Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Αρχαία Ελλάδα, η καταγωγή των Ελλήνων και εμείς

η καταγωγή των Ελλήνων Η καταγωγή των Ελλήνων
Ο Δευκαλίων, γιος του Προμηθέα και βασιλιάς της Φθίας, και η γυναίκα του η Πύρρα, θυγατέρα του Επιμηθέα και της Πανδώρας, ήταν οι εκλεκτοί του Δία, που έμελλε να σωθούν από την πλημμύρα, τον κατακλυσμό. Σώθηκαν, όπως ακριβώς ο Νώε και η μεγάλη φαμελιά του, "εν λάρνακι επιπλέοντες". Σύμφωνα με τις περισσότερες αρχαίες μαρτυρίες, η δική τους η αυτοσχέδια κιβωτός προσάραξε, ύστερα από εννιά ολόκληρα μερόνυχτα που βάσταξε η θεομηνία και η νεροποντή, στον Παρνασσό. Κατηφορίζοντας το βουνό, διάλεξαν με τη σειρά τους να εγκατασταθούν στο Καλλίαρο πεδίο, στη θέση όπου αργότερα άκμασε η αρχαία πόλη Κύνος – στον Κύνο σωζόταν, άλλωστε, έως τα χρόνια του Στράβωνα τουλάχιστον, ο τάφος της Πύρρας. Το αφανισμένο ανθρώπινο γένος έπρεπε να ανασυσταθεί. Κι έγινε αυτό με «λίθινους γόνους» όπως μαρτυρεί ο Πίνδαρος. Κατά την προτροπή του Δία, ο Δευκαλίων και η Πύρρα έπιασαν κι έριχναν πίσω τους, πάνω από τα κεφάλια τους πέτρες. Και όσες πέτρες έριχνε ο Δευκαλίων γίνονταν άντρες κι εκείνες που έριχνε η Πύρρα γίνονταν γυναίκες. (Λιθόστρωτο από τότε το Καλλίαρο πεδίο, η κοιλάδα της Αταλάντης, όπως την ξέρουμε σήμερα. Καλό σημάδι αυτό οπωσδήποτε για τα κλήματα που επρόκειτο να ρίζωσουν αργότερα στο στραγγερό αυτό χώμα!) Και οι λίθινοι γόνοι έμελλε να γίνουν ηγέτες λαών (λάας=πέτρα). Παιδιά του Δευκαλίωνα και της Πύρρας ήσαν όντως ο Έλλην (Έλληνες μετά από αυτόν και όλοι εμείς οι άλλοι), ο Αμφικτύων (που φέρνει, βέβαια, στο νου τις Αμφικτυονίες), ο Ορεσθεύς και η Πρωτογένεια. Ο γιος του Έλληνα, ο Δώρος, αλλά και οι εγγονοί του, ο Ίων και ο Αχαιός, φέρουν ομολογουμένως λαμπρότατα ονόματα. (Δωριείς, Ίωνες και Αχαιοί, εξ αυτών φυλές που αντιστοιχούν στους θαυμαστότερους ίσως πολιτισμούς που γέννησε η ιστορία).
Πως πολέμησαν την καταστροφική δύναμη του πολέμου οι Έλληνες
Αντίθετα στην καταστροφική δύναμη του πολέμου οι Έλληνες κατάφεραν να αντιτάξουν την λογική με τις αμφικτυονίες στις οποίες συμμετείχαν όλοι οι έλληνες. Αναφερόμενοι στις αμφικτιονίες συνήθως εννοούμε την πιό μεγάλη και γνωστή που λειτουργούσε με κέντρο τους Δελφούς. Υπήρχαν όμως και αρκετές μικρότερες τοπικού χαρακήρα, με θρησκευτική βάση αλλά και πολιτικές προεκτάσεις. Με την πάροδο του χρόνου μικρότερες αμφικτιονίες ενσωματώθηκαν σε άλλες μεγαλύτερες. Από το 1450 π.Χ. οι φυλές που συμμετείχαν στις αμφικτιονίες κατάφερναν να βρουν κοινό πλαίσιο συμφωνίας ακόμη και για τους μεταξύ τους πολέμους! Απαγόρευσαν τις ολοκληρωτικές καταστροφές των αντιπάλων, όσο και έργων υποδομής όπως το δίκτυο υδρεύσεως.
Αρχαία Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνόφωνο κόσμο κατά την περίοδο της Αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στο έδαφος του σύγχρονου ελληνικού κράτους, αλλά και σε εκείνες τις περιοχές που εγκαταστάθηκαν στους αρχαίους χρόνους ελληνόφωνοι πληθυσμοί, όπως η Κύπρος, η Ιωνία (σημερινά δυτικά παράλια της Τουρκίας), η Σικελία και η νότια Ιταλία (γνωστή ως Μεγάλη Ελλάδα), και των διεσπαρμένων ελληνικών εγκαταστάσεων στις ακτές όλης της Μεσογείου.
Είναι γενικά παραδεκτό ότι η αρχαία Ελλάδα αποτελεί το θεμέλιο λίθο του δυτικού πολιτισμούαρχαίος ελληνικός πολιτισμός επηρέασε βαθιά τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, που διέδωσε τον ελληνορωμαϊκό πολιτισμό σε πολλές περιοχές της επικράτειάς της. Ο πολιτισμός των αρχαίων Ελλήνων άσκησε σημαντική επίδραση στη γλώσσα, την πολιτική, τη φιλοσοφία, την επιστήμη και τις τέχνες, ιδίως κατά την περίοδο της Αναγέννησης στη Δυτική Ευρώπη και κατά τις κλασικιστικές περιόδους το 18ο και 19ο αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Εμείς;
Ο θεμέλιος λίθος του δυτικού πολιτισμού αθάνατος και αγέρωχος είναι μπροστά μας
Πότε θα φτάσουμε σαν κοινωνία σε σημείο να μην ζητάμε ξένα „άγια“ φώτα απ' την θρησκεία και την τηλεόραση; Φυσικά αυτό προϋποθέτει κοινωνία πολιτών και όχι υπηκόων όπως καταντήσανε στην Ελλάδα του σήμερα. Στην αρχαία Ελλάδα μέγιστη ποινή δεν ήταν η φυλάκιση αλλά η εξορία του πολίτη απ' την πατρίδα του! Όσο γελοία μας φαίνεται σήμερα μία τέτοια ποινή, τόσο είναι τελικά και το ενδιαφέρον μας για την άμεση και ευρύτερη έννοια του όρου πατρίδα στον οποίο ζούνε και προσπαθούνε να ευημερήσουνε οι Νεοέλληνες ή αλλιώς οι Μεταβυζαντινοιγραικύλοι. Ακούστηκε πάντως ότι μερικοί ξυπνάνε. Ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον η γνήσια ελληνική πνοή θα ξαναδώσει ανάσα στο σύμπαν (οι "λίθινοι γόνοι" να γίνουν ηγέτες λαών) , θα ξανακουστούν κτύποι καρδιάς και η κοινωνία θα γίνει φυσιολατρική, πανανθρώπινη, φιλάνθρωπος.
Πηγές: Βικιπαίδεια,
http://students.ceid.upatras.gr/~akis/jotd18/0665.html
http://www.gourmed.gr/greek/greece-travel/8/80/6835/%CE%91%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7-%CE%9F%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%9B%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%82.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: