Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Σπάστε το ρόδι...να βρείτε την υγειά σας

Γράφει: Αντωνίου Παντελής, Καθηγητής Φυσ. Αγωγής
Το ρόδι σίγουρα έχει την τιμητική του τις τελευταίες ημέρες κάθε χρονιάς, με αποκορύφωμα το βράδυ της παραμονής, όπου βρίσκεται έτοιμο στην εξώπορτα για να το σπάσει αυτός που θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι. Η ροδιά είναι δένδρο διαδεδομένο τόσο στην ανατολική Ευρώπη όσο και στην Ασία. Ο καρπός της σχετίζεται με πλήθος δοξασιών και συμβολισμών στην Ελληνική αλλά και στην Ασιατική μυθολογία. Το ρόδι ήταν σύμβολο γονιμότητας και ευημερίας. Στην Αρχαία Ελλάδα κατά τα Θεσμοφόρια, γιορτές αφιερωμένες στην Δήμητρα, οι γυναίκες έτρωγαν ρόδι για να είναι γόνιμες, ενώ και η Ήρα, προστάτιδα του γάμου κρατούσε ρόδι στο δεξί της χέρι. 
Στον Όμηρο, στην Οδύσσεια αναφέρεται ότι το φυτό καλλιεργούνταν στους κήπους του βασιλέα Αλκίνοου. 
Σήμερα
το ρόδι θεωρείται σύμβολο καλής τύχης, αφού οι ζουμερές, τραγανές και κατακόκκινες ρώγες του συμβολίζουν τις χαρούμενες και ευλογημένες μέρες του νέου έτους αλλά και το πλήθος τους, τα χρήματα που περιμένει ο ιδιοκτήτης να μπουν στο σπίτι τη νέα χρονιά. 

Πέρα από τους συμβολισμούς, το ρόδι είναι εξαιρετικά χρήσιμο φρούτο, από τα λίγα που καταναλώνονται μαζί με το κουκούτσι δίνοντάς μας την ευκαιρία να επωφεληθούμε πλήρως από τη θρεπτική του αξία. Τα 100 γρ. ροδιού μας δίνουν περίπου 73 θερμίδες προερχόμενες κατά κύριο λόγο από υδατάνθρακες (17 γρ) και λιγότερο από πρωτείνη (1 γρ), ενώ το λίπος είναι περίπου 0,3 γρ. Αποτελείται κατά 81% από νερό και προσφέρει ικανοποιητικές ποσότητες καλίου (250 mgr) και χαμηλές νατρίου. Η αναλογία αυτή είναι πολύ σημαντική, αφού υψηλές ποσότητες νατρίου σε συνδυασμό με χαμηλές καλίου σχετίζονται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης. 

Το ρόδι επίσης περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, σεληνίου, καροτένιων και βιταμίνης C. Οι τρεις τελευταίες είναι πολύ σημαντικές, αφού σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του ροδιού παρέχουν στον οργανισμό αντιοξειδωτική προστασία απέναντι στις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες οι οποίες φαίνεται να ευθύνονται για πλήθος ασθενειών όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, γήρανση του δέρματος, κ.α. 

Ο χυμός του, που είναι εξίσου πλούσιος στα θρεπτικά συστατικά που αναφέραμε, συνιστάται να καταναλώνεται κατά τη διάρκεια ή έπειτα από έντονη άσκηση, αφού φαίνεται να αυξάνει την αιματική παραγωγή και να μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση. Εξάλλου συμβάλλει στην πλήρωση των αποθεμάτων καλίου στον οργανισμό, λειτουργώντας αποτρεπτικά για δυσάρεστες καταστάσεις όπως κράμπες ή σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας του ασκούμενου. 

Δεν χρειάζεται λοιπόν να … σπάμε το ρόδι μόνο κάθε Πρωτοχρονιά. Αν και μάλλον αδικημένο σε σχέση με άλλα φρούτα μπορεί να καταναλωθεί ευχάριστα κάθε στιγμή. Ίσως δεν είναι τυχαία τόσες χιλιάδες χρόνια, σύμβολο καλής τύχης και γονιμότητας. 


Πηγές: www.nutrimed.gr
Δείτε επίσης
Nuvola apps kaboodle.png Δήμητρα, το θαύμα της γονιμότητας (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)

Θωρακίστε τον οργανισμό σας με ρόδι


Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού



Δεν υπάρχουν σχόλια: