Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Τι παρέβλεψε η Washington Post:


Γράφουν: Εκηβόλος, Νίκος Σάμιος
Τι παρέβλεψαν  η Washington Post, ο ξένος αλλά και ο ελληνικός τύπος να αναφέρουν:
Τα διδάγματα από την αρχαία Ελλάδα:
Η ταφή των νεκρών από την Αρχαία Ελλάδα,  ήταν ιερή υποχρέωση όπως βλέπουμε και στην «Αντιγόνη του Σοφοκλή» αλλά και στα «Ελληνικά» του Ξενοφώντα -ο οποίος είναι και ο πρώτος πολεμικός ανταποκριτής (Κύρου Ανάβασις,o Ξενοφών ήταν ο διοικητής)  -όταν το 406 στη ναυμαχία των Αργινουσών* παρά την νίκη τους οι Αθηναίοι στρατηγοί καταδικάστηκαν σε ομαδική εκτέλεση (έξι καταδικάστηκαν κι εκτελέστηκαν ενώ οι δύο αυτοεξορίστηκαν -θεωρούταν η πιο ατιμωτική ποινή-  πριν συλληφθούν) γιατί παρέλειψαν να περισυλλέξουν τους νεκρούς τους, λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής που επικρατούσε.
Διαβάζουμε στην Washington Post
(Μετάφραση Γιάννη Αλεξάκη)


Ηρωικοί στρατιώτες «ριγμένοι στα σκουπίδια» :
Ο Στρατός έριξε στα ΧΥΤΑ σωματικά μέλη νεκρών στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

·       ΤΟ ΤΡΙΤΟ σκάνδαλο του τρόπου που ο Στρατός μεταχειρίζεται τους νεκρούς του
·       Σοροί στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον τοποθετημένες σε λάθος τάφους
·       Χαμένα μέλη σωμάτων στρατιωτικών και ταχυδρομημένα υπόλοιπα εμβρύων παραμένουν σε χαρτοκιβώτια

Γράφει ο  DANIEL BATES

Σωματικά μέλη που ανήκουν σε στρατιώτες των ΗΠΑ που σκοτώθηκαν στο Ιράκ και το Αφγανιστάν αποτεφρωνόταν με διαδικασίες ρουτίνας και στη συνέχεια απορρίπτονταν σε χώρο υγειονομικής ταφής.
 Επί πέντε χρόνια, μεταξύ 2003 και 2008, το προσωπικό της Αεροπορικής βάσης  του Ντόβερ, στο Ντελάγουερ, πέταγε ως απορρίμματα  σωματικά μέλη  που δεν μπορούσαν να ταυτοποιηθούν ή που περισυλλέχτηκαν αργότερα από το πεδίο της μάχης.
 Τα μέλη της οικογένειας των νεκρών δεν μάθαιναν τι συνέβαινε  στους πεσόντες συγγενείς τους - και η εταιρεία που λειτουργούσε τον χώρο υγειονομικής ταφής δεν είχε καν ενημερωθεί για το τι πετούσε στα σκουπίδια.
 Είναι το τρίτο σκάνδαλο που εμπλέκεται ο Στρατός για την μεταχείριση των νεκρών του.
 Η Gari -Lynn Smith, που μέλη της σορού του συζύγου της είχαν ριχτεί στον χώρο υγειονομικής ταφής μετά τον θάνατό του στο Ιράκ το 2006, είπε στην εφημερίδα Washington Post ότι ένοιωθε «αποτροπιασμό και αηδία», από τον τρόπο που είχε συμπεριφερθεί η Πολεμική Αεροπορία.
Είπε
«Το μόνο που ειρήνευε το μυαλό μου για την απώλεια του συζύγου μου ήταν ότι τον πήγαν στο Ντόβερ και ότι μεταχειρίστηκαν την σορό του με αξιοπρέπεια, αγάπη, σεβασμό και τιμή. Αυτό γκρεμίστηκε μέσα μου, όταν έμαθα ότι τον πέταξαν στα σκουπίδια.».

 Ο υπολοχαγός Gen Darrell G Jones, αναπληρωτής επικεφαλής προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, είπε ότι τα μέρη του σώματος υφίστανται καύση, στη συνέχεια αποτεφρώνονται, και κατόπιν μεταφέρονται σε ένα χώρο υγειονομικής ταφής από ένα στρατιωτικό ανάδοχο.
Παρομοίασε τη διαδικασία με την απόρριψη των νοσοκομειακών αποβλήτων. Το νεκροτομείο του Ντόβερ άλλαξε την πολιτική του να θάβει τα μέλη των νεκρών στη θάλασσα, τον Ιούνιο του 2008.
 Δεν είναι γνωστό πόσα σωματικά μέλη έχουν απορριφθεί, κατά τη διάρκεια των πέντε ετών, στο χώρο της κομητείας  King George που λειτουργεί υπό την Διαχείριση Αποβλήτων Α.Ε.
Το σκάνδαλο είναι το τελευταίο που χτυπάει τη στρατιωτική βάση η οποία παραλαμβάνει όλους τους νεκρούς από τους  πολέμους της Αμερικής και τους προετοιμάζει για ταφή.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι μέλη σώματος που ανήκουν σε νεκρούς στρατιώτες χάθηκαν ή αποκόπηκαν χωρίς την άδεια της οικογένειας του νεκρού.
 Μια καταδικαστική έκθεση διαπίστωσε ότι ένα οστούν βραχίωνα που ανήκε σε νεκρό πεζοναύτη αποκόπηκε και απορρίφθηκε από το προσωπικό της βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ντόβερ του Ντελάγουερ χωρίς να ερωτηθούν οι γονείς.
 Ο δημοσιογράφος συνεχίζει περιγράφοντας παρόμοια περιστατικά για να καταλήξει αναφέροντας την απολογητική παρέμβαση του προϊσταμένου προσωπικού  της Πολεμικής Αεροπορίας στρατηγού Norton Schwartz για τα «λάθη» που έγιναν στο Ντόβερ. 
Στμ: Εγώ θα συνιστούσα στους Αμερικανούς μαζί με την Βίβλο που έχουν υποχρεωτικά σε κάθε κομοδίνο, κάθε δωματίου, κάθε ξενοδοχείου των ΗΠΑ, να βάλλουν και την τραγωδία της Αντιγόνης του Σοφοκλή, για μάθουν να κήδονται καλύτερα των νεκρών τους και δει των ηρώων.
Εκηβόλος

*Η Ναυμαχία Των Αργινουσών 406 π.Χ.

Περί κρατικής μέριμνας για τον ενταφιασμό στην αρχαία Ελλάδα διαβάστε εδώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: