Στο βιβλίο του „Tο χαμένο σύμβολο“ ο Dan Brown καθηλώνει τους αναγνώστες με έναν καινούργιο κλάδο της επιστήμης (επιχειρώντας την σύνδεση της με το θείο), την Νοητική Επιστήμη.
Η Νοητική Επιστήμη
Όμως δεν είναι κάτι καινούργιο, ακόμη και η σύνδεση της με το Θείο είναι γνωστή από τα αρχαιότερα έπη της ανθρωπότητας, στην Οδύσσεια γ 25 ο Όμηρος αναφέρει:
τὸν δ᾽ αὖτε προσέειπε θεά, γλαυκῶπις Ἀθήνη·
"Τηλέμαχ᾽, ἄλλα μὲν αὐτὸς ἐνὶ φρεσὶ σῇσι νοήσεις,
ἄλλα δὲ καὶ δαίμων ὑποθήσεται· οὐ γὰρ ὀίω
οὔ σε θεῶν ἀέκητι γενέσθαι τε τραφέμεν τε."Κι ἡ γαλανόματη Ἀθηνᾶ τοῦ ἀπολογήθη κι εἶπε·
“Τηλέμαχε, ἄλλα θὰ τὰ βρῆς μονάχος μὲ τὸ νοῦ σου,
ἄλλα ὁ θεὸς θὰ σοῦ τὰ πῆ· τὶ ἡ μάνα σου δὲ θά 'χη
γεννήσει κι ἀναθρέψει σε χωρὶς θεοῦ συμπόνια.”
Βέβαια, ...για τους πιο προχωρημένους δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι και ο Πλάτων συνδέει τον νου με το Ων, και ο Αριστοτέλης στο "περί ψυχής" αναφέρεται στην δύναμη του νου.
Βέβαια, ξεχάσαμε πολλούς άλλους όπως π.χ. το Εμπεδοκλή(1), ή τον Αναξαγόρα* ο οποίος δίνει βάρος στην σημασία του κοσμικού νου...
Η Νοητική Επιστήμη λοιπόν, δεν είναι ένας καινούργιος κλάδο της επιστήμης, προϋπήρχε! Όλα προϋπήρχαν. Ακόμη και οι Ελληνες· τα μεγαθήρια της Νοητικής Επιστήμης.
Νίκος Σάμιος
*Ο νους, το σημείο-κλειδί της φιλοσοφίας του δεν αναμιγνύεται με τίποτα και είναι μόνος με τον εαυτό του. Είναι το καθαρότερο από όλα τα πράγματα, γνωρίζει τα πάντα και έχει τη μεγαλύτερη δύναμη. Ο νους είναι εκείνος που ελέγχει όσα έχουν ψυχή, μικρά ή μεγάλα, όπως ελέγχει και την έναρξη της κοσμικής περιστροφής.
(1)
Kάποιος θρύλος αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας του Εμπεδοκλή από ένα δικαστή όρμησε μέσα στο σπίτι του ένας νεαρός, ο πατέρας του οποίου είχε καταδικαστεί σε θάνατο από τον οικοδεσπότη του φιλοσόφου. Ο νεαρός βρισκόταν σε τέτοια ψυχική αναταραχή και αναστάτωση που προσπάθησε με ξίφος να σκοτώσει τον δικαστή. Εμποδίζοντας τον ο Εμπεδοκλής συντόνισε τη λύρα του παίζοντας μία κατευναστική μελωδία με στίχους του Ομήρου που ηρέμησε τον νέο αποτρέποντας τον από τη δολοφονία του Δικαστή. Έπειτα από αυτό το περιστατικό ο νεαρός θεωρείται ότι έγινε ο καλύτερος μαθητής του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου