Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Προϊστορικά οινοποιεία και υποδήματα


Προϊστορικό οινοποιείο έκρυβε μια σπηλιά στο σύμπλεγμα Areni-1 της Αρμενίας, κοντά στα νότια σύνορα της χώρας με το Ιράν. Σύμφωνα με αναφορά της National Geographic Society που κυκλοφόρησε στο περιοδικό Journal of Archaeological Science, η εγκατάσταση αποτελείται από πατητήρι και αγγείο απορροής χωρητικότητας 60 λίτρων, ενώ εντοπίστηκε και κύπελλο πόσης. Την αποκάλυψη έκανε αρχαιολογική ομάδα με μέλη από την Ιρλανδία, την Αρμενία* και τις ΗΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή του UCLA Hans Barnard. Το αρχαίο οινοποιείο χρονολογείται μέσω ραδιοχρονολόγησης και βοτανολογικής ανάλυσης στο 4100 π.Χ., χρονολογία που το καθιστά ως το αρχαιότερο γνωστό μέχρι σήμερα οινοποιείο. Παραδόξως, το γειτονικό στο σπηλαιώδες σύμπλεγμα χωριό είναι διάσημο για τα κρασιά του, γεγονός που ανάγει στο χώρο μια οινοποιητική παράδοση μεγαλύτερη των 6000 ετών!

Πηγή:Αλφειός ποταμός,
Νational Geographic News, αρχαιολογία

*Η ίδια ομάδα, μάλιστα, ανακάλυψε το παλαιότερο δερμάτινο παπούτσι στον κόσμο, ηλικίας περίπου 5.500 ετών, στο ίδιο σύμπλεγμα σπηλαίων, τον περασμένο Ιούνιο, και πάλι σε σπήλαιο της Αρμενίας.

Chemical evidence for wine production around 4000 BCE in the Late Chalcolithic Near Eastern highlands

Τελικά η Αρμενία είναι γεμάτη εκπλήξεις!


Δείτε επίσης: Παπούτσι 5.500 ετών (νούμερο 37) βρέθηκε στην Αρμενία

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κατ αρχην δεν ειναι επισυμα προσδιορισμενη ηλικια ακρυβος,οποτε μπορει να λεει ο καθενας οτη θελει, και δευτερων υπαρχουν και αλλα ευρυματα σε αλλα σημεια του κοσμου σχετικα με την αμπελουργια γενικος, που πλεον ειναι τεκμυριομενο οτη ειναι πολυ πιο παλαιοτερα,απλα πρεπει νατο ψαξετε,μπορει και να μην το θελετε για διαφορους λωγους