Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Παρράσιο Πάρκο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.




Μια εξαιρετική ιδέα προωθεί ο καθηγητής D. G. Romano, ο οποίος επί πολλά χρόνια είναι επικεφαλής αρχαιολογικών αποστολών και ανασκαφών στην περιοχή του Λυκαίου όρους. Η πρόταση του για τη δημιουργία του Παρασσίου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς, δηλαδή ενός Πάρκου που θα περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή του Λυκαίου Όρους, που ανήκει σε τρεις νομούς (Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Ηλείας), αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για την ανάδειξη της περιοχής και των ιστορικών, αρχαιολογικών, πολιτισμικών και λαογραφικών στοιχείων της περιοχής. Πρόκειται για μια περιοχή που κουβαλά μεγάλο ιστορικό φορτίο και ταυτόχρονα βρίσκεται σχεδόν απομονωμένη από τη σύγχρονη εποχή. Όπως φαίνεται και στο χάρτη οι πολιτιστικοί και φυσικοί θησαυροί που περιλαμβάνονται σε αυτή τη γεωγραφική ενότητα είναι ανεκτίμητοι. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα, που σε συνδυασμό με τα άλλα μνημεία και τις φυσικές ομορφιές, μπορεί να γίνει μαγνήτης για χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η υλοποίηση αυτής της πρότασης(εναλλακτικού τουρισμού) είναι μια μοναδική ευκαιρία για την άρση των μακρόχρονων εμποδίων, που κρατούν αυτή την περιοχή μακριά από την πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη. Η τεκμηρίωση της γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα http://www.parrhasianheritagepark.org/. Βέβαια η υλοποίηση της απαιτεί πρόγραμμα, χρόνο, χρήμα και ισχυρή βούληση. Την Κυριακή 1η Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο «Πολύβιος» της Μεγαλόπολης έγινε ημερίδα για τη δημιουργία του Παρρασίου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ηταν μια αρχή, για μεγάλη προσπάθεια, που απαιτεί την ενεργή συμμετοχή όλων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τη διαρκή στήριξη της Πολιτείας. Τέτοιου είδους προτάσεις αποτελούν αντίδοτο στον πολιτικό παραγοντισμό τοπικών και κεντρικών πολιτικών προσώπων, που κρύβουν τα περισσότερα ζητήματα κάτω από το χαλί, ή περιορίζονται σε ασπιρίνες που συντηρούν το κλίμα εγκατάλειψης. Αυτή είναι μια πρό(σ)κληση για όσους πραγματικά ενδιαφέρονται για την περιοχή και την τεράστια πολιτιστική της κληρονομιά.
Το γεγονός ότι εμπνευστής της είναι ένας πανεπιστημιακός, που έχει διεθνείς ορίζοντες, επιστημονική επάρκεια, δεδομένο και πολύχρονο έμπρρακτο ενδιαφέρον για τον τόπο και δεν διαπνέεται από τοπικιστικές αντιλήψεις, αποτελεί εγγύηση για το ξεπέρασμα των τοπικών μικροτήτων και... ανταγωνισμών.

Πηγή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: