Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Τα μυστικά περί διατροφής σύμφωνα με τον Ντα Βίντσι


Η έκθεση στην Κρήτη (Γούρνες) «Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Εφευρέτης και Επιστήμονας» παρουσιάζει την εντυπωσιακή σχέση ανάμεσα στην τέχνη, την επιστήμη και την τεχνική και καταδεικνύει πώς τα έργα αυτού του μεγαλοφυούς ανθρώπου συνδέουν την Ελληνική Αρχαιότητα με την Αναγέννηση και την Αναγέννηση με τη Σύγχρονη Εποχή. Αυτό που τότε αποτελούσε μια ουτοπία, σήμερα είναι πραγματικότητα.
«Η ζωή διαρκεί πολύ, αρκεί να τη ζήσεις καλά». Τάδε έφη Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ο άνθρωπος, που γεννήθηκε για να ξεχωρίζει, είχε άποψη για τα πάντα και την κατέγραφε στα σημειωματάριά του. Τα λόγια του μοιάζουν με συμβουλές αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο: είναι φιλοσοφία ζωής.
Περί διατροφής
«Να τρως μόνο όταν πεινάς, και να σου αρκεί το ελαφρύ φαγητό»
«Να μασάς καλά
την τροφή σου και να είναι καλοψημένο και απλό ό, τι καταπίνεις»
«Αφήνοντας
το τραπέζι, να κρατάς καλή στάση, μετά το γεύμα να μην
κοιμάσαι»
«Να μην
πίνεις ανάμεσα στα γεύματα ή πριν δειπνήσεις, να
πίνεις λίγο και να ελέγχεις το
κρασί»

Oι απόψεις του σίγουρα πρωτοποριακές για την εποχή του, που η καλοζωία ήταν συνδεδεμένη με το πολύ κρέας και το άφθονο κρασί. Ο δημιουργός της «Μόνα Λίζα», (το 1911 ένας Ιταλός σερβιτόρος αφαιρεί από το μουσείο του Λούβρου τον διάσημο πίνακα "Μόνα Λίζα" του Λεονάρντο Νταβίντσι, για να τον γυρίσει "σπίτι" στην Ιταλία. Βρέθηκε δύο χρόνια αργότερα) όμως, είχε μάθει να κοιτάζει μπροστά. Είχε συλλάβει το νόημα της υγιεινής δίαιτας και την αξία του μέτρου στις διατροφικές συνήθειες.
Πηγές:
http://www.cosmo.gr/Health/World/240229.html, http://sofoscrete.blogspot.com/2009/05/blog-post_12.html,
http://www.express.gr/news/san-simera/66378oz_2008082266378.php3

Δεν υπάρχουν σχόλια: