Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ανακαλύφθηκαν οι 3 μικρότεροι εξωπλανήτες


Ανακαλύφθηκαν οι 3 μικρότεροι «εξωπλανήτες» (πλανήτες εκτός ηλιακού συστήματος) που έχουν βρεθεί ποτέ και έχουν μικρότερο μέγεθος από την Γη. Η ανακάλυψη έγινε από αμερικανούς αστρονόμους, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου »Κέπλερ» της NASA. Σύμφωνα με εκτιμήσεις άλλης επιστημονικής ομάδας, στον γαλαξία μας υπάρχουν το λιγότερο 160 δισεκατομμύρια «εξωπλανήτες» κάθε μεγέθους, ενώ υπολογίζεται οτι εξ αυτών, τα 10 δισεκατομμύρια περίπου έχουν το μέγεθος της Γης.
trio_smallest_planets3Οι αστρονόμοι του Kepler,
με επικεφαλής τον John Johnson του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech), ανακοίνωσαν στο συνέδριο της αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας,, ότι εντόπισαν σε απόσταση 120 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου, γύρω από τον σχετικά ψυχρό ερυθρό »νάνο» KOI-961 (με μέγεθος το ένα έκτο του ήλιου μας ή 70% μεγαλύτερο του Δία), να περιφέρονται τρεις πλανήτες με διάμετρο ίση αντίστοιχα με το 0,78, το 0,73 και το 0,57 της διαμέτρου της Γης.
Ο μικρότερος έχει περίπου το μέγεθος του Άρη και είναι ο πιο μικρός εξωπλανήτης που έχει ποτέ βρεθεί, ενώ όλο το εξωπλανητικό σύστημα είναι το μικρότερο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.
Και οι τρεις πλανήτες βρίσκονται σε πολύ κοντινή τροχιά στο άστρο τους, 0,6 έως μιάμιση φορά την απόσταση Γης – Ήλιου και έτσι το έτος τους (η πλήρης περιφορά γύρω από το άστρο τους) διαρκεί λιγότερο από δύο μέρες.
Και οι τρεις πιστεύεται ότι είναι βραχώδεις όπως η Γη, όμως είναι υπερβολικά καυτοί, με θερμοκρασίες πάνω από 400 βαθμούς Κελσίου, άρα δεν θεωρούνται ότι ανήκουν στην »κατοικήσιμη ζώνη» που μπορεί να φιλοξενεί ζωή.
Πάνω από 700 εξωπλανήτες έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα. Μόνο το τηλεσκόπιο »Κέπλερ» έχει βρει 35 σίγουρους εξωπλανήτες, ενώ για περίπου άλλους 2.300 εκκρεμεί η επιβεβαίωση και από άλλα παρατηρητήρια.
160 δισεκατομμύρια εξωπλανήτες
Μια άλλη διεθνής ομάδα, με επικεφαλής τον Αρνό Κασάν του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Παρισιού και του πανεπιστημίου »Πιέρ και Μαρί Κιουρί», στο ίδιο συνέδριο, ανακοίνωσε τις στατιστικές εκτιμήσεις της ότι στον γαλαξία μας κάθε ένα από τα περίπου 100 δισεκατομμύρια άστρα του, διαθέτει γύρω του τουλάχιστον 1,6 εξωπλανήτες κατά μέσο όρο.
Αυτό σημαίνει ότι στον γαλαξία μας υπάρχουν περίπου 160 δισεκατομμύρια πλανήτες διαφόρων διαστάσεων και από αυτούς τα περίπου 10 δισεκατομμύρια εκτιμάται ότι έχουν μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: