Πολιόχνη, ο πρόδρομος της Βουλής της εποχής μας.
Από τον Μύθο στην Ιστορία
Κατά την μυθική παράδοση που σώζεται μέχρι σήμερα, η Λήμνος και η Ίμβρος αποτελούσαν κάποτε ένα νησί που ανήκε σ' έναν ηγεμόνα , που μετά το θάνατό του το άφησε στους δυο γιους του. Ο ένας απ' αυτούς θέλησε να εξαπατήσει τον άλλο παίρνοντας για τον εαυτό του κατά τη διανομή το μεγαλύτερο μέρος. Τιμωρήθηκε όμως από τους θεούς ,οι οποίοι χώρισαν το νησί μοιράζοντάς το δίκαια. Έτσι δημιουργήθηκε η θάλασσα ανάμεσα στην Ίμβρο και τη Λήμνο.
Ο παραπάνω μύθος πρέπει να έχει κάποια πραγματική βάση, διότι στον κόλπο του Αγίου Ερμολάου, στο βυθό της θάλασσας διακρίνονται κτίρια και μαρμάρινοι κρουνοί, που δίνουν την εντύπωση βυθισμένης πολιτείας και φέρουν το όνομα Μύθωνες.
Ιστορικά
Οι πρώτοι άνθρωποι που έζησαν στην Λήμνο ήταν της μέσης νεολιθικής εποχής κατά την 5η χιλιετηρίδα π.Χ. και κατοίκησαν σε όλο το νησί. Νεολιθικοί οικισμοί έχουν βρεθεί σε πολλά σημεία όπως στην Αξιά, στην Ηφαιστεία , στην Κύμη, στο Κουκονήσι της Λήμνου,κ.α.Εκεί όμως που κατάφεραν να αναπτύξουν έναν αξιόλογο πολιτισμό ήταν η περιοχή της Πολιόχνης. Στο σημείο αυτό οι ανασκαφές έφεραν στο φως έναν σπουδαίο πολιτισμό που η διάρκειά του ξεπέρασε τα 1500 χρόνια. Ξεκίνησε από ένα μικρό νεολιθικό χωριό και κατέληξε σε μιαν ακμάζουσα πόλη της περιόδου της Χαλκοκρατίας, η οποία καταστράξηκε ξαφνικά γύρω στα 1300 π.χ. πιθανότατα από μεγάλο σεισμό.
Πολιόχνη, ο πρόδρομος της Βουλής της εποχής μας, η αρχαιότερη «Βουλή» στην Ευρώπη και στον κόσμο
Οι ανασκαφές
Η Πολιόχνη ήρθε στο φως από τις ανασκαφές της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, με επικεφαλής τον τότε διευθυντή της Ντέλα Σέτα (Della Seta)* το 1930 και βασικό ανασκαφέα το βοηθό του Bernabo Brea. Μαζί με την Τροία,** που βρίσκεται στα απέναντι παράλια, είναι η πιο γνωστή ακρόπολη της 3ης
χιλιετίας π.Χ. σε ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο.
**H πρώτη περίοδος της Πολιόχνης δεν έχει το αντίστοιχό της στην Τροία, αλλά είναι αρχαιότερη από αυτή:
Χρονολογικά: (Περίοδος)
- Πολιόχνη Ι (Μελανή 5000-4000 π.Χ.)
- Πολιόχνη ΙΙ (Κυανή 3800-3200 π.Χ.)
- Πολιόχνη ΙΙΙ (Πράσινη 3200-3000 π.Χ.)
- Πολιόχνη IV (Ερυθρή 3000-2600 π.Χ.) σύγχρονη της Τροίας Ι
- Πολιόχνη V (Κίτρινη 2600-2300 π.Χ.) σύγχρονη της Τροίας ΙΙ
- Πολιόχνη VI (Καστανή 2050-1900 π.Χ.) σύγχρονη της Τροίας V
- Πολιόχνη VII (Ιώδης 1900-1600 π.Χ.) σύγχρονη της Τροίας VI
Το σκάψιμο των φρεατίων, με κτιστή επένδυση, σε βάθος που έφτανε πάνω από τα 9 μέτρα, η κατασκευή και η συντήρηση των τειχών, των δρόμων και των αγωγών για τη συλλογή των νερών της βροχής, η δαπέδωση πλατειών όπου συναντιόταν οι κάτοικοι για να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους ή με την ευκαιρία εορτών, ήταν όλες μέτρα που πάρθηκαν, απαιτούσαν μια συμφωνία του συνόλου και ένα χώρο όπου μπορούσαν να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις. Γι' αυτό το σκοπό κατασκευάστηκε στην Πολιόχνη το αποκαλούμενο Βουλευτήριο.
Ο καθηγητής Σάντο Τίνε (Santo Tine) που είναι ο διευθυντής των ανασκαφών στην Πολιόχνη γράφει:
"Ονομάστηκε αμέσως βουλευτήριο με βάση το παράδειγμα των κτιρίων της κλασικής εποχής που είχαν και αυτά βαθμίδες στις οποίες, σε αντίθεση με τα θέατρα και τα αμφιθέατρα, μπορούσε να πάρει θέση ένας περιορισμένος αριθμός ατόμων: οι αντιπρόσωποι της κοινότητας των πολιτών."
Το Βουλευτήριο της Πολιόχνης εκτός του ότι προηγείαι σχεδόν 2000 χρόνια από τα αντίστοιχα της κλασικής εποχής, αντιπροσωπεύει επίσης την αρχαιότερη μαρτυρία στην Ευρώπη και στον κόσμο, μιας κατασκευής κατάλληλης για να φιλοξενήσει άτομα που είχαν κληθεί να συζητήσουν τα προβλήματα του συνόλου και να καθορίσουν τους κοινούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς κανόνες. Κατ' αυτό τον τρόπο μπορεί να θεωρηθεί ο πρόδρομος της Βουλής της εποχής μας.
**Ο τότε διευθυντής τη; Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, Ντέλα Σέτα (Della Seta) επισημαίνει ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα της Λήμνου περιέχουν μυκηναϊκά στοιχεία, έτσι θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι οι Πελασγοί της Λήμνου έχουν άμμεση σχέση με τους Μυκηναίους.
Νίκος Σάμιος
Πηγή 1 Υπουργείο Πολιτισμού
Βικιπαίδεια
1 σχόλιο:
Κατά λάθος διέγραψα το σχόλιο για την ΧΩΜΑΤΕΡΗ και τα σκουπίδια. Παρακαλώ τον ανώνυμο αναγνώστη εάν μπορεί να το ξαναστείλει. Ευχαριστώ και συγνώμη.
Δημοσίευση σχολίου