Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011

Απανδρωμένα αεροσκάφη, το τρένο και ο Βωμός.


Απανδρωμένα αεροσκάφη πλήρως εξοπλισμένα με Hightech του Ισραήλ θα κάνουν με τις πλέον μοντέρνες μεθόδους εναέριες αρχαιολογικές έρευνες στην επικράτεια του Ισραήλ γράφει μεταξύ άλλων η χθεσινή έκδοση της εφημερίδος  "Haaretz". Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1964 στο Ισραήλ έχουν έρθει στο φως  περισσότεροι από 30.000 αρχαιολογικοί χώροι ...χωρίς να τους πατήσει ...τρένο:
 

Καθημερινή: Αθηναίοι θέλουν τον Βωμό στο φως 

Του Δημητρη Pηγοπουλου

Μεγάλη επιτυχία, τουλάχιστον από πλευράς προσέλευσης, σημείωσε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη διάσωση και ανάδειξη του Βωμού των 12 Θεών και του Ελέους το πρωί της Κυριακής. Εκατοντάδες Αθηναίοι πλημμύρισαν την είσοδο της Αρχαίας Αγοράς αλλά και τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο (η είσοδος τις Κυριακές είναι ελεύθερη).

Μεμονωμένοι τουρίστες προσπαθούσαν να καταλάβουν τι συμβαίνει κι ένα δίγλωσσο πανό που κρατούσαν μέλη του Υπατου Συμβουλίου των Ελλήνων Εθνικών («Δεν θα καταχώσετε τον βωμό μας, δεν θα καταχώσετε τους Ελληνες») μπορούσε να βοηθήσει. Αλλά δεν ήταν το μοναδικό. «Χιλιάδες χρόνια πολιτισμός, δεν θα τα θάψει ο καπιταλισμός», αυτό χωρίς υπογραφή, ενώ μια μικρή μερίδα παρευρισκομένων φώναζε συνθήματα με ακόμα πιο σαφή πολιτικό περιεχόμενο: «Ο βωμός δεν θα πληρώσει την επόμενή μας δόση».

Ετσι, επί της υποδοχής, κυριολεκτικά, έπαιρνες μια ιδέα για το σύνθετο κοινωνικό μωσαϊκό που συγκροτεί την πλέον «συγκρουσιακή» γραμμή υπεράσπισης του Βωμού των 12 Θεών, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη. Eχει δρομολογηθεί η κατάχωσή του, αλλά η Πρωτοβουλία αντιτίθεται σφόδρα στο ενδεχόμενο αυτό και ετοιμάζεται να ζητήσει παράσταση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Οι πλέον οργανωμένοι της συγκέντρωσης που έφερε μαζί περισσότερους από 1.200 ανθρώπους κάτω από έναν απίθανα ανοιξιάτικο ήλιο ήταν οι πολυθεϊστές. Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στο ελάχιστο ίχνος του βωμού εντός του αρχαιολογικού χώρου, στη συνέχεια εκφωνήθηκαν δύο ομιλίες κάτω από τον ναό του Ηφαίστου και λίγο αργότερα η Αρχαία Αγορά επέστρεψε στη γνώριμη εικόνα της.

Σαφώς ο βωμός δεν θα πληρώσει την επόμενη μας δόση, αλλά και η κατάχωση του δεν θα μας απαλλάξει από αυτή.
Νίκος Σάμιος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: