Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2010

Ανθρώπινα δικαιώματα για την αιωνιότητα.

«...χωρίς κόπο την αναζήτηση της αλήθειας κάνουν, και με τα έτοιμα τρέφονται»
Θουκυδίδης*
Περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαβάζουμε συνήθως ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «βασικά δικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες που δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι», τα οποία περιλαμβάνουν αστικά και πολιτικά δικαιώματα όπως το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία, την ελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς και την ισότητα ενώπιον του νόμου. Στα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνονται, επίσης, κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της συμμετοχής στον πολιτισμό, το δικαίωμα στην τροφή, την εργασία και την εκπαίδευση...
...Αξιοσημείωτη θέση στο ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει ο Κύλινδρος του Κύρου του 539 Π.Κ.Χ., ο οποίος έχει περιγραφεί ως «η πρώτη διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της ιστορίας. (μπορείτε να τον διαβάσετε μεταφρασμένο στα ελληνικά »εδώ)
Μήπως όμως Κύρος ήταν επηρεασμένος από την Ασπασία της Φωκαϊδας και υπάρχει κάτι ελληνικό, προγενέστερο;
Πριν τον Κύρο, ο Σόλων μίλησε για τον αγώνα των τάξεων και θέσπισε νόμους οι οποίοι ήταν κατ
ά κάποιο τρόπο διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι νόμοι του δημοσιεύτηκαν το 592/1 Π.Κ.Χ. και ήταν καταγραμμένοι σε ξύλινες τετράγωνες στήλες, οι οποίες στένευαν προς τα πάνω και στρέφονταν γύρω από άξονα, γι' αυτό και ονομάστηκαν "άξονες" ή "κύρβεις".
Αργότερα, όταν ήταν ανεβασμένος στη φωτιά ο Κροίσος και ετοιμαζόταν να πεθάνει, θυμήθηκε τον Σόλωνα και φώναξε τρεις φορές «Σόλων! Σόλων! Σόλων!». Ο Κύρος, που τον άκουσε, χάρισε στον Κροίσο τη ζωή. Διότι απλά ο Κύρος κατάλαβε ότι ο Κροίσος επικαλέστηκε τα ανθρώπινα δικαιώματα. Του Σόλωνος.
Νίκος Σάμιος
*ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ, ΙΣΤΟΡΙΑΙ

ΘΟΥΚ 1.20.1–1.22.4

Μτφρ. Ε.Κ. Βενιζέλος. [1940] 1960. Θουκυδίδου Ιστορίαι. Ι–ΙΙ. 2η έκδ. Αθήνα: Βιβλιοπωλείον της Εστίας. (1η έκδ. Οξφόρδη: Οxford University Press):

„…Τόσον απρόθυμοι είναι οι περισσότεροι άνθρωποι να υποβάλλωνται εις κόπον προς αναζήτησιν της αληθείας και τρέπονται μάλλον προς ό,τι ευρίσκουν έτοιμον.“

Δεν υπάρχουν σχόλια: