Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Εδώ είναι το φόρεμα της Παναγίας κατά τη γέννηση του Ιησού, καθώς και οι φασκιές του Ιησού!

 Όταν ο Καρλομάγνος μετέφερε την πρωτεύουσα του στο Άαχεν, προσπάθησε να την μετατρέψει στην τρίτη Ρώμη (1). Για το λόγο αυτό, η πόλη έπρεπε να βρει σημαντικά χριστιανικά ιερά. Το έργο αυτό διευκολύνθηκε από την κόρη του Βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου, Ειρήνη.  Kατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ένα μέρος των ιερών που προσελκύουν σήμερα χιλιάδες προσκυνητές από όλο τον κόσμο στο Άαχεν αποδείχθηκε ότι ήταν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Καρλομάγνος νιούσε την ίδια την αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ειρήνη. Η αυτοκράτειρα του απάντησε με άρνηση, ωστόσο, να γλυκάνει το χάπι, του παρέδωσε τα κειμήλια που βρίσκοννται σήμερα στο Ααχεν.

Λείψανα του αυτοκρατορικού ναού

Ο καθεδρικός ναός του Άαχεν 

 

στο σκευοφυλάκιο του ναού, διατηρούνται  κειμήλια όπως 


φόρεμα της Παναγίας κατά τη γέννηση του Ιησού

κατασκευασμένο  από ένα κιτρινωπό λευκό σεντόνι, και το ύφασμα στο οποίο ήταν τυλιγμένο αμέσως μετά τη γέννηση του Βρεφικού Χριστού στη Βηθλεέμ. 

Ιστορικό

Λένε ότι η Μαρία, έδωσε εντολή στον απόστολο Ιωάννη να  χαρίσει τα ρούχα της σε πιστές οικογένειες γειτόνων που τα τα φυλούσαν σε ένα σεντούκι μιας πιστής γυναίκας στην Γαλιλαία. Το 451 τα πήραν δυο πιστοί προσκυνητές και τα μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη σε εκκλησία Στον ναό φυλασσόταν η τιμία εσθής του Θεοτόκου, την οποία οι πατρίκιοι Γάλβιος και Κάνδιδος μετακόμισαν από την Γαλιλαία, και κατέθεσαν πρώτα στον ναό των Αγίων Πέτρου και Μάρκου (σήμερα «Κοτζά Μουσταφά πασά»), και ακολούθως με διαταγή από τον  Λέων Α΄στον ναό των Βλαχερνών. Στο δεξιό μέρος του ναού βρισκόταν το παρεκκλήσιο, το λεγόμενο «Αγία σορός», όπου φυλάσσονταν το ωμοφόριο και η τιμία εσθής της "Θεοτόκου", και όπου μόνο ο βασιλιάς επιτρεπόταν να εισέλθει.

Λίγο αργότερα μεταφέρθηκαν στην Αγία Σοφία καθώς υπήρχε  φόβος λεηλασίας. Το 800 αποστάληκαν στον Καρλομάγνο. Ο Καρλομάγνος νιούσε την ίδια την αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ειρήνη. Η αυτοκράτειρα του απάντησε με άρνηση, ωστόσο, να γλυκάνει το χάπι, του παρέδωσε τα κειμήλια που βρίσκοννται σήμερα στο Ααχεν.

Το έτος 814 πεθαίνει ο Καρλομάγνος  πιθανόν από πυρετό, το έτος 1165 τον κάνουν άγιο προς μεγάλη ευχαρίστηση του Μπαρμπαρόσα ο οποίος είχε βρει τάχα τα λείψανά του, τα οποία μόλις πριν μερικά χρόνια διαπιστώθηκε από ειδικές εξετάσεις ότι ανήκουν πράγματι σε άτομο της τότε εποχής. Η εξέταση αυτή έγινε βέβαια „κεκλεισμένων των θυρών“ . Σήμερα βρίσκεται μία σαρκοφάγος, η «Σαρκοφάγος του Καρλομάγνου» (Γερμ. Karlsschrein) στον Καθεδρικό Ναό του Άαχεν. Περιέχει τα οστά του Καρλομάγνου τα οποία πιστεύεται ότι όντως ανήκουν σε αυτόν. (Στο Άαχεν υπάρχουν επίσης Τέσσερα Μεγάλα Ιερά Λείψανα: το φόρεμα της Παναγίας κατά τη Γέννηση Του Ιησού, ένας χιτώνας του Ιησού, οι φασκιές του Ιησού καθώς και το ύφασμα στο οποίο τυλίχθηκε η κεφαλή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Τα λείψανα αυτά φυλάσσονται στη λεγόμενη «Σαρκοφάγο της Παναγίας» πίσω από την Χρυσή Αγία Τράπεζα).

(1) Η Τρίτη Ρώμη (ρωσικά: Третий Рим), ονομασία που δίνεται στη Μόσχα μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως είναι η υποτιθέμενη διάδοχος της κληρονομιάς της αρχαίας Ρώμης (η «πρώτη Ρώμη»). Δεύτερη Ρώμη είναι η ονομασία που αναφέρεται συνήθως για την Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που ονομαζόταν επισήμως «Νέα Ρώμη» ή ένας από τους υποτιθέμενους διαδόχους της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όπως τα Παπικά Κράτη και η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Την ονομασία "Τρίτη Ρώμη" απέκτησε η Μόσχα μετά το γάμο του Τσάρου Ιβάν Γ΄ της Ρωσίας με την ανηψιά του νεκρού Βυζαντινού αυτοκράτορα Ζωή Σοφία Παλαιολογίνα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: