Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Πόσα θα δούμε ακόμα από την Ηλεία...

Ηλεία: Βρέθηκαν ασύλητοι αρχαίοι τάφοι στον Σταφιδόκαμπο

Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στο μουσείο της Ήλιδας

Μπροστά σε ένα ταφικό πιθάρι βρέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής

συνεργείο που άνοιγε θεμέλια για την κατασκευή σπιτιού στο Δημοτικό

Διαμέρισμα Σταφιδοκάμπου του δήμου Ανδραβίδας, στο οικόπεδο του

κ. Κώστα Μαρίνου. Ο αρχαιολόγος που επέβλεπε την ανασκαφή, όπως

προβλέπεται για την συγκεκριμένη περιοχή εξαιτίας της πλούσιας ιστορίας της, σταμάτησε την εκσκαφή και ενημέρωσε την

προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ Αρχαίας Ολυμπίας κα. Γεωργία Χαντζή για την ανακάλυψη. Χθες, κλιμάκιο αρχαιολόγων έφερε στο «φως», μετά από 2.500 χρόνια, το περιεχόμενο δύο τάφων, οι οποίοι βρέθηκαν ασύλητοι!

Τα ταφικά αντικείμενα απομακρύνθηκαν από το σημείο με πολύ μεγάλη προσοχή και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο μουσείο της Ήλιδας για συντήρηση και μελέτη.

Τυχεροί και… υπερήφανοι!

Από νωρίς χθες το πρωί στον χώρο της ανασκαφής βρέθηκε και ο δήμαρχος Ανδραβίδας κ. Γιάννης Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι συγκινητικό να βλέπεις μπροστά σου την ιστορία της περιοχής μας πριν από 2.500 χρόνια. Είναι γνωστό ότι η περιοχή μας είναι γεμάτη αρχαιολογικούς θησαυρούς.

Η συγκίνηση την οποία ένιωσαν οι ιδιοκτήτες του χώρου που βρέθηκαν οι δύο τάφοι αλλά και όλοι οι κάτοικοι του Σταφιδοκάμπου δεν περιγράφεται. Πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον, όλα αυτά που έχουν βρεθεί κατά καιρούς στον Σταφιδόκαμπο, στο κλειστό γυμναστήριο Λεχαινών- Ανδραβίδας κ.α. να δοθούν σε ειδικούς που θα γράψουν την ιστορία της περιοχής από την εποχή της Αρχαίας Ήλιδας μέχρι σήμερα».

Τυχερός και περήφανος αισθάνεται ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου κ. Κώστας Μαρίνος, ο οποίος μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» είπε:

«Ξεκινήσαμε να φτιάξουμε ένα σπίτι για τα παιδιά μας και βρεθήκαμε πάνω στα αρχαία ευρήματα. Αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που βρέθηκαν στον δικό μας χώρο αλλά θα αισθανόμασταν ακόμα πιο τυχεροί εάν μας ανήκαν κιόλας. Ο πιο τυχερός από όλους όταν βρίσκονται τέτοια ευρήματα είναι αναμφίβολα ο τόπος μας και η χώρα μας».

«Κλασική περίπτωση της Ηλείας»

Αναφερόμενη στα ευρήματα η προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ Ολυμπίας κα. Γεωργία Χαντζή είπε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις της:

«Ενημερώθηκα την Κυριακή τηλεφωνικώς από τον φύλακα αρχαιοτήτων της Ήλιδας ότι στα θεμέλια οικοδομής στη θέση «Λακούλα» Σταφιδόκαμπου, βρέθηκαν αρχαία. Αμέσως δόθηκε εντολή και αρχαιολόγος με εργατικό προσωπικό και την εποπτεία του φύλακα αρχαιοτήτων, ξεκίνησαν ανασκαφικές έρευνες.

Εντοπίστηκε ταφικό πιθάρι με περιεχόμενο κεραμική και τερακότες το οποίο χρονολογείται στον 4ο π.χ. αιώνα, την εποχή που η Ηλεία είχε μικρές κόμες, μικρά χωριουδάκια και αντίστοιχα νεκροταφεία. Πρόκειται για κλασσική περίπτωση της Ηλείας. Η ανασκαφή συνεχίζεται, έχουν βρεθεί δυο συνολικά ταφικοί πίθοι. Σύνηθες έθιμο να θάβονται σε ταφικούς πίθους. Η έρευνα θα συνεχιστεί και η περιοχή των θεμελίων θα ελέγχεται και κατά τη διάρκεια των σκαφτικών εργασιών. Τα ευρήματα αποκομίστηκαν και βρίσκονται στην Ήλιδα».

Η ανασκαφή συνεχίζεται, έχουν βρεθεί δυο συνολικά ταφικοί πίθοι» - ανέφερε η προϊσταμένη της Ζ' Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Πηγή

www.thebest.gr

Ελευθεροτυπία

ΙΧΩΡ


Δεν υπάρχουν σχόλια: