Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Ο Μπενβενούτο Τσελίνι και η αλατοπιπεριέρα


Ο Μπενβενούτο Τσελίνι (Benvenuto Cellini3 Νοεμβρίου 1500 - 13 Φεβρουαρίου 1571) ήταν Ιταλός γλύπτηςχρυσοχόοςζωγράφος και μουσικός της Αναγέννησης. Πολλά έργα του εκτιμήθηκαν και του χάρισαν μεγάλη φήμη, όπως το τεραστίων διαστάσεων γλυπτό, που απεικονίζει τον Περσέα να κρατά το κεφάλι της Μέδουσας
 και κοσμεί την Πιάτσα ντε λα Σινιορία της Φλωρεντίας. Αναγνωρίζεται ως ένας από τους χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους της Ιταλικής Αναγέννησης, όχι μόνο για το έργο του αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο έδειχνε να απολαμβάνει τη ζωή.
Παρά το γεγονός ότι πιθανότατα μολύνθηκε από σύφιλη, αλλά και το ότι ορισμένοι πλούσιοι επιχειρηματίες της εποχής επιχείρησαν ανεπιτυχώς να τον δολοφονήσουν, ο Τσελίνι πέθανε διάσημος σε ιδιαίτερα μεγάλη για την εποχή ηλικία 71 ετών.
Περίφημη είναι η αυτοβιογραφία του, που αποκαλύπτει τον εριστικό του χαρακτήρα, την περιπετειώδη του διάθεση και την μεγάλη ιδέα που είχε για τον εαυτό του (La vita di Benvenuto di Maestro Giovanni Cellini, Fiorentino, scritta per lui medesimo) ― ελλην. μετάφρ. Γ.Λεωτσάκος, "ΑΓΡΑ"
Ο γλύπτης είναι ο ήρωας της όπερας του Εκτόρ Μπερλιόζ Benvenuto Cellini (1838) Από τη Βικιπαίδεια

Η Αλατοπιπεριέρα
του  Μπενβενούτο Τσελίνι 
Βρίσκεται σήμερα στο Ιστορικό Μουσείο Καλών Τεχνών στην Βιέννη.
Αλληγορία:
Ο Ποσειδώνας συμβολίζει την θάλασσα από την οποία προέρχεται το αλάτι, η Γαία (απέναντι από τον Ποσειδώνα) συμβολίζει την γη η οποία μας δίνει το πιπέρι. Τα πόδια του Θεού και της Θεάς δεν είναι μόνο λυγισμένα είναι και τεντωμένα συμβολίζοντας τις πεδιάδες και τα βουνά. Η βάση διαιρείται σε οκτώ απεικονίσεις συμβολίζοντας τοιουτοτρόπως τις τέσσερις εποχές καθώς και την αυγή, την ημέρα, το απόγευμα και το βράδυ.
Η αξία της εκτιμάται σε περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: