Στο Πελόπιο του νομού Ηλείας βρέθηκε μια βαριά πέτρα 143,5 κιλών με λαβή να πιάνεται από το ένα χέρι. Στην πέτρα αυτή γράφεται το εξής:
Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024
Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024
Οι ανίκητες αμαζόνες Αγκότζι της Αφρικής-Αμαζόνες της Δαχομέη
Από κόρες, πολεμίστριες. Από σύζυγοι, στα όπλα. Είναι οι
μοναδικές καταγεγραμμένες👉 γυναίκες πολεμίστριες στην πρώτη γραμμή στη σύγχρονη πολεμική ιστορία. Οι ξένοι τις ονόμαζαν Αμαζόνες της Δαχομέη, αν και οι ίδιες αυτοαποκαλούνταν N’Nonton που σημαίνει “οι μητέρες μας”.
Προστατεύοντας τον βασιλιά τους σε μια αιματηρή μάχη, έγιναν η ελίτ της πολεμικής δύναμης του βασιλείου της Δαχομέη (η μαύρη Σπάρτη για πολλούς), της σημερινής Δημοκρατίας του Μπενίν.
Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024
Από την Σαντορίνη στο Χόλυγουντ! Ο Γιάννης Πανταζής στο Gladiator II
Ο Γιάννης και το “Συμπόσιον Κέντρο Πολιτισμού” φέρνουν τη διαχρονική ελληνική μουσική στη μεγάλη οθόνη.
Ο Γιάννης Πανταζής ονειρευόταν να γράψει μουσική για μια ταινία. Τώρα, ο μουσικός, κατασκευαστής μουσικών οργάνων και συνιδρυτής του “Συμπόσιον Κέντρο Πολιτισμού” στο νησί της Σαντορίνης, ο οποίος έχει δείξει αδιάλειπτη αφοσίωση στο να τιμήσει τον πολιτισμό
Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024
Σωκράτης: Ο φιλόσοφος που ανακάλυψε την πολιτική
Ο
φιλόσοφος που ανακάλυψε την πολιτική Για τον Σωκράτη η πολιτική είναι το
καθήκον του πολιτικού να «επιμελείται» των ψυχών όλων των συμπολιτών
του και να τους κάνει «όσο το δυνατόν καλύτερους». Ηταν ο πρώτος που
υπέβαλε σε «έλεγχο» και τους πολιτικούς, ενώ καταλόγιζε σε όλους
σχεδόν
τους επώνυμους άρχοντες ακόμη και της λαμπρής πεντηκονταετίας της Αθήνας
το ότι κανένας τους δεν τους βελτίωσε ηθικά. Χιλιάδες χρόνια αργότερα ο Μαξ Βέμπερ έγραψε επίσης για την ηθική και πολιτική όπως αυτή προκύπτει από τη σύγκριση των κοινωνικών δομών της αρχαίας και της νεωτερικής πόλης, επίσης αξιόλογο βιβλίο .
Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024
Θέων ο Αλεξανδρεύς
Ο Θέων ο Αλεξανδρεύς (περ. 335 – περ. 405) ήταν Έλληνας λόγιος και μαθηματικός, που έζησε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.
Ο Θέων υπήρξε ο τελευταίος διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας
Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024
Ποιος ανακάλυψε στα αλήθεια τον τροχό;
Ποιός άραγε τον εφηύρε για πρώτη φορά τον τροχό; Ο πρώτος τροχός δεν είναι αυτός που νομίζετε...
Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024
Η φονική τεχνητή νοημοσύνη (τέχνη+νοημοσύνη) η πέρδικα και ο Δαίδαλος
Ο Δαίδαλος είναι ήρωας της ελληνικής πρωτοϊστορίας, περίφημος τεχνίτης και αρχιτέκτονας, στον οποίο αποδίδονται πλείστα από τα αρχέγονα έργα της αρχιτεκτονικής και γλυπτικής. Μάλιστα το όνομά του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα δαιδάλω, που σημαίνει «εργάζομαι ευφυώς, με δεξιοτεχνία». Κατά μία εκδοχή ήταν γιος του Ευπάλαμου ή Παλαμάονα, ενός επιδέξιου και πολύτεχνου άνδρα, ενώ μητέρα του ήταν η Αλκίππη ή Φρασιμήδη ή Ιφηνόη. Ο Δαίδαλος ανήκε στο γένος των Ερεχθειδών και ήταν δισέγγονος του Ερεχθέα, ενώ από την πλευρά της μητέρας του είλκε την καταγωγή του από την Κεκροπίδα φυλή, των απογόνων του ιδρυτή της Αθήνας Κέκροπα. Άλλες εκδοχές αναφέρουν ως πατέρα του τον Μητίωνα και μητέρα του την Ευφηνόη (Ιφηνόη) ή πατέρα τον Ευπάλαμο και μητέρα τη Μητιάδουσα. Τέλος μια εκδοχή θέλει τον Δαίδαλο να κατάγεται από τον θεό Ήφαιστο και εκείνος να του έχει κληροδοτήσει την απαράμιλλη δεξιοτεχνία.
Ψύξη!
Η κυβέρνηση Μελόνι θέλει να μας πείσει👉👉 TΩΡΑ ότι με την ένταξη της πυρηνικής ενέργειας και την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ ( ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) στο ενεργειακό της μείγμα, η Ιταλία μπορεί να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας και να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και δη το φυσικό αέριο. Αλλά η αιτία είναι άλλη:
Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024
Το ρωσσικό Παγκράτιο <ΣαΜΠΟ>
Ο Αριστοτέλης (Ρητορική Α 5-14, 1361β) ορίζει το Παγκράτιο ως εξής: «ὁ δὲ θλίβειν καὶ κατέχειν παλαιστικός, ὁ δὲ ὦσαι τῇ πληγῇ πυκτικός, ὁ δ' ἀμφοτέροις τούτοις παγκρατιαστικός». Η ονομασία προέρχεται από τις λέξεις παν + κρατείν, δηλαδή νικητής γινόταν αυτός που "κατέχει την κυρίαρχη δύναμη" ή αυτός που "κυριαρχεί απόλυτα", ενώ οι αθλητές ονομάζονταν παγκρατιαστές.
Η τέχνη του самбо -Σάμπο
Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024
Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΥΘΟΥ
Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΥΘΟΥ ήταν μια σειρά ντοκιμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης (ΕΡΤ) παίχτηκαν το 1986. Το ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1 αφορά το ΤΡΟΧΟΠΛΟΙΟ ΣΤΗ ΤΖΙΑ. Ένα εντυπωσιακό ναυάγιο καθισμένο στη ξέρα του Κούνδουρου στα 47 μέτρα...
ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤΗ ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΗ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024
Ο Ναβουχοδονόσορ B’ ο Μέγας, ο Δανιήλ, ο Δαβίδ, η Βαβυλώνα, η Αγία Γραφή και το τείχος των Δακρύων
Αγία Γραφή, Ψαλμ. 137:8-9: «Μα κι εσύ Βαβυλώνα, γρήγορα θα καταστραφείς. Μακάριος όποιος σου ανταποδώσει όσα μας έκανες! Μακάριος εκείνος που θα πιάσει και θα συντρίψει στο βράχο τα βρέφη σου!»
Ο Ναβουχοδονόσορ B’ ο Μέγας (κάποιες φορές και Ναβουχοδονόσωρ) (642 π.χ.χ. - 562 π.χ.χ.) ήταν βασιλιάς της Βαβυλώνας (605 π.χ.χ.-562 π.χ.χ.), γιος και διάδοχος του Ναβοπολάσαρ του ιδρυτή της νεοβαβυλωνιακής αυτοκρατορίας. Συνεχίζοντας την πολιτική του πατέρα του, με ικανότητες στη διεθνή διπλωματία, διατήρησε φιλικές σχέσεις με τους Μήδους στην Ανατολή και επεκτείνοντας το κράτος του προς τη Δύση και συγκεκριμένα στη Συρία και στην Παλαιστίνη.
Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024
Το 12ο λεπτό του γερμανικού ποδοσφαίρου. Μαζικές διαδηλώσεις και στους δρόμους!
Η Bundesliga
γιορτάζει 61 χρόνια από την ίδρυσή της. Έκτοτε έχει διανύσει τεράστια απόσταση – και έχει εκτοξευθεί οικονομικά: πώς το γερμανικό πρωτάθλημα έγινε διοργάνωση εκατομμυριούχων; (1)