Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Εξέγερση στη Wall Street (Occupy Wall Street)

Occupy Wall Street: Ζωντανή αναμετάδοση εδώ


Εξέγερση στη Wall Street


ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ
finance@ekdotiki.gr
Τι κοινό έχει το άγαλμα του Βενιζέλου στην Εγνατία με το στενάκι της Wall Street στο νότιο Μανχάταν; Μέχρι πρότινος τίποτε. Μπροστά από το άγαλμα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης κάθε λογής άνθρωποι συνωστίζονται στις στάσεις των λεωφορείων, αδέσποτα βολτάρουν, κάποιοι αναζητούν να αγοράσουν λαθραία τσιγάρα. Από τον υπόγειο σταθμό του μετρό πλάι στη Wall Street βγαίνουν ανά κύματα κοστουμαρισμένοι που δουλεύουν στο χρηματιστήριο και τις σχετικές εταιρίες και τουρίστες που θέλουν να χαζέψουν την καρδιά του καπιταλισμού στο νότιο άκρο της Νέας Υόρκης.
Τις τελευταίες μέρες, όμως, οι δύο τόποι μοιάζουν όλο και περισσότερο. Οπως κάθε τρεις και λίγο δίνουν τα συνδικάτα ραντεβού στο άγαλμα του Βενιζέλου, για να διαμαρτυρηθούν για τον καταιγισμό των συνεχών νέων μέτρων, έτσι και στο πάρκο Τσουκότι πάνω από τη Wall Street συγκεντρώνονται κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι, για να διαδηλώσουν ενάντια στην απόλυτη εξουσία του χρήματος και την αδυναμία της πολιτικής.
Το σύνθημα των διαδηλωτών, που μοιάζουν πολύ με τους κουλ ξενύχτηδες της πόλης που ποτέ δεν κοιμάται, είναι «είμαστε ο λαός». Παράξενο σύνθημα για τους Αμερικανούς, όπως παράξενες είναι κι αυτές οι καθημερινές διαδηλώσεις που τρομάζουν όλο και περισσότερο την –τρομακτική- Αστυνομία της Νέας Υόρκης. Οι διαδηλωτές έχουν ιδρύσει το κίνημα «Κατάληψη στη Wall Street» και πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Με προκηρύξεις και σύντομες ομιλίες προσπαθούν να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους για την αλητεία στις αγορές, τι σημαίνει «γυμνές ανοιχτές πωλήσεις», τι σημαίνει αγοράζω αέρα με αέρα, βάζω τα αληθινά κέρδη στην τσέπη μου, φορτώνω τις ζημιές στους φορολογούμενους, γκρεμίζω αληθινές επιχειρήσεις, αληθινά κράτη, αληθινές σοδειές.
Την Κυριακή οι διαδηλωτές της Wall Street –που έδωσαν και πάλι το «παρών» στο πάρκο, παρά τις εκατοντάδες συλλήψεις που έκανε η Αστυνομία το Σάββατο- είχαν και… επιστημονική βοήθεια. Ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς έσπευσε να τους εκφράσει την αλληλεγγύη του και να εξηγήσει στους περαστικούς ότι η Wall Street έχει κηρύξει τον πόλεμο στη μεσαία τάξη της Αμερικής, ότι οι τράπεζες έχουν κάνει ρεσάλτο στις πολιτικές διαδικασίες κι ότι οι πολίτες πρέπει να ασκήσουν επιτέλους όλη την επιρροή τους στους βουλευτές που ψηφίζουν, για να κάνουν κάτι προκειμένου να τιθασεύσουν τις αχαλίνωτες αγορές.
Αν οι διαδηλωτές της Wall Street αποδειχτούν πιο αποτελεσματικοί από τους όλο και πιο απελπισμένους διαδηλωτές στο άγαλμα του Βενιζέλου, το κέρδος θα είναι για όλους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

smells like hippies!