Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Πολλά δεν μας λένε οι ...“Αιγύπτιοι“


Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος: Ο αρχαίος πυλώνας στο βυθό της θάλασσας, έξω από τις ακτές της Αλεξάνδρειας, στο σημείο όπου ανακαλύφθηκε.

Αρχαίο πυλώνα από γρανίτη ανακάλυψε ελληνική αποστολή στα νερά της Αλεξάνδρειας

Η Ελληνική Αρχαιολογική Αποστολή που πραγματοποιεί ενάλιες ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια, με επικεφαλής τον κ. Χάρη Τζάλα, ανακάλυψε έναν πυλώνα από γρανίτη και ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δρ Ζάχι Χαουάς επέτρεψε κατ΄εξαίρεση την ανάσυρσή του, μολονότι από το 2002 απαγορεύεται να ανασύρονται αρχαιότητες που βρίσκονται κάτω από το νερό στην περιοχή της Αλεξάνδρειας.

Εξηγώντας την απόφασή του ο δόκτωρ Χαουάς τόνισε ότι η απαγόρευση επιβλήθηκε το 2002, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής των Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, καθώς υπάρχουν χιλιάδες αρχαία αντικείμενα τέχνης στα ύδατα της Αλεξάνδρειας και επειδή η συντήρησή τους είναι μια μακρά διαδικασία και ο χώρος που υπάρχει στα μουσεία είναι περιορισμένος.

Η εξαίρεση έγινε γι΄αυτό το συγκεκριμένο πυλώνα, γιατί εκτός του ότι είναι ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα - ο μόνος μονολιθικός πυλώνας σε ολόκληρη την Αίγυπτο και ένα μοναδικό εύρημα για την Αλεξάνδρεια - δείχνει την τοποθεσία του Ναού της `Ισιδος* Λοχιάδος, ο οποίος βρισκόταν ακριβώς δίπλα από το Μαυσωλείο της Κλεοπάτρας.*

Ενα νέο μουσείο προετοιμάζεται στην έκταση του Ναυτικού Μουσείου της Αλεξάνδρειας, στο Στάνλεϊ, όπου θα εκτεθούν όλα τα σημαντικά αγάλματα και άλλα έργα τέχνης, τα οποία θα ανασυρθούν από τη θάλασσα. Μετά από μακρά διαδικασία συντήρησης, που θα απαιτήσει έξι έως οκτώ μήνες, ο πυλώνας θα εκτεθεί εκεί.

Ο κ. Χάρης Τζάλας, επικεφαλής της αποστολής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχαίων και Μεσαιωνικών Αλεξανδρινών Σπουδών, ο οποίος ανακάλυψε το βυθισμένο στη θάλασσα πυλώνα, κλήθηκε να συμμετάσχει στην επιχείρηση μεταφοράς με τρεις αρχαιολόγους-δύτες, οι οποίοι εργάστηκαν σε συνεργασία με τους Αιγυπτίους συναδέλφους τους. Ο κ. Τζάλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση αυτή. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι σύμφωνα με τον Πλούταρχο και τον Δίωνα τον Κάσσιο, δύο αξιόπιστες αρχαίες πηγές, το συγκεκριμένο αρχαίο εύρημα αποτελεί τμήμα των ιδιαίτερων διαμερισμάτων των βασιλικών ανακτόρων, όπου το έτος 30 π.Χ. η Κλεοπάτρα η 7η και ο Μάρκος Αντώνιος έθεσαν τραγικό τέλος στη ζωή τους.

Ο πυλώνας ανασύρθηκε με επιτυχία και μεταφέρθηκε χθες στο Ανατολικό λιμάνι της Αλεξάνδρειας με μια δύσκολη επιχείρηση. Το τελευταίο τμήμα της επιχείρησης θα πραγματοποιηθεί αύριο, από μία κοινή ομάδα Ελλήνων και Αιγυπτίων δυτών, με επικεφαλής τον κ. Χάρη Τζάλα, ενώ παρόντες θα είναι ο υπουργός Πολιτισμού της Αιγύπτου Φαρούκ Χόσνι, ο γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων δρ Ζάχι Χαουάς, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Διακοφωτάκης, ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας στρατηγός `Αντελ Λαμπίμπ και ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Αλαξάνδρειας δρ Ιμπραήμ Νταρουίς.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/STR

Εντύπωση προκαλεί το ότι ο διεθνής τύπος κάνει αναφορά μόνο για Αιγύπτιους αρχαιολόγους και όχι για Ελληνες. Ιδού:


Ägyptische Archäologen bergen Isis-Relief

(Διαβάστε και το χιουμοριστικό υποσημείωνα στο τέλος του άρθρου**)



Αλλά, ας με ξεχνάμε ότι αναζητούν επίμονα τον τάφο της Κλεοπάτρας.

Σύμφωνα με ερευνητική ομάδα, το επίμαχο σημείο, το οποίο εντοπίστηκε με ειδικό ραντάρ, βρίσκεται 17 χιλιόμετρα έξω από την Αλεξάνδρεια, σε μια δαιδαλώδη σήραγγα περίπου 20 μέτρα κάτω από το ναό

Ταμπουσίρις Μάγκνα που χτίστηκε το 300 π.Χ. προς τιμή της θεάς Ίσιδος.*

Σημειώνεται ότι πριν από περίπου τρία χρόνια, ο δρ. Χαουάς είχε επισημάνει ως πιθανό τόπο ταφής των δύο εραστών το συγκεκριμένο ναό. Σήμερα, ο ίδιος υποστηρίζει ότι αν πράγματι βρέθηκε ο νεκροθάλαμος της Κλεοπάτρας και του Αντώνιου, ο τύμβος θα είναι μεγαλύτερος από εκείνο του Βασιλιά Τουταγχαμών, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1922. Σε περσινές ανασκαφές στο ναό, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μπρούντζινο άγαλμα της θεάς Αφροδίτης, μία αλαβάστρινη κεφαλή της βασίλισσας Κλεοπάτρας, μία μάσκα, η οποία πιστεύεται ότι ανήκε στον Μάρκο Αντώνιο, και 22 νομίσματα με την εικόνα της τελευταίας βασίλισσας των Αιγυπτίων.

**Και ο αρχαιολόγος Ευάγγελος Μπεξής ασχολήθηκε με την ενάλια αρχαιολογία. Φίλε μου καλέ, πρόσεχε μην τυχόν σε βγάλουν και εσένα Αιγύπτιο. Αλλά ίσως ησουν σε κάποια περασμένη ζωή σου... όταν βρεθούμε στην μεγάλη εκδήλωση του ΙΧΩΡ στις 16 Ιανουαρίου 2010, ημέρα Σάββατο και ώρα 19:00, στο Ξενοδοχείο PRESIDENT, Κηφισίας 43 στην Αθήνα, θα τα πούμε από κοντά...


Δεν υπάρχουν σχόλια: