Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία: Το τούρκικο ψέμα (+ΒΙΝΤΕΟ)


Μαρτυρούν την κλεψιά

Αυτό είναι ένα τούρκικο τραγούδι
από την τουρκάλλα ποπ τραγουδίστρια Seden rel
ονομάζεται Sebebim Ask
σημαίνει "Ο λόγος μου (σκοπός μου) είναι η αγάπη"
ένα τραγούδι για την αγάπη και την συγνώμη
Η υπερηφάνεια τωνΤούρκων για την πλούσια κουλτούρα τους βασίζεται σε
αριστουργήματα όπως αυτό
Αυτό που οι περισσότεροιΤούρκοι δενξέρουν είναι τοσκοτεινό παρελθόν των τραγουδιών τους.

Σφαγιάστηκαν ανελέητα
Ας κραυγάσουν οι Αρμένιοι
Έρημος έχουν γίνει
τα όμορφα 
 Άδανα (1)
Η φλόγα και το ξίφος
Και ανελέητη λεηλασία
Το σπίτι του Ruben 
Κατακομματιασμένο σε ερείπια
Η φλόγα και το ξίφος
και ανελέητη λεηλασία
Το σπίτι του Ruben
Κατακομματιασμένο σε ερείπια
Δενπέρασε ούτε ένα λεπτό
που ανώνυμοι Αρμένιοι 
έπεσαν κάτω απότο σπαθί του
φοβερούεχθρού

Εκκλησίες και σχολεία
εξαφανίστηκανστις φλόγες
ΧιλιάδεςΑρμενίων
ανηλεώς
 σκοτώθηκαν

Εκκλησίες και σχολεία
εξαφανίστηκανστις φλόγες
ΧιλιάδεςΑρμενίων
ανηλεώς
 σκοτώθηκαν

Έρημος έχουν γίνει
τα όμορφα Αδανα
Στάχτες έχουν ντύσει όλη την Κιλικία
Μόνο έχει σταθεί 
Το υ
πέροχο Hachy
Γιατί δεν κινείται
η
 οχυρωμένηZeytun*

Στάχτες έχουν ντύσει όλη την Κιλικία
Μόνο έχει σταθεί 
Το υ
πέροχοHachy
Γιατίδεν κινείται
η
 οχυρωμένηZeytun*

* τούρκικο όνομα για την αστυνομία (2)

Αυτόείναι ένα παλιό αρμένικο λαϊκό τραγούδι
αφιερωμένο στις σφαγές των Αδάνων
που διαπράχθηκαν από τους ίδιους τους Τούρκους

Έχει ασύστολα κλαπεί από τον λεγόμενο συνθέτη και σήμερα ο καλλιτέχνης κερδίζει τα προς το ζειν με αυτό, είναι κοινό πράγμα στην Τουρκία.

Όλατα έθνη που έχουν ζήσει κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία γνωρίζουν τους Τούρκους ως κλέφτες νομάδες οι οποίοι εισέβαλαν στα χωριά.
Δεν είχαν κανένα καθιερωμένο δικό τους πολιτισμό. Η γλώσσα τους εμπλουτίστηκε από τα αραβικά και περσικά και από τα έθνη στων οποίων τη γη εγκαταστάθηκαν.

Όταν ο νομαδισμός άρχισε να απομακρύνεται και να ξεθωριάζει για τους Τούρκους υιοθέτησαν τους πολιτισμούς των χωρών που κυβέρνησαν. Τα ελληνικά και τααρμενικά εδάφη ήταν οι πρώτες κατακτήσεις των Οθωμανών, με αποτέλεσμα έτσι να είναι τα παλαιότερα και τα πιο κοντινά σε αυτούς. (εννοεί ότι έχουν κλέψει περισσότερο από αυτούς σε πολιτιστικά θέματα).

Οι Τούρκοιήξεραν πώς να λεηλατούν, να σκοτώνουν, να κλέβουν και να διοικούν. Απαγόρευσαν τους «άπιστους» από την εργασία σε κυβερνητικές υπηρεσίες, έτσι οι χριστιανοί παρείχαν την τέχνη, την αρχιτεκτονική και την οικονομία, την πολιτιστική πλευρά της αυτοκρατορίας.

Ότανη Οθωμανική Αυτοκρατορία έπεσε επέβαλαν βαρύ τουρκικό εθνικισμό για να κρατήσουν τα εδάφη υπό τουρκική κατοχή. Οι μεγαλύτεροι εχθροί τους ήταν οι χριστιανικές φυλές, οι οποίες είχε 'αποσχίστηκαν' από την αυτοκρατορία και προστάτευαν τις μειονότητες τους εν τω μέσω της.

Κάτω από την απειλή να χάσουν περισσότερα εδάφη από τις μειονότητες τους των «απίστων» ακρωτηρίασαν τις τελευταίες εναπομείναντες χριστιανικές μειονότητες : τους Ελληνες, τους Ασσύριους και τους Αρμένιους.

Απαλλάχτηκαν από τους ανθρώπους, αλλά κράτησαν τον πολιτισμό τους
Επειδή οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι έχουν μικρή επικράτηση σε διεθνή κλίμακα, οι Τούρκοι σήμερα ξεδιάντροπα προσπαθούν να διεκδικήσουν τον πολιτισμό τους, σαν δικό τους και πρεσβεύουν στους άλλους ότι είναι απλώς «παρόμοιος» με τον δικό τους.

Γι΄αυτό, οι γείτονες της Τουρκίας αισθάνονται αντίθεση ως προς τους Τούρκους, επειδή προσπαθούν συνεχώς να πάρουν ότι δεν τους ανήκει.

Στέρησαν τους ιθαγενείς της Μικράς Ασίας από τα σπίτια τους απαγορεύοντας τους να ζουν την δική τους πολιτιστική κληρονομιά και σήμερα τρέφονται από ότι έχουν αφήσει πίσω τους οι ιθαγενείς για να δημιουργήσουν δική τους εθνική ταυτότητα.

Πολλοί έχουν προσπαθήσει να αποκαλύψουν το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας, αλλά γρήγορα έχουν σιγήσει. Έχουν γραφτεί βιβλία γι 'αυτό.

Ο
 Hrant Dink ένα ένας Αρμένιος εκδότης της εφημερίδας Agos στην Kωνσταντινούπολη τα έργα του οποίου προσπαθούσαν να φέρουν τους Τούρκους και τουςΑρμενίους πιο κοντά πυροβολήθηκε γιατί συζητούσε ανοικτά τα θέματα αυτά στην Τουρκία. Η φωτογραφία του δολοφόνου ελήφθη ενώ κρατούσε την τουρκική σημαία και έτυχε θερμής υποδοχής στο άνετο κελί του στην φυλακή.

Οι Αρμένιοιονομάζουν τον Hrant Dink «το τελευταίο θύμα της γενοκτονίας των Αρμενίων»

Και η Τουρκία εξακολουθεί να αρνείται, αλλά καθώς αυτό το βίντεο το δείχνει, η αλήθεια μπορεί να κρύβεται για πάρα πολύ καιρό.

Κρατήσαμε τον πολιτισμό μας και σήμερα τον έχουμε εκθέσει με υπερηφάνεια, αποκαλύπτοντας την ίδια στιγμή το τούρκικο ψέμα.

100η επέτειος της σφαγής των Αδάνων.

Στην μνήμη όλων των θυμάτων αυτού του εγκλήματος, πάντα θα μένει στην θύμηση μας σαν η προεπισκόπηση του πολύ πιο αποτρόπαιου εγκλήματος που θα ξεκινούσε έξι χρόνια αργότερα.

Για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία

από ARZIVE

(1) Τα Άδανα της Κιλικίας (τουρκ. Adana) είναι πόλη της νότιας Τουρκίας. Έχει 1.571.894 κατοίκους (εκτίμηση 2008) και είναι η 5η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η πόλη πήρε την της ονομασία της από το  βασιλιά Δαναό και την αρχαία ομώνυμη ελληνική φυλή. Στην ελληνιστική εποχή, ήταν γνωστή κι ως Αντιόχεια της Κιλικίας.
(2) ο στίχος εννοεί σίγουρα γιατί η ταμπουρωμένη στα οχυρά της αστυνομία δεν δρά
Εμείς ευχαριστούμε απ τα βάθη της ψυχής μας την Ανδρειανή (και) για την μετάφραση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: