Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Ίππασος ο Μεταπόντιος και το αόρατο έγκλημα

Η εισαγωγή στη σχολή του Πυθαγόρα δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Κατ΄αρχήν ο υποψήφιος έπρεπε να μπορεί «να κρατάει το στόμα του κλειστό» , πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο για τους Έλληνες. Η δοκιμασία, κατά τη διάρκεια της οποίας άκουγαν μόνο τον Πυθαγόρα, χωρίς να τον βλέπουν, διαρκούσε 5 ολόκληρα χρόνια! Στη συνέχεια άκουγαν συμπεράσματα, χωρίς αποδείξεις (ακουσματικοί) και επιτέλους στο τέλος μάθαιναν και τις αποδείξεις (μαθηματικοί).
Η σχολή ακολουθούσε αυστηρούς κώδικες μυστικότητας και παρήγαγε μαθηματικό έργο, και όχι μόνο, γύρω στα 150 χρόνια.
Η σχολή του Πυθαγόρα λειτουργούσε άκρως μυστικιστικά. Απαγορευόταν να βγει προς τα έξω οτιδήποτε μάθαινες η ανακάλυπτες. Επίσης, οι Πυθαγόρειοι συμβόλιζαν τα πάντα με αριθμούς, θεωρώντας πως η μονάδα ήταν η αρχή του κόσμου.Ο Ίππασος, κατάφερε να αποδείξει όμως πως η διαγώνιος του τετραγώνου με πλευρά 1 είναι ασύμμετρο μέγεθος. Δεν μπορεί να μετρηθεί δηλαδή. (σ.σ. το μήκος της είναι η τετραγωνική ρίζα του 2, αριθμός άρρητος, που σημαίνει πως δε μπορεί να γραφεί ως κλάσμα φυσικών αριθμών. Αυτοί οι αριθμοί ήταν άγνωστοι εκείνη τη περίοδο)
Η αρμονία των αριθμών κλονίζεται επικίνδυνα. Η αυτοκρατορία των γνωστών αριθμών δέχεται βάρβαρη επίθεση και μάλιστα τεκμηριωμένη. Ο Ίππασος ο Μεταπόντινος, τολμάει να παραβεί τη βασική αρχή της Σχολής και διαδίδει τα δυσάρεστα νέα έξω από τις τάξεις των Πυθαγορείων. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Πέραν του ότι κλόνισε ολόκληρη τη διδασκαλία των Πυθαγορείων με την απόδειξή του, -η οποία θεωρείτε από πολλούς μαθηματικούς ως μια από τις ομορφότερες αποδείξεις- αλλά την κοινοποίησε και έξω από τη σχολή! Βέβαια πλήρωσε ακριβά για την ενέργειά του! "Πνίγηκε" στη θάλασσα σε ένα ναυάγιο. Ήταν η τιμωρία του για ασέβεια και ανίερη προδοσία προς τη σχολή και τους θεούς! Σας θυμίζει τίποτε;
Πηγές:
http://www.epi-x.gr/my/parado.htm
http://koukws.blogspot.com/2008/07/blog-post_29.html

1 σχόλιο:

nikmyk7 είπε...

ΔΕΝ ΠΝΙΓΗΚΕ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΤΟΝ ΚΡΕΜΑΣΑΝΕ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΜΙΑΣ ΓΕΦΥΡΑΣ, Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΜΩΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΣΩΝΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΑΝΕ.