Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2011

Επιβεβαιώθηκε η αρχαιότερη ένδειξη πρώιμης ναυσιπλοΐας στη νότια Κρήτη, διεθνώς


Θαλάσσια ταξίδια στη Μεσόγειο δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ’ ότι γνωρίζαμε!

Την αρχαιότερη ένδειξη ναυσιπλοΐας στον κόσμο εντόπισαν στην Κρήτη αμερικανοί και έλληνες αρχαιολόγοι

Το γνώριζαν από το 2008!

Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού προφανώς ενημερώθηκε από το αμερικανικό περιοδικό «Archaeology»...

Στην περιοχή του Πλακιά στη νότια Κρήτη διεπιστημονική ομάδα υπό τη διεύθυνση του Τόμας Στάσερ της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και της Ελένης Παναγοπούλου της Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας εντόπισαν θέσεις της Παλαιολιθικής εποχής, οι κυριότερες των οποίων βρίσκονται στο φαράγγι του Πρέβελη και χρονολογούνται από το 130.000-700.000 πριν από σήμερα. Και δεδομένου ότι η Κρήτη ήταν και τότε νησί, αποτελούν την αρχαιότερη ένδειξη πρώιμης ναυσιπλοΐας, διεθνώς!

Τα εργαλεία που ήρθαν στο φως (χειροπελέκεις και τσεκούρια) παραπέμπουν κατά τους αρχαιολόγους στην Αχελαία πολιτισμική παράδοση, η οποία συνδέεταιμε τους Homo heidelbergensis και Homo erectus. Τα παλαιολιθικά αυτά εργαλεία μάλιστα βρέθηκαν σε συνάφεια με ανυψωμένες θαλάσσιες αναβαθμίδες, τις οποίες οι γεωλόγοι χρονολογούν τουλάχιστον στα 130.000 χρόνια.

Εκπληκτικά λοιπόνείναι τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, αφού τεκμηριώνουν θαλάσσια ταξίδια στη Μεσόγειο δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ’ ότι γνωρίζαμε

Διαβάστε περισσότερα

Τα αδιαμφισβήτητα τεκμήρια κατοίκησης του νησιού πριν από τη Νεολιθική περίοδο (7.000-3000 π.Χ.) παραπέμπουν τώρα σε κατοίκηση του νησιού 130 000 μέχρι και 700 000 χρόνια παλαιότερα!

Σχετικό θέμα: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

2 σχόλια:

www.anemos είπε...

Και βέβαια πού να πάει το μυαλουδάκι τους ότι μπορεί ο πρώτος άνθρωπος που είχε το μυαλουδάκι να φτιάξει τέτοια εργαλεία γεννήθηκε στην Κρήτη; Μπα. Φτωχότεροι στο μυαλό από εκείνους τους πρωτόγονους. Πού να πάει το μυαλό τους; Πρέπει να κρατήσουν μία προς τα πίσω συμβατότητα. Διαφορετικά πρέπει να σκίσουν τα πτυχία τους.

Υπερνεφέλιος είπε...

Την Ιστορία την γράφουν τα πτυχία αλλά την ΚΑΛΗ και ΣΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ την γράφουν τα ευρήματα φίλε www.anemos...