Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η «Μελαγχολία» καλύτερη φετινή ευρωπαϊκή ταινία


Η ταινία «Μελαγχολία» του Δανού Λαρς φον Τρίερ ανακηρύχθηκε η καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία του 2011, στην 24η απονομή των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που έλαβε χώρα στο Βερολίνο.

Η φωτογραφία είναι από την διεύθυνση http://moviegoersclub.com/wp-content/uploads/2011/07/kirsten-dunst-to-go-nude-in-melancholia.jpg
Η βράβευση της ταινίας του Τρίερ - στην οποία απονεμήθηκαν και άλλα δύο βραβεία (φωτογραφίας και σκηνογραφίας)- αποτελεί, παράλληλα, και μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι επιπτώσεις αποκλεισμού από τις δηλώσεις του Δανού σκηνοθέτη στις Κάννες, όπου είχε πει ότι «καταλαβαίνει τον Αδόλφο Χίτλερ», με το Φεστιβάλ να αποφασίζει να τον κηρύξει persona non grata. (Πήγε όμως η γυναίκα του στην απονομή βραβείων).
Υπόλοιπες βραβεύσεις

Η ηθοποιός Σουζάνε Μπίερ απέσπασε βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία « Ίσως αύριο», η οποία είχε βραβευτεί με Όσκαρ ξένης δημιουργίας. Βραβείο ανδρικής ερμηνείας, για την ταινία «Ο λόγος του βασιλιά», απέσπασε ο Βρετανός ηθοποιός Κόλιν Φερθ, ενώ η Τίλντα Σουίντον κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας για το «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν». Το βραβείο καλύτερου σεναρίου κατέληξε στην ταινία «Το παιδί με το ποδήλατο των Βέλγων αδελφών Νταρντέν, ενώ ο συνθέτης Λουντοβίτς Μπουρς έγραψε την μουσική που βραβεύτηκε φέτος για την ταινία «Ο καλλιτέχνης» του Μισέλ Χαζαναβίσιους.
Ως καλύτερο ευρωπαϊκό ντοκιμαντέρ αναδείχθηκε το «Πίνα», όπου ο γνωστός σκηνοθέτης Βιμ Βέντερς παρουσιάζει μια ταινία -σε τρισδιάστατη προβολή- για τη ζωή και το έργο της μεγάλης Γερμανίδας χορογράφου Πίνα Μπάους, που πέθανε το καλοκαίρι του 2009.
Τα φετινά τιμητικά βραβεία δόθηκαν στον Βρετανό σκηνοθέτη Στίβεν Φρίαρς και στον Γάλλο ηθοποιό Μισέλ Πικολί.
Όλα τα βραβεία
Καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας του 2011: «Μελαγχολία» του Λαρς φον Τρίερ
Καλύτερου σκηνοθέτη: Σουζάνε Μπίερ, «Για ένα καλύτερο κόσμο» Καλύτερης ηθοποιού: Τίλντα Σουίντον, «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν»
Καλύτερου ηθοποιού: Κόλιν Φερθ, «Ο λόγος του βασιλιά»
Καλύτερου σεναριογράφου: Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν, «Το αγόρι με το ποδήλατο»
Καλύτερου διευθυντή φωτογραφίας: Μανουέλ Αλμπέρτο Κλάρο, «Μελαγχολία»
Καλύτερου μοντέρ: Τάρικ Ανγουάρ, «Ο λόγος του βασιλιά» Καλύτερου σκηνογράφου: Γιέτε Λέμαν, «Μελαγχολία»
Καλύτερου συνθέτη: Λουντοβίτς Μπουρς, «Ο καλλιτέχνης» Βραβείο FIPRESCI Ευρωπαϊκής Αποκάλυψης του 2011: «Οξυγόνο» του Χανς Βαν Νούφελ
Καλύτερου ντοκιμαντέρ: «Πίνα» του Βιμ Βέντερς Καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους: «Τσίκο & Ρίτα» των Τόνο Εράντο, Χαβιέρ Μαρισκάλ και Φερνάντο Τρουέμπα Καλύτερης ταινίας μικρού μήκους: «The Wholly Family» του Τέρι Γκίλιαμ Βραβείο κοινού: «Ο λόγος του βασιλιά» του Τομ Χούπερ Ειδικό βραβείο συνολικής προσφοράς στους: Στίβεν Φρίαρς και Μισέλ Πικολί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: