Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η Επτάηχος Στοά


Η Στοά της Ηχούς η οποία  χτίστηκε γύρω στα 350 π.Χ., oφείλει το όνομά της (Στοά της Ηχούς ή Επτάηχος) στη ακουστική της, και λέγεται μάλιστα ότι  ο ήχος επαναλαμβανόταν επτά φορές και αν και  απομόνωνε  το λατρευτικοθρησκευτικό χώρο από τον αθλητικό, ανταπέδιδε τη φωνή του κήρυκα που διαλαλούσε το όνομα και την πατρίδα του νικητή των αγώνων μέσα και έξω από το ναό του Δία.
Η στοά είναι κτισμένη από ντόπιο κογχυλιάτη λίθο, ενώ για την κρηπίδα της έχει χρησιμοποιηθεί μάρμαρο. Το μήκος της ήταν περίπου 80 μ. και το βάθος της έφθανε τα 13,50 μ. Η κύρια όψη της ήταν η νότια, προς την πλευρά του ποταμού Αλφειού. Η εξωτερική κιονοστοιχία της στοάς περιβάλλει τις τρεις πλευρές της, με έξι δωρικούς κίονες σε κάθε στενή πλευρά και τριάντα τέσσερις δωρικούς κίονες στη νότια. Στο μέσον της πρόσοψης δημιουργείται ένα είδος πρόπυλου, με βάθος περίπου 7 μ., το οποίο δίνει στην κάτοψη της στοάς σχήμα Τ. Το πρόπυλο έχει έξι δωρικούς κίονες στην πρόσοψη και από τρεις σε κάθε πλευρά. Στο εσωτερικό του κτηρίου υπήρχε μία δεύτερη, κορινθιακή κιονοστοιχία, αποτελούμενη από δεκαεπτά κίονες.
Παλαιότερα ονομαζόταν Ποικίλη Στοά, επειδή υπήρχαν διάφορες επιγραφές και έργα διάσημων ζωγράφων στο εσωτερικό της. Μπροστά στη Στοά, κοντά στην Κρυπτη ο χώρος ήταν ακάλυπτος. Από κει μπορούσε κανείς να θαυμάσει την υπέροχη θέα της Άλτεως. Σε εκείνο το σημείο διεξάγονταν οι αγώνες των κηρύκων και των σαλπιγκτών και στην εποχή του Νέρωνα, τελούνταν εκεί τα καλλιτεχνικά αγωνίσματα, που είχε καθιερώσει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: