Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Η ιστορική αλήθεια της δημιουργίας αποικιών στη Σικελία


Ερείπια (ελληνικά) της Γέλας

Θουκυδίδης βιβλίο ΣΤ. Γέλαν δ ντίφημος κ όδου κα ντιμος κ Κρήτης ποίκους γαγόντες κοιν κτισαν, τει πέμπτ κα τεσσαρακοστ μετ Συρακουσν οκισιν. κα τ μν πόλει π το Γέλα ποταμο τονομα γένετο.

Χωρίς αρχαιολογικό εξοπλισμό επιβεβαιώνουν αρχαιολόγοι τις αρχαίες ελληνικές αποικίες στην Σικελία.

Για ειρηνικό εποικισμό της Σικελίας από Έλληνες κάτι λόγο σε πρόσφατη δημοσίευση ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Göttingen (Γερμανία) Johannes Bergemann αναλύοντας τα αποτελέσματα της «απαλής» αρχαιολογικής έρευνας Archaeological Survey κατά την οποία από 277 αρχαίους οικισμούς τουλάχιστον 100 είναι ελληνικοί, και ο αποικισμός- κατά τον καθηγητή αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Göttingen Johannes Bergemann- έγινε ειρηνικά.

Βέβαια, στο ελληνόφωνο διαδίκτυο είναι γνωστή και η ιστορική αλήθεια της δημιουργίας αποικιών από τους Κρητικούς στη Σικελία :

Ο Δαίδαλος με το γιό του Ικαρο δραπετεύουν από την Κρήτη για να γλιτώσουν την οργή του Βασιλιά Μίνωα. Ο Ικαρος ενθουσιασμένος με τα κέρινα φτερά του πετά κοντά στον Ηλιο, το κερί λιώνει και ο Ικαρος πνίγεται στη θάλασσα.

Μετά το θάνατο του γιού του, ο Δαίδαλος καταφέρνει μόνος του πια να φτάσει στην Κάμικο ή Κύμη της Σικελίας, στο βασίλειο του Κώκαλου ο οποίος ήταν ένας βασιλιάς της Σικελίας που πήρε την εξουσία μετά από την εξολόθρευση των Κυκλώπων

Ο Μίνωας όμως δεν σταμάτησε να τον καταδιώκει. Ήξερε πως ο σοφός Δαίδαλος θα έβρισκε τον τρόπο να καλύψει τα ίχνη του, γι’ αυτό έπρεπε να σοφιστεί άλλο τρόπο να τον ξετρυπώσει από την κρυψώνα του. Διέδωσε λοιπόν σε όλους τους βασιλιάδες του τότε γνωστού κόσμου, ότι όποιος από τους υπηκόους τους κατάφερνε να λύσει ένα γρίφο θα κέρδιζε μεγάλη αμοιβή. Ο Μίνωας πίστευε πως μονάχα ο Δαίδαλος θα μπορούσε να λύσει τον πολύ δύσκολο γρίφο: να καταφέρει να περάσει μία κλωστή μέσα από το κέλυφος ενός σαλιγκαριού.

Ο βασιλιάς Κώκαλος που στην αυλή του φιλοξενούσε τον Δαίδαλο είχε καταλάβει φυσικά τις ικανότητες του μυθικού πολυτεχνίτη και του ζήτησε να βρει τη λύση στο γρίφο. Έλπιζε ότι αν ο Δαίδαλος έλυνε τον γρίφο, αυτό θα πρόσθετε κύρος στο βασίλειο του και ίσως την εύνοια του Μίνωα.

Ο Δαίδαλος αφού τρύπησε το κάτω μέρος του σαλιγκαριού το άλειψε με μέλι και έδεσε την κλωστή σε ένα μυρμήγκι, που θέλοντας να φτάσει στο μέλι πέρασε μέσα από τις σπείρες του άδειου κελύφους τραβώντας μαζί του την κλωστή.

Τη λύση του γρίφου με πολλή χαρά ανακοίνωσε ο Κώκαλος στον Μίνωα, χωρίς να υποψιάζεται ότι παραδίδει έτσι στο Μίνωα τον Δαίδαλο, τον υπ’ αριθμό ένα καταζητούμενο στην μινωική Κρήτη.

Ο Μίνωας φτάνει στη Σικελία και δολοφονείται

Ο Μίνωας κατάλαβε αμέσως ότι ο Δαίδαλος βρισκόταν στη Σικελία και κατέπλευσε ο ίδιος προσωπικά να τον ζητήσει πίσω από τον Κώκαλο.

Ο Κώκαλος από τη μια δεν ήθελε να αντιταχθεί στον δυνατό βασιλιά της Κρήτης, αλλά από την άλλη δεν ήθελε να χάσει το Δαίδαλο από την υπηρεσία του. Ετσι ενώ υποσχέθηκε να παραδώσει τον Δαίδαλο στο Μίνωα, κατέστρωσε σχέδιο δολοφονίας. Ο σπουδαίος βασιλιάς της Κρήτης βρήκε άδοξο θάνατο μέσα στο καυτό νερό του μπάνιου του. Η δολοφονία έγινε με τρόπο που να μοιάζει με ατύχημα, εξασφαλίζοντας την ατιμωρησία του ύπουλου Κώκαλου.

Μπορεί όλο το παραπάνω να είναι ένας μύθος, ωστόσο πίσω του κρύβεται η ιστορική αλήθεια της δημιουργίας αποικιών από τους Μινωίτες Κρητικούς στη Σικελία, όπως η Μινώα στον Ακράγαντα, η Υρία στη Μεσαπία και η Έγγυος στο εσωτερικό του νησιού.

Διαβάστε περισσότερα....


Δεν υπάρχουν σχόλια: