Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ

Μετά την κατάκτηση της Παλαιστίνης από τον Μ. Αλέξανδρο επικράτησε η δυναστεία των Πτολεμαίων την οποία διαδέχθηκε η μακεδονική δυναστεία των Σελευκιδών οπότε ο ρόλος του ελληνισμού στην Ιουδαία γίνεται ολοένα σημαντικότερος.
Τα ανώτερα στρώματα, οι διανοούμενοι, οι ευγενείς, και πολλοί άλλοι ένιωθαν περισσότερο κοσμοπολίτες προσελκύονταν από τον ελληνικό πολιτισμό που ήταν φιλελεύθερος και ανεκτικός. Εγκατέλειψαν τούς συντηρητικούς κύκλους οι οποίοι επέμεναν στην κλειστή τους κάστα υπερηφανευόμενοι για τον "ιερό σπόρο" των προγόνων τους.
Με λίγα λόγια, το διαπολιτισμικό και πολυεθνοτικό περιβάλλον στο οποίο ζουσαν, ανάγκασε τους Εβραίους να αναζητήσουν τα ουσιώδη στοιχεία της ταυτότητάς του χρησιμοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τα πνευματικά μέσα που τους παρείχε ο Ελληνισμός.
Σίγουρα δεν είναι λάθος να συμπεράνουμε ότι κατά την εποχή εκείνη ο ελληνικός τρόπος ζωής και σκέψης ασκεί σαγηνευτική γοητεία και επιρροή σε ένα υπολογίσιμο κομμάτι της εβραϊκής ελίτ.
Το δεύτερο βιβλίο των Μακκαβαίων όμως επικρίνει την "άνθηση του ελληνισμού" και την "ξενομανία".
Σε αυτήν την περίπτωση οι Ιουδαίοι ιερείς έκαναν τα πάντα για να σταματήσουν τον εξελληνισμό, καθώς έβλεπαν να κινδυνεύουν τα αρχαία ιουδαϊκά έθιμα, αλλά και το πουγκί τους. Ο φανατικός ιερέας Ονίας Γ αντιστέκονταν. Τελικά, ο ίδιος ο αδελφός του, ο Ιάσων κατάφερε να γίνει αυτός αρχιερέας και έχτισε στην Ιερουσαλήμ ένα γυμνάσιον, ένα εφηβείον, και επιδίωκε να γίνει η Ιερουσαλήμ μια ελληνική πόλις. Το οποίο σχεδόν πέτυχε.
Οι οπαδοί των αρχαίων ιουδαϊκών παραδόσεων ξεσήκωσαν διαμάχες, οδομαχίες,.
Ο βασιλιάς βρισκόταν σε οικονομική στενότητα εξαιτίας των βαριών όρων που του επέβαλαν οι Ρωμαίοι μετά την υπογραφή της Ειρήνης της Απάμειας ( 188 π.Χ. ) Για να ανταποκριθεί, διέταξε τον Ηλιόδωρο να πάει στην Ιερουσαλήμ και να καταχέσει το θησαυρό που βρισκόταν στο Ναό. Η προσπάθεια ματαιώθηκε από τούς ιερείς, οι οποίοι ντυμένοι σαν άγγελοι πάνω σε άλογα έδιωξαν τους στρατιώτες από τον ναό. Ο Πάπας Λέων Γ' πρόσταξε τον Ραφαήλ να αποθανατίσει το γεγονός σε ένα τοίχο του Βατικανού προς παραδειγματισμό. Τελικά ο δραστήριος Αντίοχος Δ' ο Επιφανής εισβάλει στον ναό, ανοικοδομεί ένα βωμό του Ολυμπίου Διός πάνω από το ανακαινισμένο μεγάλο θυσιαστήριο των ολοκαυτωμάτων, απαγορεύει την επικίνδυνη για το βασίλειό του ιουδαϊκή θρησκεία και αποσπάει τον θησαυρό του Ναού ο οποίος είναι 1800 τάλαντα περίπου 7.500.000 Ευρώ!!!
Για αυτά πολέμησαν...(οι ιερείς).
Σαν συνέπεια ξέσπασε επανάσταση στην πόλη με αρχηγούς τους Μακκαβαίους (ιουδαίοι ιερείς- μαχαιροβγάλτες). Αυτοί κατάφεραν να φέρουν την πόλη υπό την κυριαρχία τους και να δημιουργήσουν ένα ιουδαϊκό κράτος υπό την ηγεμονία τους. Τα γεγονότα αυτά περιλαμβάνονται στα (πλήρως ανθελληνικά) Βιβλία των Μακκαβαίων . Σαν σήμερα ο Ιούδας Μακαβαίος αναστηλώνει τον ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ. Το γεγονός γιορτάζεται κάθε χρόνο από τους Εβραίους («Χανούκα»).
Πάντως είναι μερικοί που δεν ξεχνούν να συγχαρούν τους σφαγείς των Ελλήνων, αλλά και της εβραϊκής ελίτ.
Δείτε εδώ:

ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΑ ΕΒΡΑΪΚΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ "ΧΑΝΟΥΚΑ"


Τι άλλο θα δούμε...




Δεν υπάρχουν σχόλια: