Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2009

8 Ιουνίου : Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών

Για την Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών
Η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών καθιερώθηκε το 1992 κατά την Παγκόσμια Συνάντηση Κορυφής στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και αποτελεί την αφορμή για τον εορτασμό των ωκεανών της υδρογείου και της προσωπικής μας σχέσης με τη θάλασσα. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου αυτής, στην οποία συμμετείχαν 150 ηγέτες από όλον τον κόσμο, υπεγράφη η Συνθήκη για τη Βιοποικιλότητα, σε μία προσπάθεια να εμποδίσουν την εξαφάνιση σπάνιων ειδών από το ζωικό και φυτικό βασίλειο.


"Η Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών θα έπρεπε να είναι ημέρα γιορτής για τις θάλασσές μας. Η αδιαφορία όμως των κυβερνήσεων, η κακή διαχείριση και έλλειψη μέτρων προστασίας μας αναγκάζει να το ξανασκεφτούμε. Τελικά στις 8 Ιουνίου δε γιορτάζουν οι ωκεανοί, την τιμητική τους έχουν η υπεραλίευση, η καταστροφή και η παρανομία", δήλωσε η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στη Greenpeace.
Οι ωκεανοί
καταλαμβάνουν το 70% της συνολικής επιφάνειας της γης, ενώ από αρχαιοτάτων χρόνων έχει συνδεθεί με την ανθρώπινη εξέλιξη.
Ο τζίρος δε των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τους ωκεανούς ξεπερνά τα 500 δισεκατομμύρια ετησίως.
Η θαλάσσια ζωή και βιοποικιλότητα στους ωκεανούς απειλούνται στις μέρες μας από την υπεραλίευση, τη μόλυνση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με τη Greenpeace :
Το 76% των ψαριών κινδυνεύει από την εντατική αλιεία.
Το 90% των μεγάλων ψαριών, όπως το τόνος, ο ξιφίας και ο μπακαλιάρος αλιεύονται πέρα από τα ασφαλή όρια για την επιβίωσή τους.
300.000 κητώδη, όπως φάλαινες, δελφίνια και φώκιες, πεθαίνουν κάθε χρόνο παγιδευμένα σε δίχτυα.
6,8 έως 27 εκατομμύρια τόνοι ψαριών απορρίπτονται στη θάλασσα ετησίως, αμέσως μετά την αλίευσή τους, επειδή δεν έχουν μεγάλη εμπορική αξία.
4 δισεκατομμύρια δολάρια κερδίζει η πειρατική αλιεία κάθε χρόνο εις βάρος φτωχών κρατών.
300 εκατομμύρια δολάρια χάνει η Σομαλία κάθε χρόνο από την πειρατική αλιεία.
12.000 τόνοι ερυθρού τόνου, δηλαδή 37% περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο, αλιεύονται παρανόμως στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό ωκεανό.
Πηγές http://www.cosmo.gr/News/241444.html, http://ourgreektv.blogspot.com/2009/06/8.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: