Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Αρχίλοχος, ο λυρικός ποιητής στην υπηρεσία του Άρη



Εάν μου επιτρέπετε, θα σας συστηθώ. Είμαι ο Αρχίλοχος ο λυρικός ποιητής στην υπηρεσία του Άρη:
......

Τον Άρη εγώ ξέρω ρηγάρχη μου
σ' αυτόν δουλεύω, ωστόσο
με το γλυκό τους χάρισμα
με προίκισαν οι μούσες.
(Μετάφραση: Ι. Θ. Kακριδής)

όπως σωστά καταλάβατε είμαι
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΗΣ
Είμαι στη δούλεψη εγώ του Ενυάλιου τ' αφέντη, μα ακόμα
και των Μουσών τ' ακριβό δώρο το ξέρω

(Μετάφραση: Θρ. Σταύρου)

Ο Αρχίλοχος γεννήθηκε στη Πάρο και γνώρισε τη μεγαλύτερη του ακμή περίπου το 650 π.Χ. Ο πατέρας του ήταν ο Τελεσικλής και μητέρα του η Ενίπω και υπήρξε αρχηγός της αποικιστικής εκστρατείας στη Θάσο. (Ο μουσικός πολιτισμός των Θασίων αρχίζει περίπου τον 7ο αιώνα, όταν αποικιστικός χρησμός του μαντείου των Δελφών παρακινούσε τους Πάριους:
"Άγγειλον Πάριοις Τελεσικλέες ως σε κελεύω. Νήσω εν Ηερίη (Θά
σο) κτίζει ευδείελον άστυ".
Όπως ήταν φυσικό η δελφική συμβουλή είχε αποδέκτη τον Τελεσικλή ο οποίος κατείχε ιερατικό αξίωμα. Ο Τελεσικλής μαζί με το γιο του, τον Αρχίλοχο, ηγήθηκαν της αποικιστικής αποστολής στη Θάσο. Αυτά αναφέρονται στα γραπτά του έγκυρου ιστορικού Θουκυδίδη)..
Μαζί με τον Όμηρο και τον Ησίοδο ο Αρχίλοχος είναι μια γιγαντιαία μορφή της Τριάδος του Ελληνισμού. Αν και „πατρικός του άξονας“ είναι ο Όμηρος – η γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Αρχίλοχος ήταν ιωνική διάλεκτος των Κυκλάδων με ομηρικές επιδράσεις και ονομάστηκε Αρχιλόχειο-ο Αρχίλοχος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ποιητής που έστρεψε την ποίηση στον εσωτερικό άνθρωπο, στο «εδώ και τώρα».
Στον τάφο του ένα επιτύμβιο επίγραμμα ανέφερε ότι οι Μούσες τον άφησαν να βρει τον Ίαμβο επειδή υπήρχε φόβος να ξεπεράσει τον Όμηρο στο εξάμετρο.
Βέβαια, πολλοί λένε πως οι αρχαίοι λυρικοί ήταν κάτι όπως η Πέγκυ Ζήνα (ή ο Μιχάλης Χατζηγιάννης) της τότε εποχής. Καλά...
Και άλλοι πάλι είναι στον τόπο καταγωγής του Αρχίλοχου περισσότερο φυσιολάτρες παρά αρχαιολάτρες, πάλι καλά...
Νίκος Σάμιος

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ζωή του Αρχίλοχου κάνοντας κλικ στις φωτογραφίες ή (και)
δείτε περί Αρχίλοχου απο την εκπαιδευτική τηλεόραση 

2 σχόλια:

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

΄Πολύ καλό Και εξαιρετικά εύστοχη η παράθεση της πινακίδας των ...απογόνων του!

Υπερνεφέλιος είπε...

Μας τιμάτε με την παρουσία σας κύριε Πέππα, και δυστυχώς ο νόμος της εξέλιξης (αρχάνθρωποι, αρχαιοέλληνες, καιροσκόποι, κερδοσκόποι, ελλαδέμποροι και πάει λέγοντας...τρομάρα μας...) κτύπησε και την χώρα μας....Πάντως ανεπιφύλακτα συνιστώ σε όλους να επισκεφτούν τις σελίδες σας. Εκτός από εκείνες του Ολυμπιακού. Είμαι βλέπετε Παναθηναϊκός αλλά πολλοί από τους καλύτερους φίλους μου είναι Ολυμπιακοί. Τρομάρα μου...