Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Ελλήνων Αρχέτυπα


Η ευρωπαϊκή απόδραση από τον σκοταδισμό

Ολόκληρος ο παγκόσμιος πολιτισμός δεν μπορεί παρά μόνο να κατανοηθεί σωστό παρά στο φως της Ελληνικής Μυθολογίας.
Όμως ότι κι αν πούμε ως προς την αξία των μύθων για την μελέτη της πρώιμης ευρωπαϊκής ιστορίας, θρησκείας και κοινωνιολογίας, είναι λίγο.  
Αυτό δεν το έγραψε κάποιος εθνικιστής «βαρεμένος» Έλληνας, αλλά ο παγκοσμίου φήμης πασίγνωστος Ρόμπερτ Γκρέϊβς το 1960 στην Μαγιόρκα της Ισπανίας.
Η Αναγέννηση αλλά κυρίως ο  Διαφωτισμός αποτελούν το σημαντικότερο  πνευματικό κίνημα της νεώτερης ανθρωπότητας με κυρίως μέλημα την επανασύνδεση με τη κλασσική (δηλαδή ελληνική) αρχαιότητα καθώς  oι Διαφωτιστές πρέσβευαν τον ορθολογισμό και την πίστη στην πρόοδο (κορυφαίος για τους Διαφωτιστές υπήρξε ο Αριστοτέλης) αξιώνοντας αλλαγές σε όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δράσης, στους πολιτικοκοινωνικούς θεσμούς, υπέρ της ατομικής ελευθερίας και ενάντια στην τυραννική διακυβέρνηση και την καταπίεση που ασκούσε ο κλήρος.  Οι κοινωνικές αξίες υπερασπίστηκαν σε όλη την Ευρώπη με έπαθλο την ανεξιθρησκία, την ελευθερία και την ισότητα.

Τα των Ελλήνων Αρχέτυπα.

... οι μεγαλύτεροι συντελεστές προόδου και ευημερίας, που μέχρι σήμερα ευρήματα αφήνουν άφωνους τους πάντες όπως π.χ. οι πόρτες με κλειδαριές στην μινωϊκή Κρήτη, τα τετραώροφα κτίρια της με αποχετεύσεις, τα γραπτά της αρχεία..
Σήμερα, παγκοσμίως,  η Ελληνική Μυθολογία κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος από τα δημοτικά σχολεία,* μέχρι τα πανεπιστήμια...
Νίκος Σάμιος
*Περιλήψεις του Τρωικού Πολέμου

Σχετικό θέμα: Τέλος κα μ τν διδαχ τς Μυθολογίας μας στα σχολεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: