Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Από που προέρχεται η φράση „υπό την αιγίδα“;

Μήπως από την ασπίδα της Αθηνάς;

Η λεγόμενη «ασπίδα Strangford» από την Αθήνα. Η σωζόμενη κατά τα 2/3 ασπίδα του αγάλματος της Αθηνάς, ρωμαϊκό αντίγραφο του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς του Φειδία στον Παρθενώνα (3ος αι. μ.Χ.) . Στο κέντρο υπάρχει κεφαλή Γοργούς. Περιμετρικά σώζονται δεκατέσσερις μορφές από την παράσταση Αμαζονομαχίας. Η ασπίδα αποτελεί το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο του αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου αφού διασώζεται το θέμα

της παράστασης του πρωτοτύπου.


Ανασύνθεση της ασπίδας της Παρθένου με την παράσταση της Αμαζονομαχίας. Εικάζεται ότι, μεταξύ των άλλων μορφών, εικονίζονται ο «Φειδίας» (στο κέντρο στην κορυφή, κρατάει λίθο) και ο «Περικλής» (στο κάτω μέρος, με το χέρι διαγώνια στο πρόσωπο).


Το εσωτερικό της ασπίδας στο Χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου (περ. 440-438 π.Χ.)διακοσμούσε ανάγλυφη ή ζωγραφική (πάνω σε δέρμα αιγίδος) παράσταση Γιγαντομαχίας (σύγκρουση θεών και Γιγάντων), στο δέ εξωτερικό της απεικονιζόταν επίσης σε ανάγλυφο η Αμαζονομαχία (αγώνας των Αθηναίων εναντίον των Αμαζόνων).
Επίσης Αιγίς (νέα ελληνικά αιγίδα) λεγόταν και η ασπίδα του Δία, την οποία έφτιαξε ο Ήφαιστος από το δέρμα της Αμάλθειας, της κατσίκας, με το γάλα της οποίας είχε ανατραφεί ο Δίας. Τη στόλισε κιόλας με λαμπρές παραστάσεις. Μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις ο Δίας τη δάνειζε στα πιο αγαπημένα του παιδιά, την Αθηνά , τον Απόλλωνα. Ο Όμηρος ονομάζει το Δία «αιγίοχο», ακριβώς επειδή κρατούσε την αιγίδα.

Νίκος Σάμιος

Πρόκειται για απόσπασμα της ασπίδας της Αθηνάς από "ανακατασκευή" του χρυσελεφάντινου αγάλματος της Αθηνάς Παρθένου που κοσμούσε τον Παρθενώνα των Ελλήνων πριν από 2.450 περίπου χρόνια, και είναι το μεγαλύτερο γλυπτό "εσωτερικού χώρου" του δυτικού κόσμου βρίσκεται στον "Παρθενώνα" της πόλεως Nashville του Τεννεσσή στις Η.Π.Α.

Πηγή 1

Πηγή 2

Πηγή 3


Δεν υπάρχουν σχόλια: