομάδα του με επικεφαλής τον Paul Pontallier. Μητέρα τριών παιδιών, ήταν με μεγάλη ευχαρίστηση που υποδέχθηκε την κόρη της Αλεξάνδρα, στην ομάδα του Chateaux Margauxτο φθινόπωρο του 2012.
Πώς ορίζετε την καινοτομία και τι σημαίνει αυτό για σας;
Ας ξεκινήσουμε με το τι δεν είναι η καινοτομία: δεν είναι η αναζήτηση για την καινοτομία και την αλλαγή με κάθε κόστος. Για μένα, καινοτομία είναι πρώτα απ΄όλα η πειθαρχία της αμφιβολίας και η θέληση να βελτιωθείς:
Η πειθαρχία της αμφιβολίας: οποιαδήποτε τεχνική μπορεί να βελτιωθεί, κάθε δεξιότητα να εξειδικευθεί. Η αμφιβολία είναι ένας οδηγός για την καινοτομία, μας υποχρεώνει να αμφισβητήσουμε ότι πιστεύουμε ότι είναι καλά εδραιωμένο.
Η βούληση για βελτίωση:δεν θα πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με την κατάσταση μας, όσον σπουδαία και να μπορεί να είναι. Μπορούμε - και πρέπει πάντα να προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, ακόμα και στην περίπτωση μια κατάταξης στον 1ονβαθμό ανάπτυξης που τα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη είναι μερικές πολύ περιορισμένα.
Με την αμφιβολία ως καθοδηγητή, την πρόοδο σαν στόχο, και την επιστημονική έρευνα ως εργαλείο. η καινοτομία δεν προκύπτει από τα όνειρά μας, δεν είναι το αποτέλεσμα μιας τάσης, είναι η εμπειρία της επιστήμης σε δράση.
Ποια βιομηχανία θα πρέπει να υιοθετήσει την καινοτομία και να λάβει περισσότερους κινδύνους;
Όλες οι βιομηχανίες μάλλον θα χρειαστεί να υιοθετήσουν την καινοτομία, όπως την καθόρισα πιό πάνω. Στη μόνη περίπτωση - που είμαι γνώστη την αμπελουργία και οινολογία στο ChateauMargaux- οι κίνδυνοι είναι σημαντικοί, δεδομένου ότι μπορεί να πάρει μερικές φορές δεκαετίες για να εκτιμήσουμε τις συνέπειες μιας νέας χειρονομίας ή τεχνικής. Αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο κινδύνου προφανώς απαιτεί προσοχή όμως αυτό δεν πρέπει περιορίζει την καινοτομία, αλλά απλώς να μετριάζει τις φιλοδοξίες. Ο οποιοδήποτε πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι στο επάγγελμα μας η καινοτομία δεν θα πρέπει να εκτιμάται μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 1 ως 2 ετών, αλλά μάλλον μεταξύ 1 ή 2 δεκαετίων.
Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουνδόσει και που έχετε λάβει ;
Όλες προέρχονται από τον πατέρα μου φυσικά. ήταν πρώτα απ 'όλα ένας εξαιρετικός ακροατής, και όπως ο ίδιος είχε ένα πολύ ανήσυχο πνεύμα πάντα προσπαθούσε να μάθει από τους άλλους. Δεν είμαι σίγουρη ότι θα καταφέρω να κάνω ακριβώς το ίδιο, αλλά έχω πάντα στο μυαλό τα λόγια του Σωκράτη, όταν προετοίμαζε τον εαυτό του να πεθάνει: «Ενα γνωρίζω ότι δεν γνωρίζω τίποτα».
Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα σας και γιατί ;
Κάποιος μπορεί να το πει αυτό μόνο στο τέλος της ζωής του . Τα πάντα είναι τόσο άστατα.
Εφημερίδες και βιβλία : Ψηφιακά ή Φυσικά για σάς ;
Στην πραγματικότητα δεν το έχω σταθερή άποψη στον μυαλό μου ακόμα, αν και διαφαίνεται σε πολλούς ότι ο τυπωμένος λόγος να μήν έχει πολύ μέλλον. Έχω διαβάσει εφημερίδες στο tablet μου, βιβλία για το Kindle μου, αγαπώ όλα τα ηλεκτρονικά πράγματα, αλλά ήμουν από πάντα μια άπληστη αναγνώστρια των βιβλίων, και εξακολουθώ να είμαι.
Ο πατέρας σας Aνδρέας Μεντζελόπουλος είχε την διορατικότητα να αγοράσει το Chateau Margaux, όταν ήταν ένα αναξιοπαθές περιουσιακό στοιχείο και να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό για την επιτυχία της μάρκας χωρίς άμεση απόδοση. Ποιες ήταν οι σκέψεις σας όταν ο πατέρας σας πρωτοξεκίνησε αυτό το έργο και ποιες είναι οι σκέψεις σας σήμερα;
Ένιωσα κάτι σημαντικό να συμβαίνει στη ζωή της οικογένειας, όταν απέκτησε το Chateau Margaux, όπως κατάλαβα τι μοναδικό περιουσιακό στοιχείο ήταν.
Σήμερα νιώθω ότι η ιδιοκτησία και τη λειτουργία του Chateau Margauxείναι ένα πραγματικό προνόμιο που το οφείλω στον πατέρα μου, στις πολλές γενιές που το είχαν διαχειριστεί και βελτιώσει με την πάροδο των αιώνων και στην τρέχουσα ομάδα μου.
Ο ThomasJeffersonμια φορά είπε το περίφημο: « Δεν θα μπορούσε να υπάρξει ένα καλύτερο μπουκάλι Μπορντό "αναφερόμενος σε ένα μπουκάλι του Chateau Margaux. Πώς εξισορροπείτε την μακρά και πρωτόγονη ιστορία του αμπελώνα με νέες καινοτομίες και τεχνολογίες ;
Δεν υπήρξε πιθανώς ποτέ η οποιαδήποτε σύγκρουση ή αντίφαση μεταξύ της απόλυτα μακράς ιστορίας μας και της συνεχής απόκτησης επιστημονικών γνώσεων και της τεχνολογίας. Οι παραδοσιακές μας γνώσεις βασίζονται στην πραγματικότητα βασίζεται στη συσσώρευση γνώσεων και την πλήρη κατοχή τεχνολογίας. Από τη χρήση των μπαστουνιών από θείο του 17ου αιώνα σε πιο σύγχρονες τεχνολογίες του σήμερα, είναι ο πειραματισμός και η καινοτομία, που μας επέτρεψαν να χτίσουμε ότι θεωρούμε σήμερα σαν παράδοση μας.
Καθώς η αξία του κρασιού ChateauMargauxανεβαίνει, πώς θα προστατεύσετε το εμπορικό σας σήμα και την πρόληψη της παραχάραξης των ακριβών μπουκάλιων συλλογής ;
Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα πουμε το οποίο έχουμε ασχοληθεί πάνω από 20 χρόνια τώρα (το 1989 ήταν η πρώτη εσοδεία που το κάθε μπουκάλι ήταν χαραγμένο με laser). Από τότε, έχουμε επεκτείνει συνεχώς το φάσμα των μέτρων που στοχεύουν στην πρόληψη της παραχάραξης, με απώτερο σκοπό την απόκτηση της δυνατότητας να επικυρώνουμε ένα μπουκάλ ιChateau Margauxμε βεβαιότητα.
Αλλά η προστασία του σήματος κατατεθέν συνεπάγεται επίσης την δημιουργία πιστών και αφοσιωμένων σχέσεων με τα εμπορικά μας δίκτυα.
Πότε και γιατί θα δημιουργήσατε το Εργαστήριο Έρευνας & Ανάπτυξης ; Ποιες νέες τεχνολογίες πειραματίζεστε αυτή την στιγμή στο εργαστήριο;
Το 1999, αποφάσισαμε όχι μόνο να δημιουργήσουμε ένα εργαστήριο, αλλά πάνω απ'όλα ένα τμήμα Ερευνας & Ανάπτυξης, όπως ήμασταν πεπεισμένοι τότε - και ακόμα περισσότερο σήμερα! Η δύναμη αυτού του εργαστηρίου-εγκεφάλου θα ήταν η μεγαλύτερη πηγή προόδου. Ο στόχος ήταν - και εξακολουθεί να είναι - να αναρωτηθούμε πάνω σε ότι πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε, να οργανώσσουμε πειραματισμούς που θα μας επιτρέψουν να εκτιμήσουμε τα οφέλη των διαφόρων τεχνικών, για να ελέγξετε τα αποτελέσματα μέσω της μικρο- οινοποίησης και, άν ένα γεγονός καθιερωθεί , να δημιουργήσει μια νέα τεχνική.
Πολυάριθμες μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη :
Στον αμπελώνα :
1. Συγκρίνουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μίας βιολογικής και βιοδυναμικής αμπελουργίας.
2 . Πειραματιζόμαστε επίσης με κάποιες εναλλακτικές θεραπείες για την προστασία των αμπελώνων από ασθένειες .
3 . Είχαμε ένα μεγάλο πειραματισμό σε κλώνους που βρίσκονται σε εξέλιξη για τα τελευταία 20 χρόνια .
4. Προσπαθούμε να κατανοήσουμε καλύτερα και να καθορίσουμε ποιά είναι η βέλτιστη ωρίμανση των σταφυλιών με ξεχωριστές επεξεργασίες σταφυλιών συλλέγονται σε διαφορετικές ημερομηνίες 
5. Κλπ
Στα κελάρια :
1. Δοκιμάζουμε τακτικά νέο εξοπλισμό επεξεργασίας των σταφυλιών : μηχανές destemmer(σημείωση δική μας: στην εποχή μας το πάτημα των σταφυλιών και του μούστου, καθώς και το φιλτράρισμα του άγουρου κρασιού και η εμφιάλωση του, γίνονται σχεδόν αποκλειστικά από μηχανές)  άντληση , σύνθλιψη , κλπ.
2 . Οι τεχνικές οινοποίησης είναι επίσης υπό αμφισβήτηση: άντληση - επαναφορά, τη διάρκεια της διαβροχής , συμπίεση σταφυλιών, κλπ.
3 . Εχουν δοκιμαστεί μακροχρόνια πειράματα για να συγκρίνουν το κλείσιμο ( φελλοί έναντι καψούλες), θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 ή 30 χρόνια για να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα .
4. Κλπ
Γιατί έχετε επιλέξει να πειραματιστείτε με βιοδυναμικά κρασιά ;
Η βιοδυναμική αμπελουργία είναι ένα θέμα που εγείρει πάθος που κυμαίνεται από ενθουσιασμό μέχρι την περιφρόνηση. Θεωρήσαμε απαραίτητο να στηρίξουμε την κρίση μας με πραγματικά γεγονότα και όχι πεποιθήσεις. Για τα τελευταία 6 χρόνια, έχουμε συγκρίνει αυστηρά τα αποτελέσματα από την βιοδυναμική, την βιολογική και την παραδοσιακή αμπελουργία. Τα σταφύλια συλλέγονται και υφίστανται επεξεργασία ξεχωριστά και τα κρασιά είναι στην συνέχεια εμφιαλώνονται και δοκιμάζονται στα τυφλά για δοκίμασαν αρκετά χρόνια. Για την ώρα τα αποτελέσματα δεν είναι ενδεικτικά.
brulte_co_testimonials1.jpg
Σχετικά με το Brulte& Company
Η Brulte& Company είναι μια εταιρεία Συμβουλευτικής & Απόψεων με παγκόσμια προοπτική και η έδρα της ευρίσκεται στο Beverly Hills στην Καλιφόρνια .
Εμείς ευχαρστούμε την Ανδρειανή μας για την μετάφραση.
Σχετικό θέμα: 

Αχαϊα: Η δαιμόνια Πατρινιά που κατέκτησε τη Γαλλία

Δεν υπάρχουν σχόλια: