Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Νοητική Επιστήμη :ΚΑΤΑ (Dan Brown) ΝΟΗΤΑ


Στο βιβλίο του „Tο χαμένο σύμβολο“ ο Dan Brown καθηλώνει τους αναγνώστες με έναν καινούργιο κλάδο της επιστήμης (επιχειρώντας την σύνδεση της με το θείο), την Νοητική Επιστήμη.

Η Νοητική Επιστήμη

Όμως δεν είναι κάτι καινούργιο, ακόμη και η σύνδεση της με το Θείο είναι γνωστή από τα αρχαιότερα έπη της ανθρωπότητας, στην Οδύσσεια γ 25 ο Όμηρος αναφέρει:

τν δ ατε προσειπε θε, γλαυκπις θνη·
"Τηλμαχ, λλα μν ατς ν φρεσ σσι νοσεις,

λλα δ κα δαμων ποθσεται· ο γρ ὀίω
ο σε θεν ἀέκητι γενσθαι τε τραφμεν τε."

Κι γαλανματη θην το πολογθη κι επε·
“Τηλμαχε, λλα θ τ βρς μονχος μ τ νο σου,
λλα θες θ σο τ π· τ μνα σου δ θ 'χη

γεννσει κι ναθρψει σε χωρς θεο συμπ
νια.”

Βέβαια, ...για τους πιο προχωρημένους δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι και ο Πλάτων συνδέει τον νου με το Ων, και ο Αριστοτέλης στο "περί ψυχής" αναφέρεται στην δύναμη του νου.

Βέβαια, ξεχάσαμε πολλούς άλλους όπως π.χ. το Εμπεδοκλή(1), ή τον Αναξαγόρα* ο οποίος δίνει βάρος στην σημασία του κοσμικού νου...

Η Νοητική Επιστήμη λοιπόν, δεν είναι ένας καινούργιος κλάδο της επιστήμης, προϋπήρχε! Όλα προϋπήρχαν. Ακόμη και οι Ελληνες· τα μεγαθήρια της Νοητικής Επιστήμης.

Νίκος Σάμιος

νους, το σημείο-κλειδί της φιλοσοφίας του δεν αναμιγνύεται με τίποτα και είναι μόνος με τον εαυτό του. Είναι το καθαρότερο από όλα τα πράγματα, γνωρίζει τα πάντα και έχει τη μεγαλύτερη δύναμη. Ο νους είναι εκείνος που ελέγχει όσα έχουν ψυχή, μικρά ή μεγάλα, όπως ελέγχει και την έναρξη της κοσμικής περιστροφής.


(1)

Kάποιος θρύλος αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας του Εμπεδοκλή από ένα δικαστή όρμησε μέσα στο σπίτι του ένας νεαρός, ο πατέρας του οποίου είχε καταδικαστεί σε θάνατο από τον οικοδεσπότη του φιλοσόφου. Ο νεαρός βρισκόταν σε τέτοια ψυχική αναταραχή και αναστάτωση που προσπάθησε με ξίφος να σκοτώσει τον δικαστή. Εμποδίζοντας τον ο Εμπεδοκλής συντόνισε τη λύρα του παίζοντας μία κατευναστική μελωδία με στίχους του Ομήρου που ηρέμησε τον νέο αποτρέποντας τον από τη δολοφονία του Δικαστή. Έπειτα από αυτό το περιστατικό ο νεαρός θεωρείται ότι έγινε ο καλύτερος μαθητής του.

Πηγή...


Δεν υπάρχουν σχόλια: