Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Ο Φόρβαντας το Άργος και ...η Περσία!

Οταν η μυθολογία κυοφορεί την Ιστορία...
Ο Ίναχος γέννησε τον Φορωνέα, ο Φορωνέας τον Άργο, ο Άργος τον Πείρασο και τον Φόρβαντα,( Ἄργου δὲ Πείρασος γίνεται καὶ Φόρβας, Φόρβαντος δὲ Τριόπας. Παυσανίου Κορινθιακά )ο Φόρβαντας τον Τρίοπα*, ο Τρίοπας τον Ίασο και τον Αγήνορα, ο Αγήνορας τον Κρότωπο, ο Κρότωπος τον Σθενέλα και ο Σθενέλας τον Γελάνορα, που διαδέχτηκε ο Δαναός που τον διαδέχτηκε ο Λυγκέας, που γέννησε τον Άβα που γέννησε τον Ακρίσιο και τον Προίτο...
Και μόνον διαβάζοντας κανείς, αυτή την χωρίς τελειωμό σειρά των ονομάτων των βασιλιάδων του Αργους, μπορεί να καταλάβει πόσο παλιά είναι η πόλη του Αργους που κατάφερε να επιζήσει ως τις μέρες μας εδώ και χιλιάδες χρόνια, μάλιστα στην ελληνική μυθολογία, με το όνομα Κρίασος ονομάζεται ένας βασιλιάς του Άργους, γιος της Ευάδνης ή της Ωκεανίδας Πειθούς. Σύζυγος του Κριάσου ήταν η Μελανθώ και παιδιά του ο Φόρβαντας και η Κλεοβοία.
Ο Νόννος στα Διονυσιακά του αναφέρει ότι ο Κρίασος πήρε μέρος στην εκστρατεία του θεού Διονύσου εναντίον των Ινδιών! Αλλά και σύμφωνα με την μυθολογία, ο γιός του βασιλιά των Πελασγών Ινάχου, Φορωνεύς ίδρυσε το 'Φορωνικόν Άστυ' γνωστότερο σε εμάς με το όνομα του γιού του: Άργος!
*Ο Φόρβας και ο Τρίοπας αναφερονται από τον Παυσανία μεταξύ των μυθικών βασιλέων του Αργους [2,16,1], όπου λέει πως πρώτος κάτοικος της Αργολίδας ήταν ο Φορωνέας, γιος του ποταμού Ινάχου. Αυτός συγκέντρωσε πρώτος τους ανθρώπους σε κοινωνία και η περιοχή όπου συγκεντρώθηκαν ονομάσθηκε Φορωνικόν άστυ. Βασιλιάς μετά τον Φορωνέα έγινε ο Άργος, εγγονός του και γιος της κόρης του. Αυτός έδωσε το όνομά του στην χώρα. Γιοι του Αργου ήταν ο Πείρασος και ο ΦΟΡΒΑΝΤΑΣ. Γιος του Φόρβαντα ήταν ο ΤΡΙΟΠΑΣ και γιοι του Τρίοπα ο Ίασος και ο Αγήνορας. Κόρη του Ιασου ήταν η Ιώ.
Κόρη του Τρίοπα, επίσης, ήταν η Μεσσήνη [Παυσ. 4,1,1,] η οποία παντρεύτηκε τον μικρότερο γιο του Λέλεγα, Πολυκάονα, και οίκησαν μαζί την Μεσσηνία. Στην Μεσσήνη έφερε τα μυστήρια και τις τελετές των μεγάλων θεών, ο Καύκων, από την Αθήνα.
Σπουδαιότητα Πολιτισμός Ακμή Παρακμή
Η σπουδαιότητα του πολιτισμού του Άργους φαίνεται και από τα έπη του Ομήρου στα οποία όλοι οι Έλληνες αποκαλούνται Αργείοι (ακόμα και η Ωραία Ελένη αποκαλείται Αργεία). Ίσως διότι όλοι οι βασιλικοί οίκοι της Ελλάδος προέρχονται από το Άργος συμπεριλαμβανομένων και των οίκων των Μακεδόνων (εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse, "Άργος"). Επίσης η σπουδαιότητα του Αργειακού πολιτισμού φαίνεται και από τους τραγικούς ποιητές των οποίων πολλές τραγωδίες αναφέρονται στο Άργος. Τα εφάμιλλα της Ιλιάδος χαμένα έπη "Θηβαΐς" και "Επίγονοι", ίσως του Ομήρου, κάνουν μνεία για το κλέος του αρχαίου Άργους. Η Θηβαΐς αρχίζει: "Άργος άειδε, θεά, πολυδίψιον· ένθεν άνακτες κίνησαν..." και εννοεί τον πόλεμο κατά της Θήβας.
Από το Άργος κατάγονται δύο από τους μεγαλύτερους ήρωες της μυθολογίας μας, ο Περσεύς και ο Ηρακλής. Η τραγωδία του Ευριπίδη "Ηρακλής" αρχίζει ως εξής: "Ο Αμφιτρύων είμαι. Αργείος. Γιος του Αλκαίου. Απ' τον Περσέα κρατώ. Τη γυναίκα μου Αλκμήνη την κοιμήθηκε ο Δίας. Είμαι του Ηρακλή πατέρας, όλοι με ξέρουν, και μένω στη Θήβα, εδώ που φύτρωσε των Σπαρτών η σπορά απ' τα δόντια του Δράκου..." (μετάφραση Κ. Τοπούζη).
Από την δύση στην ανατολή...
Από τον Αργείο Περσέα κατά μία εκδοχή πήρε το όνομα η Περσία. Ο μύθος λέει ότι μετά τον φόνο της Μέδουσας ο Περσεύς πήγε στην Αιθιοπία όπου σκότωσε το τέρας Κήτος. Ο βασιλιάς της Αιθιοπίας τού έδωσε για γυναίκα την κόρη του Ανδρομέδα. Εκεί γεννήθηκε ο Πέρσης όπου και παρέμεινε. Ο Περσεύς και η Ανδρομέδα επέστρεψαν στο Άργος. Ο δε Πέρσης βασίλευσε στην περιοχή της Περσέπολης. Από το γιο του Πέρση, Αχαιμένη, προήλθε και ο νεότερος βασιλικός οίκος της Περσίας, αυτός των Αχαιμενιδών. Μάλιστα ο τελευταίος βασιλιάς της Περσίας Ριζά Παχλαβί, καυχάτο ότι ανήκε στη δυναστεία των Αχαιμενιδών.
Το Άργος, θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη ακμή του στο τέλος του 7ου αι. π.Χ. επεκτείνοντας την επιρροή του σε όλη την ανατολική Πελοπόννησο, αλλά και αναδεικνύοντας στη συνέχεια κορυφαίους καλλιτέχνες -σαν τους γλύπτες Αγελάδα και Πολύκλειτο - αποκτώντας μια ευρύτερη πολιτισμική ακτινοβολία. Στη συνέχεια θα δεχθεί διαδοχικά χτυπήματα από Ρωμαίους, Ενετούς, Γότθους, Οστρογότθους, Σλάβους και Βυζαντινούς.
Πηγές:
http://www.argolida.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=65&Itemid=130&limit=1&limitstart=2
http://www.mikrosapoplous.gr/iliada/PELLHNH_YPERHSIA_GONOESSA.htm
http://el.wikipedia.org/wiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: