Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

„Lost City“ Η χαμένη πολιτεία


Κόρφος-Καλαμιανός

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια εντυπωσικά διατηρημένη Μυκηναϊκή πόλη με λιμάνι, με εκατοντάδες τοίχους να στέκονται μετά απο τόσα χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες φαίνεται ή πόλη να έχει σχεδιαστεί προσεκτικά, και κατασκευάστηκε μάλλον για στρατιωτικούς σκοπούς. Η τοποθεσία, η οποία είναι εν μέρει κάτω απο το νερό σήμερα, βρίσκεται σε μια βραχώδη και απομονωμένη λωρίδα ακτογραμμής. Η επικρατούσα άποψη λέει ότι τελούσε χρέη προκεχωρημένου στρατιωτικού φυλακίου.

“Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη. Είναι πράγματι σπάνιο να ανακαλύψεις μια ολόκληρη πόλη της Ύστερης Εποχής του Χαλκού, η οποία να διατηρείται σε τέτοιο βαθμό.”
Αυτό δηλώνει ο κ. , αρχαιολόγος στο , και ο οποίος ανακάλυψε την θέση.

Είναι μοναδική θέση διότι συνήθως τα υπολείμματα των Μυκηναϊκών πόλεων είναι θαμμένα σε αποθέσεις αιώνων, σε αντίθεση με την παρούσα πόλη, η οποία στέκεται πάνω απο το έδαφος με πολλούς τοίχους σχεδόν ανέπαφους.

“Συνήθως, για να ανασκάψεις Μυκηναϊκά κτίρια θα πρέπει να προσωρήσεις κάτω απο το επίπεδο του εδάφους. Εδώ, όμως, έχουμε τη κάτοψη μιας ολόκληρης πόλης διατηρημένης για μας. Έχουμε το οχυρωματικό τείχος, όλα αυτά τα κτίρια, στα οποία συχνά μπορούμε να διακρίνουμε πού βρισκόταν η πόρτα, δρομάκια και δρόμους, απο τα οποία μπορούμε να συμπεράνουμε τη σχέση των κτιρίων μεταξύ τους.”,
προσέθεσε ο κ. Pullen. Την πρώτη φορά που η αρχαιολογική ομάδα επιθεώρησε τους τοίχους, μπόρεσε να υπολογίσει πάνω απο 900.

Οι κατασκευές είναι κυρίως ευθυγραμμισμένες σε ένα κάνναβο, το οποίο οδηγεί στη σκέψη ότι η πόλη χτίστηκε σε σύντομο διάστημα ολόκληρη, παρά σταδιακά μέσα στο χρόνο, το οποίο θα οδηγούσε σε μία πιο ακανόνιστη διάταξη των κτιρίων.

“Θεωρούμε ότι χτίστηκε για συγκεκριμένο σκοπό. Έχουμε ενδείξεις ότι κατοικούσαν κάποιοι άνθρωποι σ’ αυτή τη τοποθεσία για ένα μακρύ διάστημα. Τότε, σε κάποια χρονική στιγμή, ήρθαν νέοι κάτοικοι και εγκαθίδρυσαν αυτή τη θέση ώς ένα νέο φυλάκιο ή ίσως και μια ναυτική ή στρατιωτική βάση. Και μαζί τους έφεραν τους μηχανικούς και οικοδόμους τους και κατσκεύασαν το κύριο τμήμα του χώρου όλο σε μιά στιγμή.”,
συμπληρώνει ο κ. Pullen.

Ένα άλλο στοιχείο που συνηγορεί στην θεωρία ότι ήταν στρατιωτική βάση είναι η έλλειψη ενδείξεων αγροτικής χρήσης και το γεγονός ότι πιθανόν να μην υπάρχει αρκετή καλλιεργήσιμη έκταση τριγύρω για να στηρίξει τον αριθμό των κατοίκων που πιστεύεται ότι ζούσαν εδώ.

Ο κ. Pullen και η ομάδα του ονόμασαν τον οικισμό ““. Βρίσκεται στην ακτή του Σαρωνικού Κόλπου στο δυτικό Αιγαίο, περίπου 100 χλμ. νοτιοδυτικά των Αθηνών και περίπου 65 χλμ. ανατολικά των Μυκηνών.

Παρόλο που ο Κόρφος-Καλαμιανός δε φαίνεται να είχε ανάκτορο, πολλές απο τις κατασκευές του χτίστηκαν σε ανακτορικού στύλ αρχιτεκτονική, γεγονός που οδηγεί τους αρχαιολόγους να πιστεύουν ότι ευγενείς ή αντιπρόσωποι του ηγεμόνα ίσως είχαν μείνει εδώ. Ίσως η τοποθεσία αποτελούσε ένα επίσημο φυλάκιο του ανακτόρου των Μυκηνών προτείνει ο κ. Pullen.

Στα σχέδια της ομάδας είναι να γίνουν υποβρύχιες μετρήσεις της επιφάνειας του βυθού κοντά στον Κόρφο-Καλαμιανό ώστε να αναπαρασταθεί το σχήμα της ακτογραμμής κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, ενώ πιστεύουν ότι η περιοχή κάποτε διέθετε ένα φυσικό λιμάνι το οποίο συνέβαλε στην επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας απο την αρχή.

Ο κ. Pullen ανακάλυψε τα υπολείμματα του οικισμού το 2001 και παρουσίασε τα ευρήματά του στο ετήσιο συνέδριο του , το Ιανουάριο του 2008.

Πηγή1

Πηγή 2

Δεν υπάρχουν σχόλια: