Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Στο παρασκήνιο της Ιστορίας

ΤΟ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ ΠΟΤΕ ΔΕ ΒΛΑΠΤΕΙ:

Ο Γκαστ Αβρακότος (Αβράκωτος) γεννήθηκε το 1938 στην πόλη Αλικίπα της Πενσυλβάνιας και ήταν γιος έλληνα μετανάστη από τη Λήμνο. Δούλεψε αρχικά σε χαλυβουργείο και αργότερα πουλούσε τσιγάρα στις ταβέρνες της περιοχής. Επανήλθε στο σχολείο και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ το 1962.
Την ίδια χρονιά προσλήφθηκε από τη CIA, όταν το «ευαγές ίδρυμα του Λάνγκλεϊ» άνοιξε τις πόρτες του και σε αποφοίτους μη ονομαστών πανεπιστημίων.
Η γνώση της Ελληνικής ήταν το κύριο προσόν που τον έφερε στην Αθήνα. Από το 1967, που τοποθετήθηκε στην Ελλάδα ανέλαβε ρόλο συνδέσμου της CIA με την ΚΥΠ και μέσω αυτής της ιδιότητας δημιούργησε προσωπική σχέση με τον Γ. Παπαδόπουλο. Όπως ο ίδιος διηγήθηκε στον Κράϊλ, μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, ανέλαβε να σχεδιάσει στην Ελλάδα την επιχείρηση Stay Behind, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να δημιουργηθούν αντάρτικες μονάδες σε όλη την Ελλάδα, με βάση τις μονάδες καταδρομών, σε περίπτωση κομμουνιστικής εξέγερσης ή εισβολής. Τότε, γνωρίστηκε και συνδέθηκε στενά με τον Δ. Ιωαννίδη ενώ παράλληλα έγινε ο έμπιστος βραχίονας του αμερικανού υπουργού εξωτερικών Χένρυ Κίσσιγκερ για τα θέματα Ελλάδας και Κύπρου. Στην Αθήνα ήταν ο σύνδεσμος της υπηρεσίας με τους χουντικούς και ιδιαίτερα με τον αόρατο δικτάτορα Δημήτριο Ιωαννίδη. Συνεργάστηκε άψογα μαζί τους, αφού τους συνέδεε ο σκληρός αντικομμουνισμός. Τους συμβούλεψε, μάλιστα, να μη δώσουν στον Ανδρέα Παπανδρέου διαβατήριο για το εξωτερικό, όπως ζητούσε ο Λευκός Οίκος, αλλά «να... εκτελέσουν τον αλήτη, γιατί θα επιστρέψει και θα τον βρείτε μπροστά σας»! Το περιοδικό «Nation» μετά τον θάνατό του, είχε γράψει χαρακτηριστικά: «Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 ο ελληνικός στρατός έτρωγε από το χέρι του»

Στις περιόδους εντάσεων, ειδικά για τα ελληνικά συμφέροντα, ο Γκαστ Αβράκοτος λέγεται ότι ήταν ο «ρουφιάνος» και ο θεληματίας του Χένρι Κίσινγκερ, ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο τόσο στην ανατροπή του Παπαδόπουλου μετά το Πολυτεχνείο από τον Ιωαννίδη, όσο και στα πραξικοπήματα κατά του Μακαρίου στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Βέβαια, δεν προκαλεί εντύπωση ότι ένας δημοσιογράφος, ο Ηλίας Δημητρακόπουλος εξασφάλισε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική χούντα είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Νίξον με 594.000 δολάρια σε μετρητά. Το ποσό, εξαιρετικά ψηλό για την εποχή εκείνη, προερχόταν από τα κονδύλια που η C.I.A διέθετε στην ελληνική Κ.Υ.Π για τις αντικομμουνιστικές της δραστηριότητες.

Η χρηματοδότηση της εκστρατείας του Νίξον από τη χούντα τεκμηριώθηκε το 1975, όταν συστάθηκε μια επιτροπή από το αμερικάνικο Κονγκρέσο, που ερεύνησε τις δραστηριότητες της CIA.

Ο ρόλος του Αβράκωτου αποκαλύφθηκε από έναν άλλο πράκτορα αμερικανικής καταγωγής, τον Φίλιπ Έιτζι, ο οποίος μετά την απόσυρση του από την CIA είχε αρχίσει να περιγράφει δημοσίως τις εμπειρίες του.

Μετά τις αποκαλύψεις του Έιτζι, ο Αβράκωτος μετατέθηκε στη Βοστόνη, όπου συνεργάστηκε τον Αμερικανοαρμένιο πράκτορα, Τζον Τερτζελιάν. Ο Τερτζελιάν που είχε υπηρετήσει επί τρία χρόνια στο Αφγανιστάν, μίλησε στον Γκαστ για τους περιβόητους Μουτζαχεντίν.

Ο Αβράκωτος ως φανατικός αντικομουνιστής και πολέμιος των Ρώσων μετά τα λόγια του Αμερικανοαρμένιου ενθουσιάστηκε και αποφάσισε το 1982 να υποστηρίξει και να ενταχθεί ένθερμα στην ομάδα που δρούσε στο Αφγανιστάν. Στη συνέχεια ανέλαβε δράση και κατάφερε με απίστευτους τρόπους να περάσει στην Ασιατική χώρα, αυτόματα όπλα, αντιαρματικά πυροβόλα και δορυφορικούς χάρτες από την Κίνα και το Ισραήλ, τροφοδοτώντας τους Μουτζαχεντίν και έγινε εκπαιδευτής του μετέπειτα ηγέτη της αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, προκειμένου να τον βοηθήσει στην απελευθέρωση του Αφγανιστάν από τους Σοβιετικούς. Η δράση του καλυπτόταν από πέπλο σιωπής, μέχρις ότου έγινε γνωστή το 2003 από τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζορτζ Κράιλ στο βιβλίο του «Ο Πόλεμος του Τσάρλι Γουίλσον» («Charlie Wilson's War»). Τα δικαιώματα του βιβλίου αγόρασε ο Τομ Χανκς και χρηματοδότησε την ομώνυμη ταινία.

Πηγή 1

Πηγή 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: