Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Η ιστορία της πυτζάμας



Η λέξη πυτζάμα/ pyjama

προέρχεται από τη περσική λέξη πατζαμέ ή από το haydi paejama που σημαίνει "κάλυψη των ποδιών". Είναι άλλωστε λογικό, καθώς σύμφωνα με τον Ελλάνικο εφευρέτρια του παντελονιού ήταν ή Περσίδα βασίλισσα Ατόσσα  που επέβαλλε στους  άντρες, να το φοράνε προφανώς προκειμένου να μην αποσπάται η προσοχή των αξιωματούχων του περσικού κράτους από τα γυμνά πόδια της καθώς ήταν γυναίκα. 

Οι αρχαίοι Έλληνες  θεωρούσαν το παντελόνι γυναικείο και βαρβαρικό ρούχο και αρνούνταν να το φορέσουν αποκαλώντας το περιφρονητικά "αναξυρίδα" παρά την πρακτικότητά του ενώ το θεωρούσαν συνδεδεμένο με τις Αμαζόνες. 


 Αμαζόνα που φορά παντελόνι σε αττικό αλάβαστρο.

Ακόμα και ο Μέγας Αλέξανδρος, που προκαλούσε αντιδράσεις με την προθυμία με την οποία υιοθετούσε βαρβαρικά έθιμα, δεν φόρεσε ποτέ παντελόνι. 


Το 1857 η Ινδή βασίλισσα Λαξμιμπάι, μάζεψε το φόρεμά της και το πέρασε ανάμεσα από τα πόδια της και το συγκράτησε στη μέση της με τη ζώνη της δημιουργώντας ένα αυτοσχέδιο είδος παντελονιού που της επέτρεψε να ιππεύσει και να ορμήσει κατευθείαν στην μάχη. Αυτή δεν ήταν μια τυχαία κίνηση της στιγμής, αλλά μία μακραίωνη συνήθεια των Ινδών γυναικών που ήταν τόσο συνηθισμένη που είχε και όνομα. Ονομαζόταν "δίπλωμα του στρατιώτη" ή "ζώσιμο του ήρωα" γιατί επέτρεπε στις γυναίκες να μάχονται στο πεδίο της μάχης ενώ οι γυναίκες της φυλής Μαχράτα (ή Μαράθα) παραδοσιακά φορούσαν τα σαρί τους με έναν παρόμοιο τρόπο που τα έκανε να μοιάζουν με βράκες. Σύμφωνα με την παράδοση αυτής της φυλής, αυτός ο τρόπος ντυσίματος των γυναικών προέρχεται "από παλιά" όταν οι γυναίκες ήταν "άριστες ιππείς που πολεμούσαν στο πλευρό των ανδρών".

Σταδιακά, καθώς η χρήση αλόγων γινόταν όλο και πιο σημαντική στο πεδίο της μάχης, η χρήση του παντελονιού άρχισε να διευρύνεται και τελικά υιοθετήθηκε ακόμα και από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Το βολικό αυτό ένδυμα επικράτησε τόσο πολύ που κάποια στιγμή μάλιστα, ενώ ξεκίνησε ως κατά βάση γυναικείο ένδυμα, έφτασε να θεωρείται αποκλειστικά αντρικό. 


 Νίκος Σάμιος με πληροφορίες από την Βικιπαίδεια.

προφανώς προκειμένου να μην αποσπάται η προσοχή των αξιωματούχων του περσικού κράτους από το γεγονός ότι είναι γυναίκα....

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/i-mitera-toy-xerxi-efiyre-to-panteloni-kai-pieze-ton-dareio-na-ekstrateysei-enantion-tis-elladas-i-gynaika-poy-enepneyse-ton-aischylo-na-grapsei-toys-quot-perses-quot/

Δεν υπάρχουν σχόλια: