Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

H προτομή του Ροδανού του Ιούλιου Καίσαρα.


Είναι αυτή η πραγματική όψη του Ιούλιου Καίσαρα;

Πριν μερικές μέρες (ξανα) παρουσίασαν Γάλλοι αρχαιολόγοι την προτομή του Ιουλίου Καίσαρα η οποία ανακαλύφθηκε στην περιοχή του Ροδανού, ισχυριζόμενοι ότι αυτή είναι η πραγματική όψη του Ιούλιου Καίσαρα.
Εμείς θα
υιοθετήσουμε την άποψη που εκφέρει άρθρο που δημοσιεύθηκε παλαιοτέρα  στη Sueddeutsche Zeitung και το οποίο υπογράφει ο αρχαιολόγος και τέως διευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στη Ρώμη, Paul Zanker, ότι δεν πρόκειται για τον Ρωμαίο αυτοκράτορα, αλλά για κάποιο σύγχρονό του που τα μοναδικά κοινά στοιχεία του με τον Καίσαρα ήταν το αποστεωμένο πρόσωπο και η αραιωμένη κόμη. Υπάρχει όμως, μια γνωστή προτομή που ανακαλύφθηκε τον 19ο αιώνα στο Τούσκουλον και σήμερα φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Τορίνο. Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί 6 αντίγραφά της, γεγονός που ενισχύει την πιστότητά της.
Συγκρίνοντας την προτομή του Τούσκουλου με αυτήν του Ροδανού, συνεχίζει ο Zanker, διαπιστώνουμε ότι οι δύο μορφές διαφέρουν ως προς τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ως προς την έκφραση του προσώπου. Ο «αληθινός» Καίσαρας, ισχυρίζεται ο αρχαιολόγος, ήταν περισσότερο δυναμικός και απόμακρος, είχε ένα χαρακτηριστικό ειρωνικό μειδίαμα, στοιχεία που απουσιάζουν από την προτομή του Ροδανού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: