Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Μπάμιες, τα γυναικεία δάχτυλα





Η ονομασία του είδους είναι Hibiscus esculentus (Ιβίσκος ο εδώδιμος) ενώ η τρέχουσα επίσημη ονομασία του είδους είναι Abelmoschus esculentus (Αβελμόσχος ο εδώδιμος), ενώ παλαιότερα θεωρούνταν είδος Ιβίσκου με την ονομασία Hibiscus esculentus, φυτό της οικογένειας της μολόχας Malvaceae. Είναι ένα ευπροσάρμοστο λαχανικό με χαρακτηριστική γλοιώδη υφή αν τεμαχιστεί και με μια διπλή σειρά από σπόρους. Αυτόχθονο λαχανικό σε περιοχές γύρω από τον Νείλο και την Μέση Ανατολή, ήταν γνωστή στην Αιθιοπία πριν από 3.500 χρόνια. Η λέξη μπάμια είναι αφρικανικής καταγωγής και σημαίνει «γυναικεία


δάχτυλα
»



στα Ίγκμπο, μια γλώσσα που ομιλείται στη σημερινή Νιγηρία.

Οι Αιγύπτιοι αγαπούσαν πολύ την γεύση της μπάμιας και την είχαν τακτικά στο διατροφικό τους μενού. Κατόπιν με το εμπόριο των σκλάβων έφθασε τον 17ο αιώνα στην Αμερική και στην συνέχεια στην Ευρώπη και στην Ασία. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά της ιαπωνικής κουζίνας ενώ στο Ισραήλ, την Ιορδανία, την Ελλάδα και άλλα μέρη της ανατολικής Μεσογείου, οι μπάμιες μαγειρεύονται στην κατσαρόλα με λαχανικά και κρέας. Στην ινδική κουζίνα οι μπάμιες είτε τσιγαρίζονται είτε προστίθενται σε παρασκευάσματα με βάση το ζωμό. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η έλλειψη των κόκκων καφέ, έκανε πολλούς να χρησιμοποιούν τους σπόρους της μπάμιας ως υποκατάστατο του καφέ.

Οι μπάμιες είναι γνωστές στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη στην καλύτερη περίπτωση γλωσσολογικά αλλά όχι γευστικά ή θεραπευτικά.

Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπορά και στην Ελλάδα σπέρνεται μέσα Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Η συγκομιδή γίνεται δυο μήνες αργότερα και συνεχίζεται μέχρι και το μήνα Αύγουστο. Κατά το μάζεμα χρειάζεται ο συγκομιστής να φορά οπωσδήποτε γάντια, γιατί προκαλείται έντονος κνησμός (φαγούρα) και ερεθισμός, ίδιος με αυτόν της τσουκνίδας. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται 27.000 στρέμματα περίπου και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 25.000 τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής καταναλώνεται εγχώρια.

Σύμφωνα μέ νέες μελέτες βοηθούν και στην δίαιτα.

Τα φασόλια της μπάμιας περιέχουν υγιεινά, ακόρεστα λίπη, όπως το ελαϊκό οξύ - ένα λιπαρό οξύ λιπαρού οξέος ωμέγα-9 και ωμέγα-6 λινολεϊκό οξύ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο του καφέ. Τα λίπη τους χρησιμοποιούνται επίσης στην παραγωγή μαργαρίνης.

Για τον πόνο στο στομάχι

Εκτός από τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα, η βλέννα που εκκρίνουν, βοηθά στον στομαχόπονο και τις καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμες για την παρασκευή σούπας και σάλτσας για όσους πάσχουν από τέτοιου είδους πόνους.


Έχει να μας προσφέρει πολλά περισσότερα από την ξεχωριστή γεύση της αν την γνωρίσουμε καλύτερα και την καταναλώνουμε τακτικότερα.

Επεξεργασία κειμένου από την ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: