Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου 2010

Mία “Νέα Σπάρτη” στη Βενεζουέλα και μία Σπάρτη στo Ελ Σαλβαδόρ!

Στη Βενεζουέλα υπάρχει μια επαρχία που ονομάζεται Nueva Esparta. Το όνομα “Νέα Σπάρτη” το απέκτησε στις 12 Μαίου 1817. Αιτία αποτελεί ο ηρωισμός των κατοίκων της, κατά τη διάρκεια της επανάστασης για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από τους Ισπανούς


Στη μακρινή Βενεζουέλα , του Ούγκο Τσάβες , υπάρχει μια επαρχία που ονομάζεται Nueva Esparta , που στα Ελληνικά μεταφράζεται ως “Νέα Σπάρτη”. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της χώρας , και αποτελείται από τα νησιά Margarita , Coche και Cubagua στην Καραϊβική Θάλασσα.
Τα νησιά αυτά ανακαλύφθηκαν στις 15 Αυγούστου 1498 κατά την διάρκεια του τέταρτου ταξιδιού του Cristóbal Colón. Στο ίδιο ταξίδι ο εξερευνητής ανακάλυψε και τα εδάφη που σήμερα αποτελούν την Βενεζουέλα. Εκείνη την μέρα του Αυγούστου , λοιπόν o Colon , ξεχώρισε την ύπαρξη τριών νησιών , δύο μικρών και απομονωμένων και ενός τρίτου μεγαλύτερου , καλυμμένο από πυκνή βλάστηση , το οποίο κατοικούσαν ιθαγενείς , που τους ονόμασε Paraguachoa , που κατά τους ιστορικούς σημαίνει "Γένος της Θάλασσας".
Η επαρχία αρχικά ονομάστηκε από τον Colon “La Asunción” αλλά το 1499 ο Cristóbal de la Guerra την μετονόμασε σε ” Μαργαρίτα” προς τιμήν της Μαργαρίτας , Βασίλισσας της Αυστρίας. Το σημερινό της όνομα “Νέα Σπάρτη” το απέκτησε στις 12 Μαίου 1817. Αιτία αποτελεί ο ηρωισμός των κατοίκων της , κατά τη διάρκεια της επανάστασης για την ανεξαρτησία της Βενεζουέλας από τους Ισπανούς. Ήταν τόσο μεγάλος ο ηρωισμός των κατοίκων των νησιών , και η υπεροχή του αντιπάλου ώστε οι κάτοικοι της Βενεζουέλας , συγκρίνουν εκείνους τους μαχητές , με τους Αρχαίους Σπαρτιάτες. Ήταν η πρώτη περιοχή της Βενεζουέλας που απελευθερώθηκε και αποτέλεσε το παράδειγμα και για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.
Στην ίδια επαρχία, συναντάμε επίσης μια πόλη με ονομασία , Juan Griego που στα ελληνικά σημαίνει , “Γιάννης ο ‘Έλληνας”! Η πόλη αυτή έχει σήμερα πληθυσμό 28.000 κατοίκους και είναι από τα πιο σημαντικά λιμάνια ολόκληρης της Βενεζουέλας. Η πόλη οφείλει το όνομά της στον Juan Griego ισπανό* (;) ναυτικό και εξερευνητή, ο οποίος ήταν από τους πρώτους κατοίκους του νησιού. Η σύντομη έρευνα που κάναμε, δείχνει ότι o Juan Griego γεννήθηκε στην Σεβίλλη της Ισπανίας στις αρχές του 14ου αιώνα.

πηγή: e-sparta.gr

*Μετά από σχολαστική έρευνα διαπίστωσα ότι ο Juan Griego δεν ήταν Ισπανός (γεννήθηκε μεν στην Σεβίλλη της Ισπανίας η καταγωγή του όμως ήταν όπως δηλώνει το όνομα του Ελληνική) αλλά Έλληνας ο οποίος αποβιβάστηκε με πειρατικό πλοίο στη Βενεζουέλα.

Νίκος Σάμιος


Διαβάστε, επίσης, και για τη Σπάρτη του Ελ Σαλαβαδόρ
Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: