Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Καταρρίπτουν τα νετρίνα θεωρίες του Αϊνστάιν;

Η κοινότητα των φυσικών σε όλο τον κόσμο είναι σε αγωνία καθώς σήμερα αναμένεται να ανακοινώσουν επιστήμονες από το CERN ότι κατέγραψαν νετρίνα που κινούνται ταχύτερα από το φως!


Το... "κοσμικό" όριο ταχύτητας είχε καθοριστεί από τον Αλβέρτο Άινστάιν το 19ο5. Αν η ανακάλυψη των επιστημόνων στο CERN επαληθευτεί, τότε μιλάμε για μια τεράστια ανακάλυψη, τονίζουν ειδικοί. Η ανακάλυψη όμως θα πρέπει να στηριχθεί με πολύ ισχυρά επιχειρήματα. Συνάδελφοι τους ωστόσο, σε όλο τον κόσμο εκτιμούν ότι οι φυσικοί στο CERN μάλλον βιάστηκαν και ότι είναι πιθανό να έχει γίνει κάποιο λάθος κατά τη διάρκεια του πειράματος.
Τα νετρίνα είναι υποατομικά σωματίδια με ελάχιστη μάζα και μηδενικό φορτίο τα οποία δεν αλληλεπιδρούν σχεδόν καθόλου με άλλα σωματίδια. Κινούνται με την ταχύτητα του φωτός, δηλαδή 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, ενώ είναι επίσης δυνατόν να αλλάξουν αυθόρμητα από τον ένα τύπο στον άλλο.
Η συνταρακτική για τον κόσμο των φυσικών ανακάλυψη, παρουσιάστηκε σε ιστοσελίδα για τη φυσική (arXin.org) χθες και βράδυ και σήμερα θα γίνει παρουσίασή της κατά τη διάρκεια σεμιναρίου στο CERN.
Χαρακτηριστικές για το μέγεθος της ανακάλυψης είναι οι δηλώσεις φυσικών που αναφέρουν ότι, αν αποδειχτεί ότι είναι αλήθεια, "δεν ξέρουμε τίποτα για τίποτα" και "θα πρέπει να αναρωτηθούμε τί έχουμε κάνει λάθος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: