Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Ο Στράτων από την Λάμψακο, ο φυσικός που δίδαξε τους Αιγυπτίους



Ο Στράτων έζησε στην Λάμψακο τον 3ο αιώνα π.Χ., διαδέχθηκε τον Θεόφραστο και έγινε ο  τρίτος διευθυντής του Λυκείου του Αριστοτέλη. Ασχολήθηκε με την φυσική, μίλησε για την επιτάχυνση σε πτώση σωμάτων (δηλ. για την βαρύτητα πολύ πριν τον Νιούτον),  του έδωσαν την προσωνυμία ο Φυσικός καθώς  ερμήνευσε τα φαινόμενα της φύσης ως προϊόντα της παραγωγικής δύναμης της, ως αποτέλεσμα των φυσικών νόμων εν αντιθέσει με τους μάγους και την εμμονή τους να δίνουν στο κάθε τι κάποια υπερκόσμια αιτία. Απέκτησε διεθνή φήμη, δίδαξε τους Αιγυπτίους (με ανώτερη αμοιβή 80 τάλαντα)  και ανέδειξε σπουδαίους μαθητές τόσο στον ελλαδικό χώρο όσο και στην Αίγυπτο. Πασίγνωστος μαθητής του ήταν ο Αρίσταρχος ο Σάμιος αλλά και από πολλούς θεωρείται ο πρόδρομος του Σπινόζα όπως και ο πρόδρομος της θεωρίας περί μονάδων του Λάιμπνιτς.
Συγγράμματα του είναι:
Περί δυνάμεων, περί θεών, περί δικαιοσύνης, περί βασιλείας και αμέτρητα άλλα.
Βέβαια, εάν κάποιοι γνωρίζουν κανένα ...Σουμέριο με ανάλογο έργο (ή τουλάχιστον ένα όνομα καλοί μου άνθρωποι) ας μας γράψουν.
Νίκος Σάμιος
Άρθρογραφία:
Εγκυκλοπαίδεια δομη (Τ.27,σελ.668).
Gatzemeier, M. (1996). Straton. In J. Mittelstrass (Hg.), Enzyklopädie Philosophie und Wissenschaftstheorie (Bd. 4, S. 103-104). Stuttgart: Metzler.
Lindberg. D. C. (2000). Die Anfänge des abendländischen Wissens. München: DTV
Lorenzen, P (1960). Die Entstehung der exakten Wissenschaften. Berlin: Springer.

Δεν υπάρχουν σχόλια: