Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

O Πυθαγόρας και οι ανεγκέφαλοι και πωρωμένοι


Αφιερωμένο στον Ορέστη και στους σεβαστούς αναγνώστες μας.
Γράφουν κάποιοι ανεγκέφαλοι και πωρωμένοι για τον Πυθαγόρα (παίρνει και άλλους η ...μπόρα) ότι:
...αυτές οι γνώσεις ΥΠΗΡΧΑΝ στη Μεσοποταμία 2.000 χρόνια ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΥΘΑΓΟΡΑ!!! Όμως είναι δίκαιο να αποδίδουμε στον καθένα αυτό που του ανήκει, και να τιμούμε όλους τους πολιτισμούς, και όλους τους λαούς, ανάλογα με την προσφορά τους.
Στην επιστήμη και την ιστορία, χώρος για ρατσισμό δεν υπάρχει!
.......
Μάλιστα. Φυσικά και υπήρχαν οι γνώσεις στην Μεσοποταμία στην Αίγυπτο αλλά και στην Ελλάδα. Αυτές οι μη ελληνικές και πιθανόν προελληνικές αναφορές στο πυθαγόρειο  θεώρημα δεν περιέχουν όμως αποδείξεις 
Υπάρχει  ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην γνώση και στην επιστήμη. Η έννοια της απόδειξης δεν υπήρχε. Όταν μιλάμε όμως για επιστήμη μιλάμε για την έννοια της απόδειξης. Την έννοια της απόδειξης "γέννησαν" αποκλειστικά οι Έλληνες και με πλήρη επίγνωση της σημασίας της.
Ο  Πυθαγόρας (ή οι πυθαγόρειοι) απέδειξε το Πυθαγόρειο θεώρημα με θεωρητική γεωμετρία χρησιμοποιώντας λογικές αποδείξεις αλλά και με κανόνα και διαβήτη. Δεν θεωρήθηκε τόσο σημαντική η γνώση αλλά θεώρησε το γεγονός της απόδειξης τόσο σημαντικό ώστε  θυσίασαν εκατό βόδια. Εξ ου και η λέξη εκατόμβη. Η λέξη παράγεται από το εκατό + βόες. Πιθανώς ακριβώς από αυτό το γεγονός.
Η πυθαγόρεια σχολή διήρκησε πάνω από 10 αιώνες. Η πορεία της αναχαιτίστηκε βιαίως με το διάταγμα του Ιουστινιανού το 529 μΧ να κλείσουν όλες οι φιλοσοφικές σχολές.
Στην επιστήμη και την ιστορία, χώρος για ρατσισμό δεν υπάρχει!

Ούτε για θρησκευτικό ρατσισμό.

Ούτε για βόδια, αυτά στα παλιά χρόνια τα θυσίαζαν.

Νίκος Σάμιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: