Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Η συγκλονιστική «Φωτογραφία της Χρονιάς»


Η συγκλονιστική φωτογραφία του σουηδού φωτογράφου Paul Hansen ανακηρύχτηκε «Φωτογραφία της Χρονιάς» για το 2012, στον 56ο διαγωνισμό «World Press Photo Contest», που διεξήχθη στο Άμστερνταμ, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου του 2013.


Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, η δίχρονη Suhaib Hijazi και ο τρίχρονος αδερφός της Muhammad σκοτώθηκαν, όταν το σπίτι τους καταστράφηκε από ισραηλινούς πυραύλους. Ο πατέρας τους, Fouad σκοτώθηκε και αυτός ενώ η μητέρα τους οδηγήθηκε στο νοσοκομείο.
world_press_photo_award_01.jpg
Ο σουηδός φωτογράφος της εφημερίδας Dagens Νyheter, απαθανάτισε στις 20 Νοεμβρίου του 2012, τη στιγμή στα παλαιστινιακά εδάφη της Λωρίδας της Γάζας, που τα αδέρφια του Fouad, μεταφέρουν τα πτώματα των μικρών παιδιών στο τζαμί για να ακολουθήσει η νεκρώσιμη ακολουθία, την ώρα που το πτώμα του ίδιου, μεταφέρεται λίγο πιο πίσω σε ένα φορείο.

Αλλά, και άλλη μία 

 ΕΙΚΟΝΑ  ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΗ: ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΣ ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΜΙΚΡΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟ

Έρευνα διεξάγεται στον ισραηλινό στρατό για μία φωτογραφία που ανέβασε ο 20χρονος στρατιωτικός Μορ Οστρόφσκι στο πρόγραμμα Instagram και δείχνει το κεφάλι ενός παλαιστίνιου αγοριού στο στόχαστρο του όπλου του. 
Instagram-foto-by-ostr.jpg

Στη φωτογραφία, το όπλο φαίνεται να σημαδεύει το κεφάλι του παιδιού από πίσω, χωρίς δηλαδή το αγόρι να έχει γνώση της παρουσίας του.  

Ο στρατιώτης υποστηρίζει ότι δεν έβγαλε ο ίδιος την φωτογραφία αλλά την ανέβασε από τοΊντερνετ, ενώ εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι ίσως η φωτογραφία δεν είναι αυθεντική.

Ωστόσο παλαιστινιακοί φορείς υποστηρίζουν πως αντικατοπτρίζει αρκετά ωμά το γεγονός πως ακόμη και τα παιδιά των Παλαιστινίων αποτελούν στόχο του ισραηλινού στρατού.

Ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού 
αναφέρει σύμφωνα με το Ynet ότι "πρόκειται για σοβαρό περιστατικό που δεν συνάδει με το πνεύμα και τις αξίες του ισραηλινού στρατού" και προαναγγέλλει ενδελεχή έρευνα και απόδοση ευθυνών.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην πηγή και δείτε Άλλες φωτογραφίες του ίδιου στρατιώτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: