Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Οι Αϊτή πεθαίνουν στο σεισμό


Όταν πρωτοδιάβασα το κείμενο :

Ιωάννης Πέτρου Βόγερ, πρόεδρος του Χαϊτίου, προς τους Πολίτας της Ελλάδος Α. Κοραήν, Κ. Πολυχρονιάδην, Α. Βογορίδην και Κ. Κλωνάρην: …Ευχηθέντες προς τον ουρανόν, όπως υπερασπισθή τους απογόνους του Λεωνίδου, εσκέφθημεν ίνα συντρέξωμεν τας γενναίας δυνάμεις τούτων, ει μη διά στρατευμάτων και πολεμοφοδίων, τουλάχιστον διά χρημάτων, ως χρησίμων εσομένων διά προμήθειαν όπλων, ων έχετε ανάγκην…(15.01.1822)

ένοιωσα βαθιά συγκίνηση για την βοήθεια που προσέφεραν αυτοί οι άνθρωποι στην Ελλάδα, και προκαλεί εντύπωση το ότι αυτοί έκαναν τις ευχές τους όχι σε κάποιον άλλο, αλλά στον
Ουρανό! Όπως οι Ορφικοί!
:
ΟΥΡΑΝΕ ΠΑΓΓΕΝΕΤΩΡ,ΚΟΣΜΟΥ ΜΕΡΟΣ ΑΙΕΝ ΑΤΕΙΡΕΣ, ΠΡΕΣΒΥΓΕΝΕΘΛ',ΑΡΧΗ ΠΑΝΤΩΝ... (ΟΥΡΑΝΟΥ ΥΜΝΟΣ ΟΡΦΕΩΣ)

Στη Αϊτή το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι 690 δολάρια ετησίως, και το μισό του πληθυσμού ζεί με ένα δολάριο την ημέρα! (μετά την ανεξαρτησία πέρασαν τουλάχιστον 33 δικτατορικά καθεστώτα...)
Κανείς σχεδόν σήμερα δεν θυμάται ότι μόλις πριν δυο χρόνια στην Αϊτή η τιμή ενός σάκου
23 κιλών ρύζι μέσα σε μια μέρα εκτινάχτηκε από τα 35 δολάρια στα 70! Το τι σημαίνει αυτό για άτομα που έχουν στην διάθεση τους για να ζήσουν ένα δολάριο, μπορείτε να το φανταστείτε. Οι άνθρωποι πήραν τα όπλα και βγήκαν στους δρόμους...αλλιώς πριν από τον πρόσφατο σεισμό θα πέθαιναν από πείνα.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι ρωμαιοκαθολικοί στο θρήσκευμα. Το ποσό που είχε σταλθεί όλα αυτά τα χρόνια από το πλούσιο Βατικανό προς ενίσχυση αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων ανέρχεται σε 0,00 δολάρια.
Στην Αϊτή πεθαίνουν όχι μόνο από σεισμό αλλά και από πείνα. Μακάριοι οι πτωχοί....
Νίκος Σάμιος
Σχετικό θέμα

Σεισμός στην Αϊτή το 2010


Περισσότερα για την Αϊτή εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: