Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Οικονομική κρίση ....διαφορετικά στην Ιρλανδία και Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια ως προς την τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση στην Ιρλανδία, διαβεβαίωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Σεούλ, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της G20.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι οι επενδυτές, που έχουν πουλήσει ιρλανδικά ομόλογα λόγω των ανησυχιών ότι η χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει, δεν έχουν κατανοήσει τον μηχανισμό στήριξης που έχει δημιουργηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων και διαβεβαίωση πως εφόσον το ζητήσει η Ιρλανδία θα λάβει τη βοήθεια που θα απαιτηθεί.

Την ίδια στιγμή, το ζήτημα της Ιρλανδίας απασχόλησε την συνάντηση που είχαν στην πρωτεύουσα της Ν. Κορέας οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Γερμανίας κ. Στέφεν Σέιμπερτ οι τρεις υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν την κρίση χρέους στην Ιρλανδία και τον συντονισμό που πρέπει να υπάρξει για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε ότι η Ε.Ε.είναι έτοιµη να βοηθήσει το Δουβλίνο, αν αυτό χρειαστεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί, αν και κορυφαίοι οικονοµικοί αναλυτές θεωρούν πως είναι απλά θέµα χρόνου. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών οµολόγων της Ιρλανδίας εκτοξεύτηκαν χθες πάνω από 9% και τα spreads έφτασαν στο ύψος ρεκόρ των 650 µονάδων βάσης.

Η γερµανική εφηµερίδα «Handelsblatt» ανέφερε, επικαλούµενη γερµανικές πηγές, ότι οι χώρες της ευρωζώνης ετοιμάζονται να σώσουν την Ιρλανδία. Η χώρα θεωρείται ότι έχει επάρκεια σε κεφάλαια έως τον Ιούλιο του 2011. Δύο στους τρεις οικονοµολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, πιστεύουν ότι η Ιρλανδία δεν θα καταφέρει να βγάλει το 2011 χωρίς εξωτερική βοήθεια– συνδυασµό χρηµατοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Διεθνές Νοµισµατικό Ταµείο.

Το ποσό που αναµένεται να χορηγηθεί στην Ιρλανδία, αν κριθεί απαραίτητη η οικονοµική βοήθεια, εκτιµάται ότι ανέρχεται σε 48 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το κόστος ώστε το ιρλανδικό δηµόσιο να σώσει πέντε από τις µεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Το περίεργο ( μάλλον εύλογοι είναι οι λόγοι: Δεν εγκρίθηκε η δόση του Δεκεμβρίου προς την Ελλάδα, θα την δώσουν –ίσως-τον Ιανουάριο του 2011... ) είναι ότι ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιμένει και πιέζει για τον δανεισμό της Ιρλανδίας μέσω Ε.Ε και ΔΝΤ....

«Τώρα είναι η στιγμή για τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την ιρλανδική κυβέρνηση να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να βγάλουν τη χώρα από την τραπεζική κρίση της»
δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

"Βρισκόμαστε τώρα στο σημείο όπου πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και όπου η ιρλανδική κυβέρνηση προσεκτικά κάνει κινήσεις που πρέπει να κάνει"
τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε τραπεζική συνδιάσκεψη.

Πηγή 1 Πηγή 2 Πηγή 3

Πηγή 4

Δεν υπάρχουν σχόλια: