Σάββατο, 5 Μαρτίου 2011

Ο Άγνωστος Θεός των Ελλήνων

«Αγνώστω θεώ»

Οι αρχαίοι Έλληνες καλλιέργησαν την γη της γνώσης, άλλοι λαοί καλλιέργησαν την γη της πίστης. Φυσικά, οι αρχαίοι Έλληνες στις λατρευτικές (θρησκευτικές) τους ανάγκες υμνούσαν την πανίσχυρη φυσική νομοτέλεια και σαν  εκπληκτικοί επιστήμονες που υπήρξαν έλαβαν υπόψη τους όχι μόνο την αρχή της αιτιοκρατίας, αλλά και την αρχή της απροσδιοριστίας ή διαφορετικά την αρχή της αβεβαιότητας (υπάρχουν γεγονότα των οποίων η εκδήλωση δεν υπαγορεύεται από κάποια αιτία) και μάλιστα πάνω σε βωμούς τοποθετούσαν μια επιγραφή που έγραφε «Αγνώστω θεώ», με άλλα λόγια τιμούσαν την αρχή της αβεβαιότητας.

Δεν είναι όντως καταπληκτικό ότι αυτή η επιστήμη των αρχαίων Ελλήνων διατυπώθηκε για πρώτη φορά μόλις το 1927 μ.Χ.  από τον Werner Heisenberg;
Η καλλιεργημένη γη της γνώσης των Ελλήνων είχε βαθιά επίπτωση στην εικόνα του ανθρώπου για τον Κόσμο καθώς η  θεωρία του Αγνώστου Θεού  (αρχή της αβεβαιότητας) ανατρέπει  ένα μοντέλο του Σύμπαντος απόλυτα κτησιολογικό, δημιουργικό ή ντετερμινιστικό  και παραπέμπει  σε ένα επιβεβαιωμένο από την σύγχρονη επιστήμη, κοσμογονικό μοντέλο του Σύμπαντος.
Νίκος Σάμιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: