Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Ιουλιανός ο Παραβάτης, "Αποστάτης", "Ειδωλιανός" αλλά και Μέγας Ιουλιανός



κούσατε, λαο, φυλα, γλσσαι,
πν γένος νθρώπων, κα λικία πσα,
σοι τε νν στε, κα σοι γενήσεσθε· [...]
πσα δύναμις τν ορανν, πάντες γγελοι,
ος ργον το τυράννου κατάλυσις,
ο τν Σην καθελοσι τν βασιλέα τν μοῤῥαίων,
οδ τν γ βασιλέα τς Βασν,
μικρος δυνάστας, κα μικρν μέρος τς οκουμένης κακοντας τν σραήλ·
λλ τν δράκοντα, τν ποστάτην,
τν νον τν μέγαν, τν σσύριον,
τν κοινν πάντων χθρν κα πολέμιον,
τν πολλ μν π γς μανέντα κα πειλήσαντα,
πολλν δ δικίαν ες τ ψος λαλήσαντά τε κα μελετήσαντα.

Έγραψε ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός,
Λόγος Κατά Ιουλιανού Βασιλέως/Στηλιτευτικός Πρώτος (35.532)

Ο Ιουλιανός (Φλάβιος Κλαύδιος Ιουλιανός, Λατ. Flavius Claudius Julianus), γνωστός ως Ιουλιανός ο Παραβάτης ή Ιουλιανός ο Αποστάτης, αλλά και Μέγας Ιουλιανός, ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο. Συμβασίλευσε, ως Καίσαρας, με τον Κωνστάντιο Β' από το 355 ως το 360 και μόνος του, ως Αύγουστος, από το 361 ως το 363. Ο Ιουλιανός ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κωνσταντίνειας δυναστείας και ο μοναδικός παγανιστής μετά τον Μέγα Κωνσταντίνο.

Σύμφωνα με τον Cousin, ολόκληρος ο κόσμος της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας τερματίσθηκε ουσιαστικά με τον θάνατο του Ιουλιανού. Όμως, πολλοί σύγχρονοι ιστορικοί θεωρούν τον Ιουλιανό ως ένα από τους ικανότερους αυτοκράτορες σε όλη την ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, παρόλο που ουσιαστικά την κυβέρνησε επί μόλις δύο χρόνια.

Περισσότερα...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΙΟΥΛΙΑΝΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ, ΔΙΚΑΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ, ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΑΜΠΕΡΟ ΑΣΤΡΟ ΠΡΙΝ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΒΑΡΥ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ ΓΑΛΙΛΑΙΟ

«Σε εμάς ανήκουν η ευγλωττία και οι Τέχνες της Ελλάδος και η λατρεία των Θεών της. Η δική σας κληρονομιά είναι η αμάθεια, η αγροικία και τίποτε πέρα από αυτές..»