Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2011

Ανακαλύφθηκε ακέφαλος ο Ηρακλής σε λουτρά στο Ισραήλ

Μια σπάνια ακέφαλη μαρμάρινη προτομή του Ηρακλή, του ημίθεου της ελληνικής και της ρωμαϊκής μυθολογίας, που χρονολογείται στον 2ο αιώνα, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο Ισραήλ, ανακοίνωσαν χθες αρχαιολόγοι.

Η ακέφαλη μαρμάρινη προτομή του Ηρακλή ανάγεται στον 2ο αιώνα
Η ακέφαλη μαρμάρινη προτομή του Ηρακλή ανάγεται στον 2ο αιώνα


"Σπάνια ανακάλυψη" και "εξαιρετικού καλλιτεχνικού κάλλους" χαρακτήρισε την προτομή από λευκό μάρμαρο, ύψους μισού μέτρου, ο Ουάλιντ Ατρας, εκπρόσωπος της ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, καθώς το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο δεν υπάρχει στο Ισραήλ και κατά συνέπεια είχε εισαχθεί.

"Το άγαλμα είναι ασυνήθιστο επειδή είναι μικρό", προσέθεσε ο Ισραηλινός εκπρόσωπος. "Τα περισσότερα αγάλματα θεών από αυτή την περίοδο ήταν φυσικού μεγέθους. Εχει κάτι ιδιαίτερο".
"Το άγαλμα, που πιθανότατα ήταν τοποθετημένο σε μια γωνιά, ήταν μέρος διακόσμησης λουτρών και βρέθηκε κατά την ανασκαφή", εξήγησε ο Ατρας. "Ο Ηρακλής απεικονίζεται σε τρεις διαστάσεις ως μια γυμνή μορφή που στέκεται σε βάση. Οι φουσκωμένοι μύες του ξεχωρίζουν ιδιαίτερα, στα αριστερά κλίνει προς ένα ρόπαλο, ενώ στον ώμο του κρέμεται το δέρμα του λιονταριού της Νεμέας, ο οποίος σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν ο πρώτος άθλος που κατάφερε ο Ηρακλής".
Η ακέφαλη προτομή ανάγεται στον 2ο αιώνα και ανακαλύφθηκε στην περιοχή Χόρβατ Ταρμπενέτ, ανάμεσα στα ερείπια αρχαίων ρωμαϊκών λουτρών κοντά στην Αφούλα, βορειοανατολικά του Τελ-Αβίβ.Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η τοποθεσία αυτή αναφέρεται στο Ταλμούδ ως ένας τόπος εβραϊκών τελετών και ότι η προτομή θα εκτεθεί στο κοινό ύστερα από εργασίες αποκατάστασης.
Σύμφωνα με τον Ατρας, το γλυπτό βρέθηκε τυχαία κατά τις εκσκαφές που πραγματοποιήθηκαν για την κατασκευή μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής, ενώ ο ίδιος πιστεύει ότι θα ακολουθήσουν πολλές αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην περιοχή.
ΑΛΛΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Στην ίδια ανασκαφή βρέθηκαν πολύπλοκες κατοικίες, ένα πηγάδι και μια μεγάλη δεξαμενή που θεωρείται τμήμα ρωμαϊκού λουτρού.
Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: